Хаос в обществените поръчки

Законът за извънредното положение съдържа противоречие за провеждането на търговете, а Агенцията за обществени поръчки не дава разяснения

Обществените поръчки попаднаха в ситуация тип "Параграф 22" заради Закона за мерките и действията по време на извънредното положение (ЗМДВИП). След като първоначално се планираше търговете да бъдат изрично спрени за периода на извънредното положение, това се промени впоследствие. Но в текста на чл. 3, т. 2 от ЗМДВИП пише, че спират да текат давностни срокове - такива са и тези по обществените поръчки. От друга страна, поръчките не са спрени с изричен текст. В чл. 13 се посочва, че Законът за обществени поръчки (ЗОП) не се прилага само при покупки на хигиенни материали и медицински изделия, които сега трябва да се случват бързо. В преходните и заключителните разпоредби пък е посочено, че се отлага прилагането на електронната система за търгове за възложителите, които трябваше да започнат да я ползват през април.

Към момента търгове се обявяват сравнително активно - само в рамките на 2-3 седмици започнаха поръчки за над 175 млн. лв. за ВиК ремонти. Същевременно обаче разглеждането на офертите, класирането на участниците и т.н. е обвито в неопределеност и не е ясно дали на практика много от поръчките няма да се спрат на пауза. Агенцията за обществени поръчки (АОП) още не е дала конкретна насока, като вече една седмица не може да отговори на въпросите какво трябва да правят възложителите.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.