Хаос в обществените поръчки

Законът за извънредното положение съдържа противоречие за провеждането на търговете, а Агенцията за обществени поръчки не дава разяснения

Обществените поръчки попаднаха в ситуация тип "Параграф 22" заради Закона за мерките и действията по време на извънредното положение (ЗМДВИП). След като първоначално се планираше търговете да бъдат изрично спрени за периода на извънредното положение, това се промени впоследствие. Но в текста на чл. 3, т. 2 от ЗМДВИП пише, че спират да текат давностни срокове - такива са и тези по обществените поръчки. От друга страна, поръчките не са спрени с изричен текст. В чл. 13 се посочва, че Законът за обществени поръчки (ЗОП) не се прилага само при покупки на хигиенни материали и медицински изделия, които сега трябва да се случват бързо. В преходните и заключителните разпоредби пък е посочено, че се отлага прилагането на електронната система за търгове за възложителите, които трябваше да започнат да я ползват през април.

Към момента търгове се обявяват сравнително активно - само в рамките на 2-3 седмици започнаха поръчки за над 175 млн. лв. за ВиК ремонти. Същевременно обаче разглеждането на офертите, класирането на участниците и т.н. е обвито в неопределеност и не е ясно дали на практика много от поръчките няма да се спрат на пауза. Агенцията за обществени поръчки (АОП) още не е дала конкретна насока, като вече една седмица не може да отговори на въпросите какво трябва да правят възложителите.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал