Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 30 мар 2020, 16:47, 12476 прочитания

Правителството одобри окончателно схемата 60/40 за подпомагане на заплатите*

Компенсации могат да искат както бизнеси, които са спрени заради заповедта на здравния министър, така и тези, които декларират 20% намаление на приходите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е допълнена последно към 19:30 ч на 31.03.2020 г.

След серия от промени в понеделник Министерският съвет одобри окончателно постановлението, с което се определя схемата за подпомагане на работодателите с 60% от брутната заплата на служителите. До края на деня пълната информация с всички условия за кандидатстване беше качена на сайта на Агенцията по заетостта, а социалният министър Деница Сачева заяви, че от вторник фирмите могат да подават заявления за кандидатстване за компенсации.

Документ


Процедурата ще бъде изцяло електронна и максимално бърза, а отпуснатите компенсации ще влязат в публичен регистър. Заради бързането няма да се искат много финансови документи по доказване на намалението на приходите, но това не означава, че контрол няма да има, напротив, заяви Сачева. Контролът ще се осъществява паралелно от Главна инспекция по труда и от НАП, а проверки за истинността на декларираната информация практически може да има през цялата година.


Две са категориите работодатели, които ще могат да получат финансова помощ за покриване на част от възнагражденията на засегнатите работници и служители, при условие че ги запазят на работа за времето на изплащане на помощта.
Държавата вдига бюджета на НОИ с 1 млрд. лв. и тавана за теглене дълг с милиарди

За да изпълни мярката за подкрепа 60/40, правителството ще предложи на депутатите актуализация на бюджета. Конкретните числа и промени ще станат известни по-късно вечерта след ново заседание на кабинета, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Засега е обявено допълнително захранване към бюджета на държавното обществено осигуряване с 1 млрд. заради схемата за съфинансиране на заплати. Другата заявка е за увеличение на тавана за теглене на държавен дълг през годината с "милиарди". Тук числото в момента е 2.2 млрд. лв. нов дълг за 2020 г. Държавата не планира орязване на заплати в публичния сектор, по-скоро се обмисля дали да бъдат премахнати тримесечните бонуси в администрацията. В същото време ще има стимули за работещите на първа линия медици, полицаи и др. Премиерът беше обявил, че за тях ще са нужни 500 млн. лв.


Първата категория са тези от конкретно определени засегнати сектори на икономиката, които по нареждане на държавен орган, а не по свое усмотрение, са преустановили работа на цялото предприятие или на част от него, или на отделни работници и служители. Към постановлението има списък приложение с икономическите дейности - търговия на дребно в молове (без търговия на храни, лекарства, цигари), някои видове пътнически транспорт, хотелиерство, ресторанти и заведения за бързо обслужване, питейни заведения, киносалони, туроператори, организиране на конгреси и търговски изложения, частни детски градини, театри и друга артистична и творческа дейност, култура, спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих, поддържане на добро физическо състояние. От тази категория работодатели не се изисква да доказват намаляване на приходите поради извънредното положение, а само заповедта за спиране на работата.

Втората категория са работодатели от всички сектори на икономиката, с някои изрично изброени изключения, които заради извънредното положение са спрели работата на цялото или на част от предприятието или на отделни работници, или пък са въвели намалено работно време. Условието за тях е да удостоверят 20 % спад на приходите си за предходния месец преди подаване на заявлението, спрямо друг предходен период, който зависи от това дали фирмата е учредена преди или след 1 март 2019 г. Ако фирмата е създадена преди 1 март 2019 г., спадът на приходите за предходния месец се преценява спрямо същия календарен месец през миналата година. Ако е създадена след тази дата, то тогава спадът на приходите за предходния месец се преценява спрямо усреднените приходи от продажби за януари и февруари 2020 г.Изключенията, които няма да могат да се възползват от тази възможност, са работодателите, които осъществяват дейност в секторите: селско, горско и рибно стопанство, финансови и застрахователни дейности, държавно управление, образование, хуманно здравеопазване и социална работа, дейности на домакинства като работодатели и др. под.

Трудовите договори на съответните работници, за които се иска помощта, трябва да са сключени преди 13 март т.г. Компенсации не се изплащат също така и за работници и служители, които ползват отпуск по болест, за бременност и раждане, осиновяване на дете до 5-годишна възраст или гледане на дете, както и за работници и служители, за които работодателят получава финансиране за възнаграждения и осигурителни вноски от държавния бюджет, със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове или други публични средства.
Общи изисквания към работодателите, които кандидатстват за помощта: да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски, да не са обявени в несъстоятелност, да не са в производство по несъстоятелност или в ликвидация, да не съкращават персонал в периода на получаване на компенсациите, да нямат установено с влязло в сила наказателно постановление или съдебно решение за нарушение във връзка с трудовото договаряне в предходните 6 месеца и др.

Размер на подпомагането

И в двата случая размерът на помощта се изчислява по един и същи начин, защото тя е предвидена в закона. Компенсациите са 60 на сто от осигурителния доход за месец януари 2020 г. за всяко лице, за което е приложен режимът на спиране на работа, съответно - намалено работно време. Срещу това работодателят се задължава да задържи работниците на работа за целия период на получаването на помощта, като им изплаща пълната брутна заплата. В случаите на установено непълно работно време компенсацията се изплаща пропорционално на неотработеното време, но за не повече от 4 часа дневно. Помощта може да се изплаща за целия период на извънредното положение или за част от него, но за не повече от три месеца.

Мярката за подпомагане на работодатели е 60:40 от осигурителния доход на работниците, поради което някои работодатели поискаха да бъде финансирана цялата цена на труда, включително и осигуровките. Но тя е различна в различните компании и зависи от различни фактори, казва министър Сачева. Финансовият министър Владислав Горанов също бе категоричен, че промени в закона за извънредното положение в това отношение няма да се правят, въпреки настояванията на бизнеса. (Позицията на Асоциацията на индустриалния капитал в България вижте тук.)

За изпълнението на мярката ще бъде уведомена Европейската комисия, защото това е вид държавна помощ, но от кабинета очакват пълно одобрение. Премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата е готова да отдели до 1.5 млрд. лева ресурс за тази мярка. Само в секторите от първата категория предприятия, спрени със заповедта на здравния министър, работят 289 000 души, финансирането им общо би струвало 135 млн. лв. месечно, каза Сачева.

Междувременно, в утрешния извънреден брой на "Държавен вестник" от сряда, 1 април е заложено публикуването на постановлението - Постановление № 55 от 30 март 2020 г. за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.
Следете в реално време ситуацията с Covid-19
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Скачай, вълчо, върху релсите 3 Скачай, вълчо, върху релсите

Надлез за животни на магистралата за Сърбия ще свършва над трасето на бъдеща жп линия, като ще им се налага да скачат директно в нищото

24 май 2020, 2501 прочитания

Държавата предлага нова безвъзмездна помощ за фирмите - от 30 до 100 хил. лева 1 Държавата предлага нова безвъзмездна помощ за фирмите - от 30 до 100 хил. лева

Грантовете ще са за компании с минимален оборот 3 млн. лв. и максимален 50 млн. лв. през 2019 г. и с паднали приходи заради пандемията

23 май 2020, 10783 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Covid 19"

Всеки ден научавайте най-важното и актуалното по темата, без излишна емоция, с данни, факти и проверена информация.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Икономика" Затваряне
Вълната от затварящи заводи продължава. Компанията за авточасти "Костал" спира

Оръжейният "Дунарит" е с намален персонал, а административни пречки спъват износа

Още от Капитал
Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Чиновници в излишък

Държавната служба е желана заради сигурността по време на криза и гарантираната заплата

Парите ваши, схемите наши

Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад идеята прозират амбиции на политици, а проектът може да разбие пазара

Гръцка рецепта за добра криза

Атина се справи отлично с епидемията. Сега идва рецесията

Майсторът, Маргарита и ние

Романът на Булгаков се завръща в книжарниците като колекционерско издание

Чуваме ли се? А разбираме ли се?

Онлайн общуването срещу срещите на живо

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10