Борисов: България кандидатства за ERM II до края на април

Премиерът заяви, че вече е провел разговори с Кристин Лагард и представители на ЕК

"Ние кризата ще я изкараме, после, за да тръгне икономиката (в чакалнята на еврото - бел. ред.), ще има много повече пари и аз ще гарантирам този въпрос за България", заяви в петък премиерът.
"Ние кризата ще я изкараме, после, за да тръгне икономиката (в чакалнята на еврото - бел. ред.), ще има много повече пари и аз ще гарантирам този въпрос за България", заяви в петък премиерът.    ©  Надежда Чипева
"Ние кризата ще я изкараме, после, за да тръгне икономиката (в чакалнята на еврото - бел. ред.), ще има много повече пари и аз ще гарантирам този въпрос за България", заяви в петък премиерът.
"Ние кризата ще я изкараме, после, за да тръгне икономиката (в чакалнята на еврото - бел. ред.), ще има много повече пари и аз ще гарантирам този въпрос за България", заяви в петък премиерът.    ©  Надежда Чипева

България подновява усилията си за присъединяване към валутнокурсовия механизъм ERM II (познат като чакалнята на еврозоната). Това съобщи премиерът Бойко Борисов в петък, като от думите му стана ясно, че страната има намерение да кандидатства до края на април въпреки кризата около COVID-19. Така управляващите се връщат към първоначално заложените срокове, докогато трябваше да са изпълнени всички ангажименти и най-вече да се преодолени последните препятствия - попълването на капиталовия недостиг, идентифициран в ПИБ и Инвестбанк.

Преди няколко месеца Борисов сам поиска темпото по пътя към еврото да бъде забавено, и то в момент, в който страната беше на финалната права. Тогава надделяха опасенията, че този ход няма достатъчно обществена подкрепа. Сега премиерът е размислил, като изказа самокритика, че се е огънал: "Тази криза ни показа, че тези, които са в еврозоната и чакалнята, ще разполагат с милиарди евро за възстановяване. Тези, които не са, ще теглят дългове, и то на огромни лихви", обясни пред журналисти Борисов. Той изрази увереност, че "не само ще бъдем приети, но ще ни разрешат и суапови плащания след това и ще се закачим за основния водопровод на ЕС".

По принцип държавите, които са във валутнокурсовия, механизъм нямат достъп до инструментите на ЕЦБ. Още в началото на корона кризата обаче ЕЦБ предостави суап линия от 24 млрд. евро на Датската централна банка за осигуряване на еврова ликвидност при необходимост. Дания от години е в ERM II, т.е. ако влезе в механизма, България вероятно също ще може да разчита на достъп до еврова ликвидност.

Остава ПИБ

"Имаме само едно условие да изпълним и ще си го изпълним, незабавно при това. Работи се по него", заяви Борисов. Вероятно той визира капитализацията на Първа инвестиционна банка, където миналото лято при проверките на ЕЦБ бе констатиран недостиг от 263 млн. евро. От банката отчетоха частично свършена работа, но планираното набиране на 200 млн. лв. през борсата беше блокирано от Комисията за финансов надзор през февруари. При сегашните условия на финансовите пазари пласирането на емисия акции ще е предизвикателство, а и сроковете до края на април са непостижими за процедура по увеличение на капитала на публична компания. Думите на премиера за незабавно изпълнение могат да се случат единствено чрез надзорна мярка от БНБ, която би могла да предпише увеличение на капитала, включително и под условие че то бъде записано от конкретно лице или лица, и то по цена, посочена от нея цена. Тогава сроковете за свикване на общи събрания и другите разпоредби по Търговския закон и закона за публичното предлагане на ценни книжа отпадат и операцията може да се проведе светкавично.

Другата финансова институция, която трябваше да попълни капитала си - Инвестбанк, преди дни обяви, че е изпълнила това условие предсрочно и дори е осигурила 1 млн. евро допълнителен капиталов резерв над търсените 51.8 млн. евро.

Срокът, в който двете банки трябва да са изпълнили плановете си за капитализация и те да бъдат внесени за одобрение от ЕЦБ, изтича на 26 април.

Подадена ръка от Брюксел

"Аз не случайно преди да говоря, съм говорел с президента на ЕЦБ Кристин Лагард, с нейните заместници, Горанов и Радев (финансовият министър и управителят на БНБ - бел. ред) вече два дни работят с тях. Говорех с Валдис Домбровскис", заяви премиерът сега. Изказването му може да се тълкува като намек, че ако страната реши проблема с капитализацията на ПИБ, ще получи зелена светлина за чакалнята на еврото, а вероятно и достъп и до част от инструментите за подкрепа на страните от еврозоната. Всъщност сигнали от Брюксел, че България има реален шанс да влезе в ERM II и банковия съюз, имаше още през февруари, преди Борисов да удари спирачка на процеса. Сега той заяви, че не е трябвало да се огъва.

Той заяви, че България ще бъде приета заедно с Хърватия, която е другата държава от региона в напреднала фаза на изпълнение на своя план за приемане на еврото. Все още обаче се чакат резултатите от стрес тестовете, които ЕЦБ провежда на пет нейни банки, и това трябва да стане по-скоро през май.