Големите вериги изригнаха с позиция срещу непазарното задължение какво да продават

Осемте големи компании говорят за "кръгове около земеделския министър Десислава Танева", "защита на олигарх" и корупция

Новост е задължението 90% от млечните продукти във веригите да са от българско мляко. При недостатъчното му производство е странно как ще се изпълни и контролира правилото
Новост е задължението 90% от млечните продукти във веригите да са от българско мляко. При недостатъчното му производство е странно как ще се изпълни и контролира правилото    ©  Анелия Николова
Новост е задължението 90% от млечните продукти във веригите да са от българско мляко. При недостатъчното му производство е странно как ще се изпълни и контролира правилото
Новост е задължението 90% от млечните продукти във веригите да са от българско мляко. При недостатъчното му производство е странно как ще се изпълни и контролира правилото    ©  Анелия Николова

В необичайно остра позиция, в която се говори за "кръгове около земеделския министър Десислава Танева", "защита на олигарх" и "еврофондове за милиарди, отишли в няколко джоба", осем от най-големите вериги реагираха на вчерашното правителствено постановление и спешните законови промени. Наред с тези квалификации Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, "Аванти" и "Фантастико" изваждат и икономически аргументи защо задължаването им да продават регионални храни няма да работи (виж целия текст в прикачения файл).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща


23 коментара
 • 1
  xnx57647745 avatar :-|
  xnx57647745

  Аз викам, големите вериги да вземат да затворят за един месец. За да могат да пренаредят регалите според изискванията на закона и да издирят "местните" производители. Още на третия ден закона ще отиде там където му е мястото - в канала.

 • 2
  aek46312746 avatar :-|
  aek46312746

  По-удобно е да ни пробутват боклуците на другите страни за без пари. Нормално да се бунтуват. Питам се само, защо не се бутнуват във Франция или в останалите страни, където има същите квоти за задължително местно производство. Ако пак отстъпят това ще е поредния пропуск... ок може да не е в толкова големи пропорции но квоти задължително трябва да има.

 • 3
  xnx57647745 avatar :-|
  xnx57647745

  Айде стига с тези тъпи опорки! НИКЪДЕ няма квоти. НЕЗАКОННИ СА.
  Ще ви замолвам троловете, да давате линк към съответния закон (може и на френски, някои знаем езици), а не само да пляскате позитански/патрЕотски глупости.

 • 4
  nxy48610609 avatar :-|
  amidala

  1. Олигархът е Димитър Зоров.
  2. Всичките пресни и кисели млека, бели саламурени сирена, сметани, топени сирена във веригите и сега са български.
  3. Демонстрация на нулев административен капацитет е министърката да няма представа, че българските млечни продукти не са 100% от българско мляко. За такива претендира само Зоров. Т.е. целия Министерски съвет лобира за...Зоров.
  Пък се говори за домати, марули и пр. камуфлаж. Уреждат ония с бентлитата и ролсройсите. Както винаги...

 • 5
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Някъде прочетох коментар по темата, и ще си позволя да го цитирам:

  "Бойко Борисов сбъдна неосъществената мечта на комунистическия диктатор Тодор Живков - да гради комунистическа диктатура с парите на Запада".

 • 6
  wkg49647169 avatar :-|
  wkg49647169

  Всеки картел като го настъпиш по интересите или опиташ да ограничиш порочните му практики, започва да вие, това е нормално. Но никой не е очаквал чак такава истерична и просташка реакция. Подобно държание приляга повече на разбеснел се потребител от форум или соц. мрежа, не на международни корпорации, да не говорим за атаката срещу български министър! Крайно време и в България като в Германия и останалите бели страни да почнат да им праскат глоби за картелно регулиране на цените и пр. нарушения.

 • 7
  wkg49647169 avatar :-|
  wkg49647169

  Всичките им точки са пълни глупости. Най-смешното е: "Нашата основна отговорност е да защитаваме интересите на милионите български потребители". Така и предполагах, дошли са на българския пазар с цел да защитят интересите на нас потребителите, а не да трупат печалби! Затова продават стоки под себестойност и очевидно работят на загуба, щом като не плащат данъци ... Направо благотворително дружество.

 • 8
  wkg49647169 avatar :-|
  wkg49647169

  "С приетото постановление не се увеличават българските стоки в търговските вериги. С него държавата само преразпределя пазара между българските производители, като дава предимство на едни производители за сметка на други."

  Тоест, като те накарат да продаваш продукцията на по-малки регионални производители, това по некаква странна логика значи да намалиш дела на по-големите, с които работиш и в момента? Защото в мерките на министерството нема никакво ограничение да продаваш колкото искаш стоки от всички краища на страната.

 • 9
  nxy48610609 avatar :-P
  amidala

  Ха! На 2 април масово са се регистрирали доста хора, които сега ударно ни пълнят главите с позицията на правителството. Тя наистина е доста объркана и определено има нужда от обяснение, ама не от чак толкава елементарна, все пак.

 • 10
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  "изригнаха"
  Това журналистически подход от вестник Струма или Марица е?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход