Цветя, коли и кламери за милиони

Някои институции са далеч от оптимизацията в условията на криза и продължават да обявяват не толкова спешни поръчки

Въпреки връхлитащата икономическа криза държавата не изглежда да оптимизира
Въпреки връхлитащата икономическа криза държавата не изглежда да оптимизира
Въпреки връхлитащата икономическа криза държавата не изглежда да оптимизира    ©  Надежда Чипева
Въпреки връхлитащата икономическа криза държавата не изглежда да оптимизира    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
 • Възлагането на обществени поръчки през последните седмици е силно ограничено, но продължават да се обявяват нови търгове.
 • Редица институции и държавни фирми продължават да отделят средства за неспешни дейности.
 • Няма да има отлагане на процедури за доставка на канцеларски материали, офис оборудване и автомобили.

Пренареждане и оптимизация - така най-кратко може да се определи икономическият живот в условията на пандемия. Ограничителните мерки, намаленото производство и опашките пред бюрата по труда би следвало да са ясен сигнал за приоритизиране на разходите, особено в публичната сфера. И ако обществените поръчки са измерител именно за това, изглежда, че опити наистина се правят - през март са били подписани 1262 договора, докато същия месец през 2019 г. те са били с около 25% повече (1654). От началото на април забавянето става още по-голямо - възложените за първите две седмици поръчки са само 165 контракта.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  jbf30354650 avatar :-|
  Ivaylo Petrov
  • + 1

  Много посредствена статия, объркани числа, без анализ на ЗОП и последните промени, просто нахвърлени изводи. Дано статията да е в следствие на предпразничното настроение и въведената карантина

  Нередност?
 • 2
  straw_ avatar :-P
  straw_sec
  • + 2

  До коментар [#1] от "Ivaylo Petrov":

  Това не са "ЗОП", а планирани процедури: принтери за "Земеделие" поради нараснала амортизация с оглед компенсиране намалените парични обеми в другите отрасли, офис обзавеждане за "пощите" поради очакваното повишение в количеството пратки поради по-малкото посещения "на гости" от установените в чужбина, както и мебелировка за планираните ремонти на неизползваните до момента студентски общежития.

  "Гранична полиция" предвид съпротивлението спрямо увеличеният трафичен натиск, се грижи за поддръжката на МПС, като администрацията им заедно с тази на "летището" знаят, че акциденцията сега, предхожда рекламните разходи в края на лятото, и според остатъкът се определя и доколко "луксозни" календари и химикалки с лого ще си имат за новогодишен подарък.

  Освен това, сега се очаква ниска лятна въздушна влажност, което намалява складовите разходи за съхранение на метални кутии на компютри, тонери за лазерни принтери, мастила за принтери, както и подновяване на складовите наличности с нови принтери, чиито ремъци са нови и продължителността на съхранението им изисква специални складови площи, освободени вече в резултат от описаните тук поръчки за доставка.

  Ситуацията си е планова и вероятно разходите ще са по-малко, поради намалените цени в резултат от по-малкото поръчки от частен произход. А предвид описаното изглежда, че ритмичността в рамките на годината е разумно насочвана.

  Нередност?
Нов коментар