Министерството на образованието дава 2 млн. лв. за интернет в ромски квартали

Заради дистанционното обучение и извънредното положение ведомството е сключило договри без конкурс с А1 и Vivacom

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Безжичен интернет в няколко квартала в големите градове и 500 лаптопа с карти за мобилен интернет за учители е поръчало Министерство на образованието и науката (МОН) в началото на април от два от големите телекоми - БТК и "А1 България". Общата стойност на договорите, подписани след процедури на договаряне без предварително обявление, е над 2.2 млн. лв. с ДДС.

Поисканите услуги са необходими, за да осигурят протичането на учебния процес в условията на дистанционното обучение. Изпълнението им обаче се забави и новите мрежи ще са готови едва в началото на май.

Къде ще има интернет

МОН е решило да изгради Wi-Fi мрежи в някои от най-големите ромски квартали в страната. "Районите са определени с оглед трудностите и причините, поради които училищата не могат да осигурят включване на учениците в електронно обучение. С настоящия проект се обхващат всички критични гъстонаселени зони", уточниха от ведомството. Възложителят е поканил трите големи телекома да дадат оферти, но "Теленор" са отказали да се включат, защото нямали възможност да предоставят услугите с исканото качество в поставените срокове. "Капитал" изпрати запитване до "Теленор", но не получи отговор.

Ведомството възлага на "БТК" да изгради безжични мрежи в кварталите "Долно езерово" и "Горно езеро" в Бургас, в "Надежда" в Сливен, в махала "Предел" в Благоевград и в пловдивските квартали "Столипиново и "Шекер махала" за над 978 хил. лв. с ДДС. Срещу още толкова средства "А1 България" пък ще снабди с безжичен интернет в кв. "Победа" в Бургас, "Факултета" в София, в "Боровец" в Кърджали, "Нов път" във Видин, в част от кв. "Изток" между СУ "Димитър Гачев" и НУ "Г. С. Раковски" в Пазарджик. Финансирането е от бюджета чрез програма "Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование".

Телекомите трябва да осигуряват интернет за три месеца. След края на извънредното положение мрежите ще се преместят в посочени от МОН училища. "За изграждане на зоните ще бъдат използвани над 500 високо производителни точки за достъп, над 150 комутатора и защитни стени и над 80 km кабели", казват от МОН.

Кога ще е готово

Изпълнителите трябва да изградят мрежите в срок от 14 дни след подписване на договорите, което към 16 април още не беше факт. На 27 април "А1 България" отговориха, че вече имат договор, а от БТК не дадоха конкретен отговор по този въпрос.

Това значи, че мрежите ще бъдат пуснати около началото на месец май. Предплатения достъп до интернет е за три месеца, който е достатъчен за приключването на учебната година, казват от МОН. От новата учебна година сметките ще се плащат от бюджетите на училищата, които ползват услугите.

500 лаптопа за учителите

Освен за безжичен интернет, на 24 март са сключени още два договора, отново с БТК и "А1 България", за доставката на 250 лаптопа, 250 рутера и 250 предплатени пакета с интернет за три месеца. Те са съответно за 180 хил. лв. и почти 179 хил. лв., като целта е тези устройства да се ползват от учители и ще бъдат заведени като актив на училищата.

Договорът на БТК е за лаптопи ASUS X540 на единична стойност 520 лв. с ДДС, а на А1 България моделът е HP 250 G7 15,6 FHD/N4000/4GB/1TB на цена 540 лв. В поръчката е включена и инсталирана операционна система Windows 10.

Рутерите пък са 135 лв., като интерсното тук е, че в сайта на Vivacom устройството може да се закупи за 99 лв. без абонаментен план - т.е. с 36 лв. по-евтино. Тези, които "А1 България" е продала, са модел Huawei E5573CS-322 LTE Hotspot за 114 лв с ДДС. В онлайн магазина на телекома няма наличност на устройството на склад в момента, но в други онлайн магазини последната известна цена е била 101 лв. Предплатеният интернет за три месеца е съответно 64 и 60 лв. за БТК и А1.

"И двете устройства са част от портфолиото за бизнес клиенти на компанията. Тяхната цена зависи от договорните условия с отделния клиент. Мобилните компютри са предоставени с лиценз за операционна система Windows и както те, така и рутерите, бяха предоставени на изгодна цена, по-ниска от тази на свободна продажба, на Министерството на образованието и науката", коментираха от А1. "Портфолиото от устройства на VIVACOM е разнообразно и варира, в зависимост от търсенето на потребителите и актуалните предложения на доставчиците. Цените на устройствата също се променят динамично. Устройствата са избрани на база най-добро съотношение на ценови, функционални и качествени параметри. Предложените в офертата към МОН цени са формирани въз основа на стандартните цени за клиенти - юридически лица, след прилагане на подходяща отстъпка", отговориха от БТК.

Статията е променена в 13 часа на 28 април.

Проблемът с дистанционното образование


"Избраните райони, където предстои да се изградят зони за безжичен достъп до интернет, са гъсто населени. Общият брой на необхванатите в електронното обучение ученици там варира между 2800 и 3500 ученици", коментираха от МОН.


Центърът за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" проведе изследване за дистанционното обучение в ромските махали още през март при въвеждането на извънредното положение. Организацията констатира, че липсата на електронни устройства е основният проблем, а достъпа до интернет в част от махалите, в които живеят децата - "значително по-малък". "Анализите на Министерството на образованието и науката показват, че в системата на училищното образование за периода от 13 март до сега е организирано преминаване към неприсъствена форма на обучение, която е интегрирана успешно в учебния процес на над 95% от училищата в страната, но процента на обхванатите ученици е значително по-нисък (89%) поради различни обективни причини."


Близо 20% от около 200 училища, взели участие в проучването, са посочили, че въпреки наличието на интернет в махалите, повечето ученици не могат да си позволят заплащането на абонаментен тарифен план. Ако към тях добавим още близо 13% училища, които са посочили, че мнозинството от учениците живеят в махали без никакъв достъп до интернет, това формира относително сериозно предизвикателство.