Новият брой: Пътят към Европа
Close

Доходността по вътрешния дълг се вдига повече от очакваното

Това е причината Министерството на финансите да откаже всички поръчки на последния търг за ДЦК

Министерството на финансите е решило да отхвърли всички поръчки на аукциона за 5-годишни ДЦК за 200 млн. лв. в понеделник. Поисканата средна доходност е била 0.56%, при положение че на аукциона по същата емисия в началото на април беше постигната 0.13%, а през февруари отрицателна (-0.14%), което е чувствително повишение. Най-вероятно това е и причината за отхвърлянето на всички поръчки - нарастването на разхода за държавата. В съобщение на ведомството се посочва, че решението е взето "отчитайки състоянието на фиска и наличния фискален резерв, както и целта за финансиране при оптимално възможна цена".

Въпреки това представители на пазара изразиха известно учудване за решението, тъй като очакванията им са при предстоящите аукциони на външен дълг да се постигне доста по-висока доходност по облигации с подобен матуритет. Пример за това е и продажбата на евробондове от Унгария през миналата седмица. Една от емисиите там е 6-годишна и беше пласирана при доходност от почти 1.30%.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fanfar avatar :-|
  fanfar
  • - 2
  • + 1

  "Доходността по вътрешния дълг се вдига повече от очакваното"

  Вдига се ... ама , като Никой Не ти го ще !!??
  Ще се вдига още ...
  Може би , ако В.Божков или Ц.Василев беха на линия можеше и да купят.

  Нередност?
 • 2
  adon avatar :-|
  RUSE
  • + 3

  Тези банки започнаха да играят като пиявици. Внасям вчера по сметка на бюджета в клон на ОББ намиращ се вътре в НАП сумата за лихви към бюджета 1,44 лева, а банка ОББ ми взема 4 лева такса. Всеки месец държавата ме е задължила да й плащам осигуровки с 5-7 платежни в една и съща бюджетна сметка, Дянков ги беше намалил на 2 платежни, но тоя мръсник Горанов, пак ги увеличи. УниКредит ми вземаше по 50 стотинки на превод, които лека полека вдинга на 3,50лв. на превод, а от този месец без дори някой да ни информира взема вече по 5 лв. на превод, Мръсници, банките са си вдигнали таксите 10 пъти. Внасянето и тегленето на суми до 2000 лв, беше без такси, днес и там вземат по 15-20 лева такса за броене. А аз от 20 години не съм си променял цените, по които работя защото работя в пазарна икономика, а там се равняваме по китайските цени. Банките в България явно не се конкурират за клиенти, а явно са си спретнали и картел, в който е включен и финансовия министър..
  Явно банките вече не печелят от кредити и банкова дейност, а от рекет на клиентите си. В тази тежка ситуация за България и българските фирми ти да си вдигнеш таксите и цените на всички плащания, много от които са заради правила наложени от финансовото министерство, си е направо действия против народа на България! Ако в банковата система има конкуренция и пазар, отдавна щях да се махна от рекетьора Уни Кредит.

  Нередност?
 • 3
  adon avatar :-|
  RUSE
  • + 2

  Айде сега държавата да им даде още пари от оперативна програма "Конкурентоспособност", . А това е програмата, по която фирмите единствено могат да получат пари за модернизация на активи и производства. В края на предния програмен период половината от парите на тази програма бяха раздадени на банките, че да ги давали уж на заем на малките фирми, а те си покриха лошите кредити с тия пари. Нямат задънване с тази пакомия.

  Нередност?
Нов коментар