Близо 80% от фирмите в страната търпят загуби заради COVID-19
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Близо 80% от фирмите в страната търпят загуби заради COVID-19

Повечето от компаниите вярват, че ще успеят да възстановят дейността си в рамките на две години след кризата, а 12.3% считат, че ще стигнат до фалит

Близо 80% от фирмите в страната търпят загуби заради COVID-19

Всяка пета компания е съкратила служители, а 12% от фирмите не смятат, че ще оцелеят, сочи проучване на "Алфа рисърч"

4066 прочитания

Повечето от компаниите вярват, че ще успеят да възстановят дейността си в рамките на две години след кризата, а 12.3% считат, че ще стигнат до фалит

© Надежда Чипева


Едва една пета от фирмите в страната не са изпитали негативни ефекти от въвеждането на ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 и въведеното в България извънредно положение на 13 март. Останалите 79% отчитат спад на дейността и приходите.

Това показва втората част на проучване на "Алфа рисърч", проведено между 13 и 23 април сред 500 представители на фирми в България. Първата част на изследването, публикувана вчера, бе с фокус върху физическите лица и показа, че при 45% от жителите на страната доходите са останали непроменени от началото на кризата, докато други близо 50% са претърпели спад на доходите. Анкетираните 1000 души обаче не са само работещи в частния бизнес, а пълнолетните като цяло, включително пенсионери и студенти, както и държавни служители, чиито доходи не са засегнати.

Шок и адаптация

Резултатите на "Алфа рисърч" показват, че само 15.4% от анкетираните фирми не са отчели разлика спрямо положението преди кризата, а малко над 5% се преориентират към други стоки и услуги или виждат повече интерес от страна на потребители.

Почти две трети от компаниите обаче отчитат силен спад на дейността и приходите, а при 15% от анкетираните (или 75 фирми) оборотът е сведен до нула. Това вероятно са компании от най-засегнатите сектори - заведения и развлечения.

Мениджърите използват разнообразни методи за адаптация. Въпреки че голяма част от фирмите (22.6%) не са променили начина, по който работят, още толкова (22%) са преминали на дистанционен режим на работа. Вероятно голяма част от компаниите са приложили комбинация от мерки - платен и неплатен отпуск, съкратено работно време. А още над една пета (21.1%) са съкратили част или целия персонал.

"Големите фирми по-често съкращават част от персонала, докато в микро- и малките фирми, особено в сферите, където дейността беше забранена по силата на извънредното положение, и пряко свързаните с тях бизнеси преобладава съкращаването на целия персонал, макар и той да е само от няколко души", пишат от "Алфа рисърч".

Оценката за мерките

Антикризисните мерки, предложени от правителството, срещат спорни оценки от страна на фирмите. Възможността за работа от дома например се подкрепя напълно от 54.7% от анкетираните. От друга страна, мярката 60/40 не е ефективна според малко над 40% от компаниите. Възможностите за нисколихвени кредити за бизнеса и за пускане на служители в платен отпуск без тяхно съгласие пък се одобрява от 40% от анкетираните, а 35% считат, че това няма ефект.

Според "Алфа рисърч" мярката 60/40 среща най-силно одобрение сред по-големите фирми в производството, а най-често тези с прекратена дейност и със сезонна или неравномерна заетост считат, че е недостатъчна.

С най-голяма подкрепа са санитарни и предпазни мерки за предотвратяване на риска на работното място - цели 82% подкрепят напълно, а други 10.4% от фирмите считат, че може да се предложат и повече неща.

Цялостната оценка на фирмите за изпълнителната власт, включително здравни, икономически и социални аспекти, е по-скоро положителна, показват резултатите от анкетата. Над 300 фирми дават обща оценка "по-скоро положителна" или "изцяло положителна". По-критични са секторите туризъм, ресторанти, хотели, част от производителите на храни, фирми от преработващата промишленост, строителството и транспорта.

Мнозинството от компаниите вярват, че ще успеят да възстановят дейността си в рамките на две години след кризата, но 12.3% считат, че ще стигнат до фалит.

Седмица по-късно

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) също публикува резултатите от своя анкета, проведена в периода 23 - 27 април сред 200 компании, браншови организации и регионални палати. И тук по-голямата част от анкетираните (82%) считат, че бизнесът им ще оцелее до края на годината, като 14% очакват да достигнат предкризисното си ниво, а 4% - да го задминат. С най-много положителни мнения сред икономическите мерки на правителството е възможността за необезпечени кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни фирми до 300 хил. лв. (34%), следвани от безлихвените кредити за хора в неплатен отпуск и самоосигуряващи се (29%).

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.