Инфлацията пада до най-ниското си ниво от две години
20 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Инфлацията пада до най-ниското си ниво от две години

Горивата за автомобили подхранват дефлационните тенденции през април - цените намаляват с 16.3% на годишна и с 13.1% на месечна база, което е най-значителният спад през последните 20 години, за които има налични данни в националната статистика

Инфлацията пада до най-ниското си ниво от две години

През април потребителските цени нарастват с 1.8% предимно заради храните, докато горива и енергия намаляват с двуцифрен темп

2542 прочитания

Горивата за автомобили подхранват дефлационните тенденции през април - цените намаляват с 16.3% на годишна и с 13.1% на месечна база, което е най-значителният спад през последните 20 години, за които има налични данни в националната статистика

© Георги Кожухаров


Инфлацията продължава да намалява за трети пореден месец, като през април увеличението на потребителските цени се забавя до 1.8% на годишна база, което е най-ниското ниво от януари 2018 г. Повишението идва осново от храните. От друга страна, общият темп на поскъпване на стоки и услуги в страната се забавя заради драстичен спад на цените в енергетиката и на горивата за автомобили. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

На месечна база цените в страната намаляват с 0.6% за втори пореден месец през април. Положителен стимул за общото ниво на инфлацията идва от плодовете, които поскъпват с 9.4% спрямо март, докато други хранителни стоки като месо и риба са по-евтини. Минусът през април обаче идва основно от спад с 10-20% на месечна база на цените на природния газ, топлоенергията и горивата.

Храни и горива

Най-големият двигател на инфлацията през април остават хранителните продукти, при които цените нарастват с 6.4% спрямо същия период на миналата година. Те са и с най-голяма тежест при определянето на общото ниво на инфлация в страната, тъй като заемат почти една трета от потребителската кошница.

Един фактор за годишния ръст са цените на месо и месни продукти, които се повишиха значително през второто полугодие на 2019 г. На месечна база обаче промяната е нулева. Друг фактор са плодовете, които през април тази година са с 20% по-скъпи спрямо 2019 г., а спрямо март увеличението е с 9.4%. Двигател тук може да са вносните ябълки. Цените им започнаха да нарастват още преди COVID-19, след като Полша - най-големият европейски производител на ябълки, отчете слаба реколта.

Въпреки динамиката при цените на храните обаче общият темп на инфлацията се забавя от 3% на годишна база през март до 1.8% месец по-късно. От една страна, причината е в цените на природния газ и топлоенергия, които намаляват със съответно 19.5% и 18.8% на годишна база и със съответно около 20% на месечна база. Понижението идва след решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, която намали стойността на природния газ с над 40% и понижи цените на парно и топла вода от 1 април.

Горивата за автомобили също подхранват дефлационните тенденции през април - цените намаляват с 16.3% на годишна база и с 13.1% на месечна база, което е най-значителният спад през последните 20 години, за които има налични данни в националната статистика. Промяната в цените отчасти е свързана с рекордния за последните 20 години срив на международните котировки на петрола, където фактори са слабото търсене по време на пандемията и разрив в отношенията между картела ОПЕК и Русия. Така общо цените в транспорта намаляват с 9.4% на годишна база през април.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK