Агенцията по храните удря фатално вносители на плодове и зеленчуци*
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Агенцията по храните удря фатално вносители на плодове и зеленчуци*

За българската продукция такива проверки и такси няма

Агенцията по храните удря фатално вносители на плодове и зеленчуци*

Заповед предвижда изследване за пестициди в продукция от ЕС. Според търговци това ще доведе до похабяване и оскъпяване на стоките

Мара Георгиева
10981 прочитания

За българската продукция такива проверки и такси няма

© Юлия Лазарова


Заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните за анализ на остатъчни пестициди в плодове и зеленчуци от ЕС предизвика въпроси и недоволство сред вносителите. Накратко - всяка партида домати, краставици, череши и т.н. ще подлежи на контрол за пестициди тук, като проверката ще трае до 5 дни (!) и ще става срещу таксичка. Според търговци изискването ще е фатално за бързоразвалящи се продукти, ще оскъпи стоката и може да доведе до фалити.

След изпратени от "Капитал" въпроси от агенцията съобщиха, че заповедта е претърпяла промени, и обещаха, че ще ги обявят утре (9 юни - вторник).

По 420 лв. за партида

Според заповедта, с която "Капитал" разполага, всяка пратка с домати, краставици, корнишони, пипер, череши, ягоди, малини, кайсии, праскови, дини и пъпеши с произход ЕС подлежи на проби за съдържание на остатъци от пестициди. Пратките се спират, докато излязат лабораторните резултати (до 5 работни дни), а вносителите трябва да плащат по 420 лв. за изследването на всяка отделна партида.

Общ ли е пазарът

Една от въпросителните е защо се налагат изследвания на наша територия на продукти с произход ЕС при условия на единен пазар. От заповедта не става ясно дали в България ще се признават резултати от лабораторни изследвания за остатъчни пестициди, направени от гръцкия производител например, които (би трябвало да) придружават партидата, коментира вносител.

В заповедта изрично е посочена само една държавна лаборатория - столичната Централна лаборатория за химично изпитване и контрол, в която ще се правят пробите. Собственици на складове изразяват съмнение за нейния капацитет и изчисляват преки щети.

"Нашата стока е бързоразваляща се. Колко време могат да издържат в камион, а не в хладилни камери, едни вносни ягоди или малини например, докато изчакват с дни лабораторните анализи", пита търговец на едро, който внася продукция от съседни държави. И изчислява: "Ако в един ТИР има плодове или зеленчуци от пет фирми производителки, това прави пет пъти по 420 лева за изследване на всяка партида. Същата е сметката и ако в камиона има пет различни артикула например. Това е много голям разход и ще вдигне цената, което в крайна сметка ще е за сметка на потребителя", прогнозира той. После съобщава, че спира вноса, докато нещата се изяснят, и прогнозира, че и други ще приложат същия подход.

"Не е ясно също защо заповедта е само за проби на вносни продукти (и то от ЕС), а подобни изследвания не се изискват от търговците на български плодове и зеленчуци", казва друг собственик на фирма в бранша. Според него тази заповед налага "извънпазарни фактори", които ще откажат от бизнеса някои вносители и в резултат ще се получи "изкуствен недостиг и завишение на цени" на изброените в заповедта храни. "За мен това е налагане на косвен данък, от който обаче нито продукцията ще стане по-чиста, нито българските плодове и зеленчуци ще се увеличат, тъй като и без това не достигат", обобщава вносителят.

Веригите с изненадващи проверки

"Тази заповед е издадена или от неразбиране, или заради лобизъм, за да се пълни някаква касичка. В условия на единен пазар такива изисквания са неприемливи", категоричен е Красимир Кумчев, аграрен консултант и земеделски производител, чиято фирма от дълги години работи с вериги. Той дава примери от собствената си практика. "Нашата продукция е снабдена с всички изисквани сертификати след направени за наша сметка лабораторни изследвания. Веригите обаче правят за своя сметка допълнителни независими изследвания, за които не ни предупреждават. Никога не знаеш кога ще бъде проверена стоката ти. И ако не си спазил съответните параметри за наличие на остатъчни пестициди например, следва предупреждение и връщане на продукцията, а на третия път - излизаш директно от веригата. Затова няма толкова глупав производител, който да рискува да не изпълнява изискванията и да си жертва бизнеса", обобщава Красимир Кумчев. Според него решението е в това вносителите да изискват от чуждестранните производители необходимите лабораторни изследвания, които да се признават в България и за които обаче да се следи строго на границата.

Сегашната заповед на агенцията по безопасност на храните е поредната в опит да се размести секторът и да се даде превес на българската продукция. В началото на април военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов официално предложи на правителството да се спира временно вносът и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар. Предложението срещна много възражения, но в крайна сметка Законът за мерките и действията по време на извънредното положение даде право на Министерския съвет да въвежда временна забрана за внос на храни от определени страни, които не са членки на Европейския съюз, при спазване на международните договори.

* текстът е обновен на 9 юни в 15.30 часа

* В отговор до "Капитал", получен на 9 юни, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) посочват, че е определена още една лаборатория за официален контрол (в Пловдив) и че резултатите от изследванията варират от 24 часа до три дни. Важно уточнение е, че стоките, придружени от протокол за анализ за съдържание на остатъчни вещества от пестициди, издаден от акредитирана и одобрена за официален контрол лаборатория в ЕС, не подлежат на вземане на проби в България. От агенцията съобщават също, че на контрол за остатъчни вещества от пестициди подлежат и стоките, внос от трети страни, както и тези, произведени в България.

С пълния текст на писмото може да се запознаете в прикачения файл.

Прикачен файл

Заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните за анализ на остатъчни пестициди в плодове и зеленчуци от ЕС предизвика въпроси и недоволство сред вносителите. Накратко - всяка партида домати, краставици, череши и т.н. ще подлежи на контрол за пестициди тук, като проверката ще трае до 5 дни (!) и ще става срещу таксичка. Според търговци изискването ще е фатално за бързоразвалящи се продукти, ще оскъпи стоката и може да доведе до фалити.

След изпратени от "Капитал" въпроси от агенцията съобщиха, че заповедта е претърпяла промени, и обещаха, че ще ги обявят утре (9 юни - вторник).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  katia_1 avatar :-|
  Rational

  Тези идиоти сериозно искат да върнат старото време, когато нямаше нищо по рафтовете.

 • 2
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  До коментар [#1] от "Rational":

  Но не досещат, че "връщането на старото време" ще е Пирова победа за управляващите. Освен това, пратки от държави-членки на ЕС, са вътреобщностни доставки на стоки; отново ще се сезират европейските институции, отново ще се обясняваме...докога?

 • 3
  xui41651O96 avatar :-|
  xui41651O96

  Крайно време е да се удари по вносителската мафия на плодове и зеленчуци. Това, че в част от страните-членки не си контролират боклуците не е причина в България да им ги ядем. Дори са нужни нови стандарти не само за пестициди, но и за степен на узряване (на полето), време от откъсване до продажба, минимално съдържание на полезни вещества и пр.

 • 4
  iavorski avatar :-P
  iavorski

  До коментар [#3] от "Qgk40651096":

  Явно сте запознат с този бизнес и знаете че всичко произведено в БГ не е мафия, не е с пестициди, торове и каквото се сетите от Менделеевата таблица. Браво на такива оптимисти!

 • 5
  xui41651O96 avatar :-|
  xui41651O96

  До коментар [#4] от "iavorski":

  Това гласовете в главата ли ти го съобщиха или просто си поредния обсебен трол? Защото логическа връзка между моя коментар и неадекватните ти изводи не се вижда, та явно е едно от двете.

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Преди 20 години някъде имаше изискване за максимално количество нитрати в зеленчуците.. обаче тогава вносителите "доказаха", че нитратите са "полезни" и така отвориха вратата за внос на субсидирана европейска продукция.. като резултат унищожихме зеленчукопроизводството си. И вече нявсякъде доматите са "пластмасови".. а краставиците прави но със странен вкус. Марулите пък са като направени по калъп.. щото почва не виждат.

 • 7
  hou1510481221539200 avatar :-|
  Stoyan Dimitrov

  Хехе, какъв класически селски тарикатлък.

 • 8
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone

  До коментар [#6] от "mickmick":

  Ще отговоря на разбираем за теб език:
  В главата ти е каша. Дали доматите са пластмасови или краставиците - прави има общо с нитратите, толкова, колкото ти имаш общо с Айнщайн - нищо.
  А че въпросната заповед е за патреотична употреба за замайване на Динковци с две несвързани мозъчни клетки и ще оцелее до първото заседание на административния съд е повече от ясно...

 • 9
  sgn36479O43 avatar :-|
  sgn36479O43

  До коментар [#8] от "enterfornone":

  Пълни глупости, "Айнщайн". Една от причините доматите да са пластмасови и безвкусни е и в това, че се берат зелени. А когато ги откъсваш недозрели нивото на нитратите е по-високо. Отделно сортовете, условията на отглеждане, съхранение и пр.

 • 10
  nikolai_petrov avatar :-|
  FanFan - la tulipe

  Българското зеленчуко и плодо производство имат нужда от мерки, които да му дават по-изгодна позиция пред вноса. Да внасят продукти на цени, които са под себестойността на родната продукция не е нормално, а се случва масово, при това не поради некадърност на родните производители.
  Просто например в Египет (картофи), Македония (домати, краставици), Полша (ябълки) се плащат по-големи субсидии от самите държави - националното дофинансиране е по-голямо и те могат да продават под себестойност, защото ако не покажат реализирана продукция няма да получат нищо.
  Земеделския сектор не се подчинява на пазарната логика, защото е дотиран в цял свят. Не може да съществува без субсидии. Затова мярката не е лишена от логика. Тези прекупвачи, които сега мрънкат, ще почнат да купуват от българската стока, защото ще е по-евтина.

  А що се отнася до празните рафтове - няма да са празни, а с по-скъпа вносна стока. И това ще е така няколко години - от 5 до 10, докато се възвърне моща на българското производство.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.