КЗК глоби ЧЕЗ за злоупотреба при договаряне с фирма за плащане на сметки

Случаят е от 2016 г., а чешката компания ще обжалва санкцията от над 4 млн. лева.

КЗК е описала особено подробно случая - на над 70 страници. На снимката: председателят на комисията Юлия Ненкова.
КЗК е описала особено подробно случая - на над 70 страници. На снимката: председателят на комисията Юлия Ненкова.    ©  Цветелина Белутова
КЗК е описала особено подробно случая - на над 70 страници. На снимката: председателят на комисията Юлия Ненкова.
КЗК е описала особено подробно случая - на над 70 страници. На снимката: председателят на комисията Юлия Ненкова.    ©  Цветелина Белутова

Глоба в размер на над 4 млн.лв. е нложила Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на дружествата от групата на ЧЕЗ. Решението е в резултат на производството, образувано по искане на компанията "Фаст Пей ХД", която пpиeмa на едно гише плащания пo cмeтĸи зa ток.

Операторът работел по договор с дружествата на ЧЕЗ, който обаче е бил прекратен. По-късно е сключен нов, в който било уговорено безвъзмездно предоставяне на услуги по администриране и касово заплащане на тока. Според КЗК именно това представлява "действие при злоупотреба с по-силна позиция на договаряне". В официално съобщение до медиите от ЧЕЗ обявиха, че ще обжалват.

Това е поредната глоба, наложена от КЗК на ЧЕЗ. През годините чешкото дружество бе глобявано многократно и по различни причини, но част от глобите падаха в съда или бяха многократно намалени. От своя страна чешката компания заведе арбитражно дело срещу България заради лошата бизнес среда и на два пъти опита да продаде бизнеса си, но именно заради КЗК това не успя да се случи.

Случаят

През 2016 г. дружествата на ЧЕЗ решават да намалят разходите си и прекратяват едностранно сключения договор с "Фаст Пей". От оператора се оплакват, че това може да повлияе сериозно на финансовата му стабилност, тъй като приходите от сметки за ток са значителен дял от постъпленията му. "Фаст Пей ХД" посочва, че "не съществува възможност да си намери алтернативен търговски партньор, който да му носи приходи в такъв съществен процент, както ЧЕЗ". От друга страна, компанията се оказала в риск да загуби клиентите си, които предпочитат да платят всичките си сметки на едно гише.

Нов договор

От "Фаст Пей" решават да потърсят ЧЕЗ с цел подписването на нов договор, а чешкото дружество се съгласява. В новия контракт от фирмата обаче се задължават да нe иcĸaт ĸoмиcиoнa oт ЧEЗ зa извъpшeнaтa дeйнocт, като след това сигналзират КЗК. В хода на проверката комисията по конкуренцията е установила, че останалите оператори, с които работи ЧЕЗ получават заплащане. ""Фаст Пей" нe e в cъcтoяниe дa ĸoмпeнcиpa нaтpyпaнитe зaгyби и oтpицaтeлния финaнcoв peзyлтaт, ĸoeтo гo пocтaвя във финaнcoвa зaвиcимocт oт гpyпaтa ЧEЗ", пишaт oт KЗK.

И налагат съответните глоби - на "ЧЕЗ "Електро" 4.1 млн. лв., на "ЧЕЗ Разпределение" 10 xил. лв. и "ЧЕЗ България" 208 xил.лв.