Официално: България е приета в чакалнята на еврозоната

Управителят на БНБ Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов бяха основните двигатели за влизането на страната в ERM II през последните две години

Официално: България е приета в чакалнята на еврозоната

Страната влиза в банковия съюз и в ERM II при запазване на настоящия режим на валутен борд

Николай Стоянов
13870 прочитания

Управителят на БНБ Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов бяха основните двигатели за влизането на страната в ERM II през последните две години

© Надежда Чипева


България официално е приета във валутния механизъм ERM II, а БНБ влиза в т.нар. тясно сътрудничество с ЕЦБ, което представлява достъпа до банковия съюз за страни извън еврозоната. По правилата на механизма страната трябва да поддържа валутния си курс в диапазон от плюс-минус 15% около централния курс, който за България ще е 1.95583 лв. за евро. Това е курсът, при който левът е фиксиран от 1997 г. насам, а в официалното съобщение от Франкфурт изрично се подчертава, че България запазва едностранно режима си на валутен борд.

Страната поема ангажимент и за още реформи, основно по направленията в които бяха и ангажиментите, които правителството изпълняваше последните две години. По линия на небанковия надзор изрично е вписано разрешаване на проблема с неплащането на щети в системата "Зелена карта" от лидера на пазара "Лев инс", който доведе до мониторинг на страната, нужда от общ презастрахователен договор и плащане на ежемесечна глоба сумарно от българските застрахователи.

"Влизането на България в чакалнята на еврото е цивилизационен избор. Свързваме кръвоносната система на икономиката си с едно от най-силните икономически формирования в света. Това е задължително условие за успехите на обществото ни в бъдеще", заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет.

Управителят на БНБ Димитър Радев определи приемането на страната ни в банковия съюз и в ERM II като "исторически акт, който ще има голямо значение за бъдещето на България".

"Там сме, където са белите държави... Няма страх и за банките, защото всички работят вече по правилата на белите държави и ЕС стои зад гърба им", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Краят на сагата

България започна формално одисеята си по пътя към ERM II и банковия съюз преди две години, като първоначалната цел беше членството в двата механизма да бъде факт в средата на 2019 г. Правителството пое редица ангажименти за реформи, които в голямата си част бяха приети за изпълнени още през миналата годинa. Същественото забавяне дойде най-вече от констатираните от ЕЦБ слабости при проверката и в шест български банки, и по-точно от нуждата да се набере капитал от ПИБ и Инвестбанк.

В един момент в началото на 2020 г. - още преди разгръщането на корона-кризата министър-председателят Бойко Борисов временно даде заден и замрази усилията на държавата за влизане в ERM II и банковия съюз. През април обаче премиерското мнение отново се промени и въпреки че страната вече изоставаше от графика, сроковете бяха разтеглени, така че да може да се проведе увеличението на капитала на публичната ПИБ. Поради слабия интерес и високата цена на новите акции 70% от емисията бяха записани от държавната ББР, което беше оправдано именно с по-голямата политическа и икономическа цел.

Същевременно Хърватия, която стартира процедурата година по-късно от България, изпълни ангажиментите си, а проверката на ЕЦБ не откри капиталов недостиг в нито една от изследваните пет банки. Така реално двете държави бяха пакетирани с очакване решението да се вземе през юли. След одобрението им днес от ЕЦБ и всички страни от еврозоната плюс Дания вече и това формално е факт.

Европейски надзор от 1 октомври

Паралелно с влизането в ERM II България и Хърватия бяха приветствани и в Единния надзорен механизъм, който също е под шапката на ЕЦБ, която е взела решение за установяване на тясно сътрудничество с БНБ. Самото то ще е факт 14 дни след като решението бъде официално оповестено в държавния вестник на ЕС.

ЕЦБ обявява, че ще поеме директен надзор над значимите банки от 1 октомври 2020 г. Тепърва обаче институцията ще преценява, кои ще прецени за такива - със сигурност в това число влизат топ 3 по активи в страната: Уникредит Булбанк, Банка ДСК и ОББ. Следващите по ред са Пощенска банка и Първа инвестиционна банка, която беше последното препятствие и получи близо 140 млн. лв. държавна инжекция в капитала. По правило ЕЦБ трябва да надзирава директно и банките получили държавна помощ, но капитализирането на ПИБ чрез ББР формално не се брои за такова заради включилия се частен инвеститор.

България и Хърватия стават първите държави извън еврозоната влизащи в банковия съюз. Това е изтъкнато и в приветствените думи на председателя на Единния надзорен механизъм Андреа Енриа в прриветствените му думи към двете държави.

България официално е приета във валутния механизъм ERM II, а БНБ влиза в т.нар. тясно сътрудничество с ЕЦБ, което представлява достъпа до банковия съюз за страни извън еврозоната. По правилата на механизма страната трябва да поддържа валутния си курс в диапазон от плюс-минус 15% около централния курс, който за България ще е 1.95583 лв. за евро. Това е курсът, при който левът е фиксиран от 1997 г. насам, а в официалното съобщение от Франкфурт изрично се подчертава, че България запазва едностранно режима си на валутен борд.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  bba30550215 avatar :-P
  bba30550215

  Дълго чакана новина!
  Честито! :)

 • 2
  lyuboboy avatar :-?
  Lyubomir Georgiev

  а кога започва работа прокуратурата на Кьовеши,че и за там имаме чакащи,начело с боса и малкия пеевски

 • 3
  ss avatar :-P
  SS

  В чакалнята , демек чистилището ...

 • 4
  rcs20503603 avatar :-|
  Kamen Iliev

  Не може да се отрече, че двугодишната работа в тази насока даде резултат. Да си във финансовия А отбор на ЕС е наистин исторически акт.

 • 5
  petkata1 avatar :-?
  petkata1

  Всяка територия с население, което някога или сега се сплотява около целта да създаде независима държава, се стреми да има свой език, своя азбука, свое знаме, собствена парична единица и способността да я сече, свой върховен водач, който да е способен да отстоява независимостта. В тази връзка аз не разбирам ширещата се странна еуфория от стремежа да загубим паричната си единица и възможността да я сечем, странният стремеж някой друг да ни управлява, а не ние сами да се постараем да се управляваме човешки. Странно население на чудесна територия. Много ми е любопитно колко минуса ще получа.

 • 6
  nca43604694 avatar :-|
  Данчо

  Трябва да има референдум: за или против еврото.

  ЕС натиска България да приеме еврото, някой трябва да плаща големите дългове на еврото.

  Приемането на еврото е грешка. ЕС и еврото не са онова ЕС и онова евро от преди 30 години. Сега е съвсем различно.

 • 7
  naskoxx avatar :-|
  Наско Христов

  До коментар [#6] от "Данчо":

  Преди 30 години не е имало евро. Проверете си пак сводките.

 • bzm

  ЗаГРОБиха лева,след 140г история,за да се одупим на една съмнителна валута :( Продажници!

 • 9
  nca43604694 avatar :-|
  Данчо

  До коментар [#7] от "Наско Христов":

  Какво е “сводка”? Със сводка или без сводка, да се закрием лева е антидържавно решение. Без значение дали сте ляв или десен. Без значение заради коя валута.

  Още повече за еврото, което никой не иска и всеки в ЕС вика вземи го ти.

  Еврото в момента е воденичен камък за всяка държава и затова ни натискат да влезем в капана.

 • 10
  ctv1414083643380131 avatar :-|
  Ivelin Ivanov

  Еврото в момента е единствента възможност за скокообразно раздвиждане на икономиката и повишаване на жизнения стандарт. Близките 50 години едва ли ще имаме друга такава.
  Суверенитета сме го загубили вече с валутния борд и членството в ЕС. Пък и виждаме, че в западните балкани, че този суверенитет не носи просперитет.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход