🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цените в ресторантите растат през юли въпреки понижения ДДС

Годишната инфлация през юли е 1.2%, основно заради по-скъпи храни. На месечна база поскъпват хотелите

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Леко забавяне на темпа на инфлацията през юли до 1.2% на годишна база и ускорение на месечна до 0.5% показват данните на НСИ от наблюдението на потребителските цени в страната. Основният двигател за ръста спрямо миналата година продължават да са храните, както и ресторантьорските и хотелските услуги. На месечна база обаче хранителните стоки, които са с най-голяма тежест в потребителската кошница, отчитат дефлация, докато най-голям ръст има при туристическите пакети.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b_mitov avatar :-@
    b_mitov
    • + 2

    Дали празните заведения по морето със спагети за по 30лв не станаха новите предпочитани перачници. Прокуратурата нещо по въпроса или пак гоним скелети от 90те + дребни джебчии....

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    По-скъпи храни не е тъждествено на цени в ресторантите. И все пак, никога спадът на ДДС за пострадали сектори не е бил с цел "понижение на цените". Целта от началото досега винаги е била да се компенсират част от загубите им чрез това съобразно "данъчно облекчение".

    Съвсем друг е въпросът, дали го заслужават. Винаги най-сивите сектори са най-кресливи, а и повечето заведения уволниха всички още при първоначалното затваряне.

    Статията има доста проблеми и изглежда, че прокарва определена теза, вместо да информира.

    Нередност?
Нов коментар