🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хаос и некадърност или как държавата наказа бизнеса със СУПТО

След две години обсъждане и стотици милиони разходи за фирмите управляващите предстои да отменят спорните текстове в Наредба Н-18

Промяната в правилата трябваше да извади на светло най-сивите сектори като ресторанти и магазинчета. Но удари всички, а сега наградени са точно заподозрените нарушители
Промяната в правилата трябваше да извади на светло най-сивите сектори като ресторанти и магазинчета. Но удари всички, а сега наградени са точно заподозрените нарушители
Промяната в правилата трябваше да извади на светло най-сивите сектори като ресторанти и магазинчета. Но удари всички, а сега наградени са точно заподозрените нарушители    ©  Юлия Лазарова
Промяната в правилата трябваше да извади на светло най-сивите сектори като ресторанти и магазинчета. Но удари всички, а сега наградени са точно заподозрените нарушители    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
 • Държавата създаде неясни и скъпи изисквания за 300 хил. компании в Наредба Н-18. След две години обсъждане и стотици милиони разходи за фирмите управляващите отменят СУПТО.
 • Правителството се провали в борбата с продажбите на черно, показа как не се прави регулация, а сега държавата може да бъде съдена от компании за причинените вреди.
 • Компаниите са пред нови неизвестни какво да очакват и кое остава в сила, но засега от НАП не мислят нови задължения.

Рядко примерите за провал на управляващите са от мащаба на сагата с измененията в до болка популярната Наредба Н-18 и вече прословутата абревиатура СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговските обекти). През последните две години наредбата се превърна във Франкенщайн от няколкостотин страници и десетки приложения поради непрестанни кръпки и допълнения. Около 300 хил. компании изгубиха време и платиха милиони с неясна цел. В целия хаос крайните срокове за привеждане на дейността в изискванията на Н-18 бяха измествани неколкократно, тъй като нито данъчните, нито фирмите бяха способни да се ориентират в текстовете, а на финала всичко се оказа практически напразно.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  guentchovelev avatar :-|
  guentchovelev
  • + 5

  От начало като чух за СУПТо и какви са ми изискванията се отказах да си лицензирам по този начин софтуера. Казах си - това е мъртвородено, НЯМА начин да се приложи реално. Каквото и да правиш - 100% ще си в нарушение, така че няма смисъл да се прави каквото и да е. Оказах се прав!

  Причните са няколко, на най-основната е - НАП с СУПТО искат достъп до ЦЯЛИЯ океан от иформация! И поставят условия каква и как точно да бъде, че и как да се достъпва. Това е 100 пъти повече от нужното им за данъчни цели. Освен да се удавят в толква инфо, да го продават на конкуренция - друго НЯМА как да стане. Тези чиновници, явно мислят с категориите на квартална сладкарница, та си мислят, че могат да обхванат всички процеси. Типично за елементарен човек с ниска обща култура. За професионализъм - НЯМА какво да се говори, трагедия, трагедия, финансирана с наши пари ...

  Нередност?
 • 3
  mto avatar :-|
  mto
  • + 3

  За грандиозния провал с Недоразумение-18 си има виновници с имена - Владислав Горанов, Менда Стоянова, Галя Димитрова, и да не забравяме - Бойко Борисов! Има и други по-малки болтчета на държавната машина, като Росен Бъчваров, например. Всички те носят вината за целия този тормоз и направени разходи, а това изобщо не бива и да се забравя на следващите избори, когато и да бъдат те!
  Виновни са и няколко софтуерни компании, които видяха "златна мина" в задаващата се тотална регулация и се приготвиха да събират държавния рекет.

  Нередност?
 • 4
  drkskwlkr avatar :-|
  Иван Арнаудов
  • + 2

  Тази статия предлага изключително подробен и акуратен синтез на всички проблеми, през които премина бизнесът през последните две години. Поднасям искрено уважение към авторите на материала.

  Единствената неточност, която забелязах, е тази:
  "Четвърти проблем - за електронните магазини на платформи за широка употреба, които трябваше да се свържат с теоретичен "конектор" към СУПТО. Този конектор остана чисто теоретичен."

  Конекторът дълго време беше незаконородено дете, заченато по време на публична дискусия между НАП и бизнеса по време на едно експо седмица преди Великден 2019 г. Скоро след тази дискусия НАП разпространи няколко схеми, които нямаха правно основание в текстовете на наредбата и нещата останаха нерешени до последния рунд промени от 31.07.2020 г., когато незаконороденото дете беше припознато от държавата-майка и към наредбата беше дописана една спецификация с неговите възможности и изисквания.

  Анонсът на МФ за отмяна на наредбата пристигна в същия ден и много малко хора си направиха даже труда да прочетат последния пакет промени (които промени и срокове, напомням, и до днес остават в сила, понеже самата наредба все още не е отменена!!)

  Всичко останало в статията е такова, каквото го помня и аз.

  Нередност?
 • 5
  ozd05563707 avatar :-|
  ozd05563707
  • + 1

  НАП уж гони търговците, но всъщност плана е много по-сериозен. С н18, тя получава информация за всички физически лица и техните покупки, стига да не са от хранителни стоки. А с преследването на куриерската услуга и наложените платежи се получава информация и за другите покупки/приходи на физическите лица. Т.е. има пълен списък на всички плащания на хората, техните лични покупки и интереси, без значение дали са в кеш или с карти. Фирмите реват, че ги тормозят, даже и тези, които са на 100 процента изрядни, но това е част плана за контрол на купувачите. Пишеш едно ЕГН в сървъра и всичко за човека излиза насреща. От друга страна пишеш име на фирма и пак всичко излиза. Даже и бизнес модела. Съмнявам се, че някъде по света има подобен контрол. Може би Китай, Русия и Северна Корея.... Колко онлайн магазини затвориха, колко се преместиха извън БГ???

  Нередност?
Нов коментар