Бездънният бюджет 2020

Държавните финанси продължават да са на плюс, а до края на годината властта ще разполага с почти 4.5 млрд. лв. над планираното

Темата накратко
  • Въпреки корона кризата държавните финанси продължават да са на плюс през септември, а до края на годината властта ще разполага с почти 4.5 млрд. лв. над планираното.
  • В същото време правителството си отваря вратата за дефицит над 3% от БВП.
  • Липсата на достатъчно обяснения и постоянно валящите непредвидени разходи оставят необятно поле за спекулации.

В рамките на две седмици държавата първо взе петмилиарден дълг, след това изненадващо премиерът Бойко Борисов обяви, че страната иска да закупи още осем американски изтребителя F-16, a Министерството на финансите предложи разхлабване на фискалните правила, с което си отвори възможност за бюджетен дефицит над 3%. Всичко това се случва в контекста на продължаващи над 80 дни протести срещу кабинета, преди избори, в очакване за растящ брой заразени с COVID с наближаване на студа и с нови порции извънредни разходи, анонсирани след почти всяко заседание на кабинета. Ако тези факти се обединят, може да се получи доста апокалиптичен разказ, а почти пълната липса на обяснения от страна на властта и растящото недоверие към нея спомагат за разгръщането на все по-зловещи сценарии.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се