Разходите за пенсии ще превишат 12 млрд. лв. през 2021 г.

Бюджетът на общественото осигуряване залага много повече разходи, но същите приходи. Минималната заплата и пенсиите растат, максималният осигурителен доход се запазва 3000 лв.

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Двуцифрен ръст на разходите и едва 3-4% увеличение на приходите залага рамката на държавното обществено осигуряване за 2021 г. Държавата планира да даде 12.35 млрд. лв. за пенсии или 10.1% от прогнозния БВП за годината, което е със 17% над сумата в тазгодишния бюджет. Осигурителните приходи също нарастват, но в пъти по-слабо, като така нужният трансфер от държавния бюджет за попълване на недостига се повишава с 2 млрд. лв. до общо 6.2 милиарда. Това става ясно от проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г., с който разполага "Капитал".

В проектобюджета няма изненади. Значителното увеличение идва от планираното повишение на пенсиите догодина - управляващите предлагат ръст на минималната пенсия с 20% от 1 януари до 300 лв. и индексация на всички останали с 5% от 1 юли 2021 г. Минималната заплата нараства с 6.6% до 650 лв. от 1 януари 2021 г., а с нея нагоре се движат и минималните осигурителни прагове. Максималният праг пък се запазва на 3000 лв. след като идеята за увеличението му предизвика общественото недоволство.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се