Разходите за труд на бизнеса в България нарастват с 3.5% през третото тримесечие

Силно засегнатите от кризата сектори като транспорт, преработваща индустрия, хотели и ресторанти, развлечения отчитат спад

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разходите за труд на българския бизнес се повишават с 3.5% на годишна база през третото тримесечие, като увеличението е сходно както по отношение на изплатените суми за заплати, така и за други разходи като осигуровки и данъци. Това показват предварителните данни на НСИ и Евростат.

Темпът се забавя значително във всички страни в ЕС спрямо второто тримесечие, когато индексът за разходите за труд (съотношение между номиналната сума и отработените човекочасове) показа увеличение от почти 10% в България въпреки кризата. Изненадващо високият ръст тогава се дължеше на голям спад на броя отработени човекочасове, което компенсира понижението на разходите за труд на работодателите. Сега броят отработени часове започва да се възстановява, но заради субсидираната заетост по мерки като 60/40 общият индекс на разходите за персонал на фирмите се свива.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове