Новият брой:
Служебната президентска република

ИПИ: Възстановяването на местните икономики ще е голямо предизвикателство

Квалифицираните кадри ще бъдат ключови за бързо възвръщане към предкризисни нива на развитие през 2021 г., считат икономистите

Безспорно пандемията промени траекторията на развитие на регионите в България както в социален, така и в икономически план. Макар че областите навлизат в кризата с добри показатели по отношение на заетост, безработица, заплати и добавена стойност, разликите остават големи и тези, които имат повече квалифицирани кадри, ще бъдат в по-добра позиция за бързо възвръщане към предкризисни нива на развитие. Възстановяването на местната икономика и на изгубените работни места през последната година е и основното предизвикателство пред местните власти през 2021 г. Това са част от изводите от ежегодния доклад "Регионални профили: показатели за развитие", който се изготвя за девета поредна година от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Икономическият спад по региони в резултат на кризата тепърва ще се отчита в числата за БВП, инвестиции и заетост през следващите 12 месеца, но и сега има показатели, които загатват за ефекта на пандемията върху българските области. Безработицата нараства във всички области, като детайлен анализ показва и връзката между динамиката на пазара на труд и налагането и разхлабването на ограничителните мерки през пролетта и есента на 2020 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове