Заведенията и COVID кризата

Заведенията не могат повече, но проблемът не е само епидемията

Управлението на кризата от правителството почти уби бизнеса на ресторанти и барове, а най-големият им проблем е липсата на яснота

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
 • Управлението на кризата от държавата почти убива бизнеса на заведенията.
 • Затворените от половин година ресторанти, барове и кафенета получават символична и бавна финансова помощ.
 • Най-големият проблем пред 20 хиляди малки фирми в сектора е липсата на яснота кога ще могат да работят.

"Бизнесът няма да е същият." "От 60 души персонал съкратихме 55." "Браншът губи част от ценните си кадри." "Не можем да ползваме мярката 60/40." "Не сме получили и една стотинка от държавата и не разчитаме на нея." Това е много малка част от репликите на ресторантьорите, които описват какво се случва в момента в един от най-пострадалите през последната година сектори (вижте разказите им тук). В него има над 20 хил. компании, в които работят над 50 хил. души. През последните дни те за пръв път успяха да организират минибунт срещу действията на държавата.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


10 коментара
 • 1
  boyanv avatar :-|
  boyanv

  Препоръчвам на всички да вземат предизборни плакати, каквито лепеха допреди година и нещо и да ги наслагат пак по всички прозорци на заведенията :)

 • 2
  slaviii avatar :-|
  slaviii

  Смятам, че основния проблем е, че голяма част е в сивия сектор, съответно сега не получават много малко пари. Не може да не плащаш почти никакви данъци, а след това да искаш пари от държавата.

 • Ирина Марудина

  "Неравнопоставеността на мерките и липсата на ясни критерии защо едни бизнес субекти работят, а други - не, при привидно близка степен на риск е това, което основателно дразни хората от бранша."

  Никога не се е твърдяло, че основният критерий е само риска от зараза. Ясно е, че ресторант едва ли е по-опасен от магазин. Но без ресторант може, докато без магазин много хора, които нямат достъп до онлайн магазини, буквално няма да имат какво да ядат! Магазинът е риск, който не можем да избегнем.

  "Това, от което те имат нужда, е най-вече повече предвидимост, която е затруднена около развитието на вируса. Но и властите със сигурност могат да бъдат много по-ясни и конкретни в критериите си за налагане, затягане и отхлабване на мерките - нещо, което липсва вече 10 месеца."
  Хем казват, че епидемията е непредвидима, хем искат мерките на правителството да са предвиеими. Е как очакват да стане това?? Мисля, че мерките са напълно адекватни. А ако някой е бил на сиво, то значи не е внасял пари в държавата и няма как сега да иска да получи.

 • 4
  VladimirYosifov avatar :-?
  Vladimir Yosifov

  Каква част от заведенията ще отворят ?
  Трансформацията е толкова голяма, че не е ясно колко от заведенията ще имат клиенти. Защо никой не коментира как ще бъдат използвани помещенията ?
  Според мен ще бъдат офиси. Внимание ! Не се шегувам.
  Някой трябва да говори и на наемателите, и на наемодателите. Този бизнес е почти изцяло от наематели. Колко време наемодателите ще чакат бизнеса на заведението да потръгне ?
  Месец-два месеца-три месеца ? После ?
  После ще започнат работа адвокати. Преглеждане на договори за наем и прекратяване на десетки договори за наем. ремонт на помещенията и промяна на ползването.
  Това е. Кой ще говори по този въпрос ?

 • 5
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Ама друго си е когато НАП ти дате 90 ст. безвъзмездна финансова помощ!
  #КОЙ ти ги дава...
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159678233051189

 • 7
  vmware18 avatar :-?
  vmware18

  От заведенията, вместо да правят бунтове и да искат да отварят, да насочат разговора в правилната посока - а именно, защо се бави ваксинацията у нас.
  Защо сме толкова назад и т.н.
  Колкото по-бързо стане всичко, толкова по-скоро ще отворят и те.

 • 8
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  Карма. Най-много пострадаха секторите, които останаха последната крепост на дребното сметкаджийство и неосигуряването на служителите си.

  Какъв ценен кадър имаш, като не го осигуряваш? Допускам, че властта им сготви тази криза нарочно.

 • 9
  erb02715568 avatar :-(
  erb02715568

  Уау, тази публикация генерира толкова много реакции. Виждам, че не всеки иска да я обсъжда смирено. Ще бъде правилно да се използват правилата за дигитален етикет. Мисля, че това ще е нужно тук https://business-asset.com/bul/wiki-blog/marketing/7-pravila-za-netiket-ili-internet-etiket-547.html

 • 10
  knb avatar :-|
  Кнб

  Интересно как никой не вижда че цялатаа епидемия всъщност се крепи на мерките а не обратно. Особено индивидуалните мерки. И че остновната грешка на всичките щабове е че командва доктора, когато всъщност става дума за здрави хора.
  Та да видим фактите:
  България май месец – маха маските, отваря границите, отваря всичко. Ефект върху здравето? Остатъчна активност на еденични случаи. Температурата? Ами да предположим.
  Испания юни месец – слага маски навсякъде, отваря границите, отваря всичко. Ефект върху здравето – бум на заразите. Температурата? Ами май не може да предположим.
  Всъщност маската предизвиква многото и тежки случаи. И болестта има повече и по-тежки случаи като се сложи маска. Може да се види даже и сега – страните, които имат маски на открито имат повече случаи и проблеми. Маската не прави нещо повече от това, което се предполага че прави – филтрира да речем 10% от вирусите, като 90% си остават в маската. Ако заразяването без маска изисква да речем 5000 вируса, то с маска вирусите, които заразяват трябва да са 500. Така че маската филтрира само вирусите, които са по-заразни. И естествено по-заразните вируси предизвикват по-тежка болест. И ако се носят маски навсякъде, както решиха в Испания, естествено този вариант има предимство и измества по-лекият вариант.
  Варианта, който се установи в Испания през лятото и предизвика есенната вълна в Европа беше 20А.ЕУ1, по-заразен от китайският. Защо не се установи в България? Ами защото без маска и дистанция този вариант не дава особено предимство за вируса. Варианта, който не предизвиква заболяване има предимство защото преминава незабелязано за мерките (карантини и тестове на контакти).
  Грешката е че се счита че вируса е пасивен. Като куршум, боя или химически агент. Въпоса е там че вируса се размножава. И селекционира. Всяка атенуираща мярка, която частично спира К пъти вируса ще доведе до установяване на К пъти по-вирулентен вирус. К при маската е около 5.
  Особено ясно е сега, когато има два различни щама – лондонския и европеския. Пак Испания – в кои провинции най-бързо се налага английския? Ами в провинциите където се използват FFP2 и парцалите са забранени.
  Маската може да предпази само в затворени пространства за ограничено време. Да речем в автобус или такси. Никъде другаде. Ако стане универсална само носи вреда.
  И ако се проследи историята целият свят слага маска заради само един случай на един кораб в Аржентина. Нещо като лаборатория. Е в епруветка белината убива вируса.
  Ваксина, която ваксинира за 6 седмици, болест която трае 6 дни не е нищо повече от силно атенуираща, мярка. С 10000 вируса произведени от всеки вирус, ще има предостатъчно време да се селекционира вариант устойчив на вакснината.
  Ще го минем. И единственото, което може да изберем дали да го минем с лек или тежък щам. И за да се избере лек щам трябва да се създадат условия той да има предимство. Истината е че мерките, особено индивидуалните и социалните към леките и безсимптомите случаи трябва да се махнат и да не се проследяват контактите им. И да се вземат мерки само срещу случаите, които предизвикват пневмония или сепсис. Ако се създаде доминиращ щам, който не се нуждае от лекар, и няма мерки срещу него, той ще замести останалите и ще ни имунизира.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход