Заведенията не могат повече, но проблемът не е само епидемията

Управлението на кризата от правителството почти уби бизнеса на ресторанти и барове, а най-големият им проблем е липсата на яснота

   ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
 • Управлението на кризата от държавата почти убива бизнеса на заведенията.
 • Затворените от половин година ресторанти, барове и кафенета получават символична и бавна финансова помощ.
 • Най-големият проблем пред 20 хиляди малки фирми в сектора е липсата на яснота кога ще могат да работят.

"Бизнесът няма да е същият." "От 60 души персонал съкратихме 55." "Браншът губи част от ценните си кадри." "Не можем да ползваме мярката 60/40." "Не сме получили и една стотинка от държавата и не разчитаме на нея." Това е много малка част от репликите на ресторантьорите, които описват какво се случва в момента в един от най-пострадалите през последната година сектори (вижте разказите им тук). В него има над 20 хил. компании, в които работят над 50 хил. души. През последните дни те за пръв път успяха да организират минибунт срещу действията на държавата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  boyanv avatar :-|
  boyanv
  • + 10

  Препоръчвам на всички да вземат предизборни плакати, каквито лепеха допреди година и нещо и да ги наслагат пак по всички прозорци на заведенията :)

  Нередност?
 • 2
  slaviii avatar :-|
  slaviii
  • - 3
  • + 12

  Смятам, че основния проблем е, че голяма част е в сивия сектор, съответно сега не получават много малко пари. Не може да не плащаш почти никакви данъци, а след това да искаш пари от държавата.

  Нередност?
 • Ирина Марудина
  • - 2
  • + 3

  "Неравнопоставеността на мерките и липсата на ясни критерии защо едни бизнес субекти работят, а други - не, при привидно близка степен на риск е това, което основателно дразни хората от бранша."

  Никога не се е твърдяло, че основният критерий е само риска от зараза. Ясно е, че ресторант едва ли е по-опасен от магазин. Но без ресторант може, докато без магазин много хора, които нямат достъп до онлайн магазини, буквално няма да имат какво да ядат! Магазинът е риск, който не можем да избегнем.

  "Това, от което те имат нужда, е най-вече повече предвидимост, която е затруднена около развитието на вируса. Но и властите със сигурност могат да бъдат много по-ясни и конкретни в критериите си за налагане, затягане и отхлабване на мерките - нещо, което липсва вече 10 месеца."
  Хем казват, че епидемията е непредвидима, хем искат мерките на правителството да са предвиеими. Е как очакват да стане това?? Мисля, че мерките са напълно адекватни. А ако някой е бил на сиво, то значи не е внасял пари в държавата и няма как сега да иска да получи.

  Нередност?
 • 4
  VladimirYosifov avatar :-?
  Vladimir Yosifov
  • + 5

  Каква част от заведенията ще отворят ?
  Трансформацията е толкова голяма, че не е ясно колко от заведенията ще имат клиенти. Защо никой не коментира как ще бъдат използвани помещенията ?
  Според мен ще бъдат офиси. Внимание ! Не се шегувам.
  Някой трябва да говори и на наемателите, и на наемодателите. Този бизнес е почти изцяло от наематели. Колко време наемодателите ще чакат бизнеса на заведението да потръгне ?
  Месец-два месеца-три месеца ? После ?
  После ще започнат работа адвокати. Преглеждане на договори за наем и прекратяване на десетки договори за наем. ремонт на помещенията и промяна на ползването.
  Това е. Кой ще говори по този въпрос ?

  Нередност?
 • 5
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател
  • + 4

  Ама друго си е когато НАП ти дате 90 ст. безвъзмездна финансова помощ!
  #КОЙ ти ги дава...
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159678233051189

  Нередност?
 • 7
  vmware18 avatar :-?
  vmware18
  • - 2

  От заведенията, вместо да правят бунтове и да искат да отварят, да насочат разговора в правилната посока - а именно, защо се бави ваксинацията у нас.
  Защо сме толкова назад и т.н.
  Колкото по-бързо стане всичко, толкова по-скоро ще отворят и те.

  Нередност?
 • 8
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf
  • + 4

  Карма. Най-много пострадаха секторите, които останаха последната крепост на дребното сметкаджийство и неосигуряването на служителите си.

  Какъв ценен кадър имаш, като не го осигуряваш? Допускам, че властта им сготви тази криза нарочно.

  Нередност?
 • 9
  erb02715568 avatar :-(
  erb02715568

  Уау, тази публикация генерира толкова много реакции. Виждам, че не всеки иска да я обсъжда смирено. Ще бъде правилно да се използват правилата за дигитален етикет. Мисля, че това ще е нужно тук https://business-asset.com/bul/wiki-blog/marketing/7-pravila-za-netiket-ili-internet-etiket-547.html

  Нередност?
 • 10
  knb avatar :-|
  Кнб

  Интересно как никой не вижда че цялатаа епидемия всъщност се крепи на мерките а не обратно. Особено индивидуалните мерки. И че остновната грешка на всичките щабове е че командва доктора, когато всъщност става дума за здрави хора.
  Та да видим фактите:
  България май месец – маха маските, отваря границите, отваря всичко. Ефект върху здравето? Остатъчна активност на еденични случаи. Температурата? Ами да предположим.
  Испания юни месец – слага маски навсякъде, отваря границите, отваря всичко. Ефект върху здравето – бум на заразите. Температурата? Ами май не може да предположим.
  Всъщност маската предизвиква многото и тежки случаи. И болестта има повече и по-тежки случаи като се сложи маска. Може да се види даже и сега – страните, които имат маски на открито имат повече случаи и проблеми. Маската не прави нещо повече от това, което се предполага че прави – филтрира да речем 10% от вирусите, като 90% си остават в маската. Ако заразяването без маска изисква да речем 5000 вируса, то с маска вирусите, които заразяват трябва да са 500. Така че маската филтрира само вирусите, които са по-заразни. И естествено по-заразните вируси предизвикват по-тежка болест. И ако се носят маски навсякъде, както решиха в Испания, естествено този вариант има предимство и измества по-лекият вариант.
  Варианта, който се установи в Испания през лятото и предизвика есенната вълна в Европа беше 20А.ЕУ1, по-заразен от китайският. Защо не се установи в България? Ами защото без маска и дистанция този вариант не дава особено предимство за вируса. Варианта, който не предизвиква заболяване има предимство защото преминава незабелязано за мерките (карантини и тестове на контакти).
  Грешката е че се счита че вируса е пасивен. Като куршум, боя или химически агент. Въпоса е там че вируса се размножава. И селекционира. Всяка атенуираща мярка, която частично спира К пъти вируса ще доведе до установяване на К пъти по-вирулентен вирус. К при маската е около 5.
  Особено ясно е сега, когато има два различни щама – лондонския и европеския. Пак Испания – в кои провинции най-бързо се налага английския? Ами в провинциите където се използват FFP2 и парцалите са забранени.
  Маската може да предпази само в затворени пространства за ограничено време. Да речем в автобус или такси. Никъде другаде. Ако стане универсална само носи вреда.
  И ако се проследи историята целият свят слага маска заради само един случай на един кораб в Аржентина. Нещо като лаборатория. Е в епруветка белината убива вируса.
  Ваксина, която ваксинира за 6 седмици, болест която трае 6 дни не е нищо повече от силно атенуираща, мярка. С 10000 вируса произведени от всеки вирус, ще има предостатъчно време да се селекционира вариант устойчив на вакснината.
  Ще го минем. И единственото, което може да изберем дали да го минем с лек или тежък щам. И за да се избере лек щам трябва да се създадат условия той да има предимство. Истината е че мерките, особено индивидуалните и социалните към леките и безсимптомите случаи трябва да се махнат и да не се проследяват контактите им. И да се вземат мерки само срещу случаите, които предизвикват пневмония или сепсис. Ако се създаде доминиращ щам, който не се нуждае от лекар, и няма мерки срещу него, той ще замести останалите и ще ни имунизира.

  Нередност?
Нов коментар