Президентът Радев наложи вето на промени в ЗУТ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Президентът Радев наложи вето на промени в ЗУТ

Президентът Радев наложи вето на промени в ЗУТ

Те се отдалечават от конституцията и не гарантират в достатъчно правата на гражданите и юридическите лица, пише в мотивите на държавния глава.

Боряна Генчева
6162 прочитания

© Юлия Лазарова


Президентът Румен Радев върна за ново разглеждане в парламента някои изменения и допълнения на Закона за устройство на територията (ЗУТ), които депутатите приеха на 26 януари. Последните дни множество браншови и граждански организации му писаха с подобни искания: Камарата на архитектите в България, подкрепена от Съюза на архитектите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Българската асоциация на консултантите и Съюза на ландшафтните архитекти, Камарата на инженерите геодезисти и "Зелени закони".

Държавният глава налага вето на определени разпоредби с мотива, "че се отдалечават от основни конституционни начала и не гарантират в достатъчна степен правата на гражданите и юридическите лица".

Какво връща президентът

 • Разпоредбите, с които при смяна на предназначението на сгради и имоти, които са обект на образованието, науката, здравеопазването или културата, както и на спортни обекти, се изисква предварително съгласие от съответния министър. В 14-дневен срок той е длъжен да изрази писмено съгласие или отказ. Отказът следва да бъде мотивиран. Мотивите за предложението са неясни. Освен това в случая се отменя принципът на мълчаливо съгласие, което е отстъпление от завоюван стандарт. Мълчаливото съгласие е управленско решение за намаляване на административната тежест за бизнеса и за борба с корупцията, пише в мотивите.

 • С промените най-после се въведе възможност за съдебно обжалване на Общите устройствени планове, след като Конституционният съд се произнесе против тяхната необжалваемост. Тази възможност обаче е необосновано ограничена както по време, и като оправомощени субекти, се отбелязва в мотивите. Срокът за обжалване е сведен до 14 дни, а право да обжалват ще имат само собствениците на недвижими имоти, непосредствено засегнати от неговите предвиждания. "Преценката за законосъобразността на общите устройствени планове предполага разнообразие от житейски хипотези, в които засегнати могат да бъдат различни категории лица. Смятам, че преценката за наличие на засягане от Общия устройствен план трябва да принадлежи на съда, като част от конкретните производства, в хода на които следва да бъде доказван правен интерес", пише президентът. Той допълва, че тези ограничения потенциално застрашават основните конституционни принципи за съдебен контрол върху актовете на администрацията и правото на защита.

 • Разрешение за строеж в урегулиран поземлен имот ще се издава само при приложен подробен устройствен план за уличната регулация, която осигурява достъп до съответния поземлен имот. Това предвижда една от най-оспорваните нови разпоредби. Самата идея следва да бъде подкрепена, пише президентът, но добавя: "Прилагането на уличната регулация е отговорност на общините - те имат право да отчуждават имоти, които попадат в нея срещу равностойно обезщетение за собствениците. Новата уредба не съдържа гаранции, че тази задача ще бъде изпълнявана стриктно, в срок и в общ интерес. Тя създава предпоставки да бъде ограничено правото на строеж на различните субекти и ограничава стопанската инициатива".

 • Президентът връща и новоприетото изречение: "заповедта за допълване не подновява срока за започване, съответно за завършване на строежа". Формулирана така, забраната дава основание да се счита, че до момента на нейното влизане в сила заповедите за допълване на издадените разрешения за строеж са удължавали разрешенията, а това не намира опора в действащото право, пише в мотивите. Юристи разтълкуваха този текст като опит да се защитят частни корпоративни интереси.

От Камарата на архитектите в България протестираха и срещу превръщането в норма на този тип строежи, но този текст не е върнат за преразглеждане.

Законите се приемат на две четения

Приетият законопроект обединява две отделни предложения на Министерския съвет. Освен това включва и предложения на депутати от ГЕРБ и ОП, внесени между първо и второ гласуване на законопроекта.

Върнатите текстове са основно предложения от внесените между гласуванията. Президентът подчертава, че подобен подход не съответства на принципите, които ръководят законодателния процес в правовата държава. Така предложенията не минават през обществено обсъждане и експертна оценка за въздействието. Не минават и праз гласуване на две четения, както изисква конституцията.

Той призовава парламентарните комисии да определят сроковете за подаване на становища по внесените законопроекти, след като срокът за депутатски предложения е изтекъл, за да може мненията на заинтересованите институции и граждански организации по тях да са валидни.

ЗУТ има нужда от усъвършестване

Президентът Радев заявава, че по принцип подкрепя усилията да се усъвършенства на действащата нормативна уредба в областта на устройството на територията, инвестиционното проектиране и строителството. Той приветства създаването с промените на Единен публичен регистър за устройство на територията, общински регистри за имотите, които подлежат на отчуждаване, и въвеждането на възможност за обжалване на Общите устройствени планове по принцип.

Съгласен е и с основната част от мотивите на правителството за изменение и допълнение на ЗУТ - необходимостта да се намали административната тежест за гражданите и бизнеса, да се запълнят определени законови празноти и да се създадат законови предпоставки за по-ефективен контрол от страна на компетентните административни органи.

Президентът Румен Радев върна за ново разглеждане в парламента някои изменения и допълнения на Закона за устройство на територията (ЗУТ), които депутатите приеха на 26 януари. Последните дни множество браншови и граждански организации му писаха с подобни искания: Камарата на архитектите в България, подкрепена от Съюза на архитектите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Българската асоциация на консултантите и Съюза на ландшафтните архитекти, Камарата на инженерите геодезисти и "Зелени закони".

Държавният глава налага вето на определени разпоредби с мотива, "че се отдалечават от основни конституционни начала и не гарантират в достатъчна степен правата на гражданите и юридическите лица".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  pi4a avatar :-|
  pi4a

  В София и много други градове и курорти НИВИ И НЕУРЕГУЛИРАНИ ИМОТИ се трансформираха в космично скъпи парцели, от които собствениците алчно искат да печелят но не дават и 1м2 за улична регулация, да не говорим за инфраструктура!!! ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ ЖИВЕЕЩИ В ТЕЗИ ОБЩИНИ с компенсации на собствениците заради уличната регулация, а те да харчат милионите от бившите си ниви, дадени им за ползване за селскостопански култури и строителите да продават на децата ни родени в София заради селяндурите жилища в Бантустан за 2000евро/м2???

 • 2
  lal12575638 avatar :-|
  lal12575638

  "които депутатите приета на 26 януари" - "Капитал", наемете моля един коректор, буквално във всяка статия има печатни грешки. Тръгвам да чета и се препъвам, спирам, връщам назад, за да разбера изречението. За сравнение "Свободна Европа" с малък екип публикуват чисти и ясни текстове, които се четат леко. Не е невъзможно.

 • 3
  belgyn.1 avatar :-|
  belgyn.1

  Подкрепям, много слаби журналисти!
  До коментар [#2] от "lal12575638":

 • 4
  ivan_kabakchiev avatar :-|
  ivan_kabakchiev

  До коментар [#1] от "pi4a":

  Общините могат да отчуждават до 25% безвъзмездно при първа регулация, за да има за инфраструктура. Да се възползват от правото си.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK