Германските фирми: Плюсовете на България остават цената на труда, членството в ЕС и данъците

Тези фактори успяват да привлекат инвестиции въпреки ниските оценки за прозрачността, администрация и академичното образование

Ниската цена на труда, ниските данъци и членството в ЕС продължават да са основните причини, поради които германските фирми избират България като дестинация за инвестиции. Тези фактори успяват да привлекат външен капитал въпреки непрозрачността на обществените поръчки, качеството на академичното образование и публичната администрация, корупцията, липсата на правна сигурност в страната.

Това показват резултатите от годишната анкета на Германско-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) за бизнес средата в България и региона, която се провежда за 15-а поредна година. Тази година включилите се в допитването германски фирми в България са 60, от които 31% са големи предприятия с над 250 служители в страната. Едва 7% от анкетираните оценяват сегашната икономическа среда в България като добра, а 78% - като задоволителна. Почти две трети от анкетираните очакват българската икономика да се възстанови чак през 2022 г., а едва 9% това да се случи още тази година.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал