ДНСК спира "Златен век" окончателно със съмнителни правни основания

Строителят "Артекс" ще съди отново държавата за строежа в софийския "Лозенец"

Небостъргачът продължава да надвисва над "Лозенец" - независимо от изхода на съдебната битка той няма да бъде разрушен.
Небостъргачът продължава да надвисва над "Лозенец" - независимо от изхода на съдебната битка той няма да бъде разрушен.    ©  Юлия Лазарова
Небостъргачът продължава да надвисва над "Лозенец" - независимо от изхода на съдебната битка той няма да бъде разрушен.
Небостъргачът продължава да надвисва над "Лозенец" - независимо от изхода на съдебната битка той няма да бъде разрушен.    ©  Юлия Лазарова

ДНСК все пак ще прекрати строежа на небостъргача "Златен век" в "Лозенец" заради изтекло разрешително за строеж. Това заяви новият ръководител на държавния строителен контрол арх. Влади Калинов на специален брифинг по темата, която според него "дълго време тормози обществото".

Така две години след като ДНСК спря спорния строеж на фирма "Артекс" за дребни нарушения и го остави спрян оттогава насам, сега дирекцията постановява и окончателно спиране. В това време обаче "Артекс" спечели дело за отмяна на предната заповед и най-вероятно ще претендира за удължаване на срока на разрешителното поне с времето от април 2019 г. до април тази година.

Държавата също така има слаби основания да се надява да спечели и делото, което неизбежно ще бъде заведено заради настоящото окончателно спиране на строежа.

Казусът "Златен век" вероятно ще продължи да тормози както "Лозенец", така и Столичната община още дълго време, а силуетът на небостъргача, който продължава да се извисява на хълма, ще остане в настоящия вид.

"Соломоновото" решение на Калинов

Според новия директор на ДНСК преди решението са били изслушани всички мнения и били отхвърлени "най-екзотичните". Така окончателното становище на строителния контрол сега е, че строителното разрешително е започнало да тече от откриването на площадката през 11.01.2010 г. През 2017 г. е приета поправка в Закона за устройство на територията, която Калинов припомни като "поправката "Артекс" и която ДНСК вече смята, че важи за небостъргача (дирекцията не беше на това мнение през 2019 г. при предишното ръководство). Тази поправка е удължила срока на разрешителното и го е направила десетгодишен. Този срок е изтекъл януари миналата година.

Сега ДНСК ще издаде констативен акт, който може да бъде обжалван в седемдневен срок, след което ще спре строителството.

Според Калинов има два виновника за настоящата ситуация: държавата и Столичната община. "Държавата е подкрепила този строеж с изменението на закона. То обаче е направено калпаво. Сега сме в ситуация да тълкуваме какво е искал да каже законодателят", обясни той.

След това нападна Столичната община, където самият той беше дългогодишен шеф на строителния надзор. По думите му общината "многократно е подкрепяла строежа", включително с поправки, които могат да се случат "само при действащо разрешително". Калинов неколкократно посочи, че отговорността какво ще стане с небостъргача лежи при неговите бивши колеги от общината.

Проблемите

Това решение има повече от един проблем както за ДНСК и общината, така и за държавата.

Първо, според новия шеф на строителния контрол няма законово основание строителното разрешително да бъде удължено със срока, за който беше спрян строежът - от 2019 г. насам. Това е правен абсурд: решението за спиране беше отменено на две инстанции - Административен съд-София град (АССГ) и Върховен административен съд. Така според Калинов държавата може да спира строеж незаконно, а когато загуби съдебните дела, да посочи, че в същото време срокът на разрешителното е изтекъл и то губи сила. Силно съмнително е дали съдебен състав в България или Европа ще потвърди подобно тълкувание, така че за "Артекс" би било сравнително лесно да получи още поне 25 месеца удължение - колкото е срокът на досегашното спиране.

Самият Калинов не отрече, че решението е противоречиво, но каза, че "в закона няма посочена процедура".

Второ, цялата теза на ДНСК сега се основава на това, че когато ВАС е разглеждал предишното дело, е посочил, че не е работа на първата инстанция - АССГ, да взема отношение по срока на разрешителното. С две думи, държавата казва на строителя "нека се съдим отново и да видим какво ще реши съдът". Но АССГ вече е посочил в решението си, че презаверката на разрешителното, която се е случила през 2012 г., го прави валидно поне до 2022 г. Нещо повече - има устойчива практика на ВАС, че срокът на разрешителното се рестартира след последните съществени изменения в проекта. Такива е имало през 2018 г. със заповед на главния архитект Здравко Здравков и това може да удължи срока дори до 2028 г.

Да, ВАС не е взел предвид тези мнения на съдиите от първата инстанция, но това не значи, че те няма да са валидни при ново дело, независимо дали Калинов ги смята за "екзотични".

И трето, дори "Артекс" да загуби делото, грубият строеж досега няма да бъде пипан, а ще бъде завършен на настоящата си кота. Това призна и самият Калинов, според когото каквото е построено в срока до януари 2020 г., е законно. И София и "Лозенец" ще продължат да гледат скелета на недовършената сграда още години наред, като в единия случай тя ще бъде завършена на планираното ниво, а в другия - на сегашното.

Отново в съда

"Капитал" засега не успя да се свърже с "Артекс", но фирмата разпространи писмо до медиите вчера, в което обяви протести пред ДНСК. "Няма да търпим нова проява на административен произвол и няма да се поколебаем да защитим конституционните си права с всички законови средства. Решени сме този път да потърсим правата си по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди", заявяват от компанията. "Артекс" вече смята, че строителното разрешително е валидно най-малко до 2022 г. (в писмата си от 2019 г. посочваха 2020 г като крайна дата).

Така днешното решение на ДНСК и неговия ръководител прилича много на медиен популизъм - обявява се гръмко удобно решение (трудно защитимо), посочват се за виновни общината и държавата (което е напълно вярно), а последващите дела ще бъдат водени за сметка първо на строителната компания, а по-късно вероятно - на всички данъкоплатци.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  samsum avatar :-(
  Петър Самсонов

  "ДНСК все пак ще прекрати строежа на небостъргача "Златен век" в "Лозенец" заради изтекло разрешително за строеж. Това заяви новият ръководител на държавния строителен контрол арх. Влади Калинов"
  ––––––––––––––––––––––––––––––––
  Нали няма учудени?
  По същия начин осъдиха Навални, защото не се подписвал, докато бил на принудително лечение в Германия.
  Тук е същото - спираме строежа без правни основания, а после казваме, че разрешителното ти е изтекло. Диви превратаджии...

 • 2
  fxp50358153 avatar :-|
  радон кирев

  Несериозно. Артекс да си търсят правата

 • 3
  tj avatar :-|
  Kiro

  Дано им се развали съня поне на няколко "инвеститора" :)
  Така ни е омръзнало на нас Гражданите от разни лъжливи реституции и пладнешки грабежи, които после се реализират в "Инвестиция". Все едно като се качите на БМВ и вътре няма да е същия убийствено мръсен Софийски въздух...
  А въздуха е убийствено мръсен заради алчността ви! На вас - всички псевдо инвеститори, които освен бетон нищо друго не можете да засадите

 • 4
  knb avatar :-|
  Кнб

  Спира, затваря, уволнява, пенсионира. Инструментите на прогреса последните 40 дни. Обзалагам се че след изборите ще е голямото затваряне. То се вижда на кои страни дават пари в Европа.

 • 5
  baj_ganyo avatar :-?
  Бай Ганьо

  Играха ли с хора на Цв. Цв.? Играха. Имаше ли данни за скандални сделки? Имаше.

  Заслужават ли си този проблем и да им се бутне хубавинята? Да!
  Никой не е по-голям от Народа и не може да се подиграва с него. Да бяхте построили една детска градина и дарили на общината, вместо да сте първи приятели с тези, които някои наричат мутри.

  Да ви е честито :)

 • 6
  baj_ganyo avatar :-|
  Бай Ганьо

  До коментар [#] от "":

  Колкото е законна цената на апартамента на Цвъки, продаден от хубавците от Артекс - толкова е законен и този строеж, г-н човеко с материален интерес в проекта :)

 • 7
  voda avatar :-|
  The investor

  Артекс ще осъдят СО.
  Подкрепям ги!

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Там има една доста смрадлива история с изтеглянето на документи за Златен век от Мирянови в деня преди публикуването в ДВ на откровено лобистка поправки в ЗУТ (по времето на "законодателството" на Цецерон, който пък впоследствие се обзаведе на половин цена с пентхауса на Мирянови с частния асансьор на Латинка) за удължаване на срока на правото им на строеж от 5 на 10 г.

  Да припомня ли, че скандалният Апартаментгейт беше за облагодетелстване от Актекс на разни гербаджийски бонзи с луксозни имоти на цена като във видинско село?
  Отблагодаряване? За какво? Вероятно за законодателен лобизъм и за затваряне на очите за нарушенията.

 • 9
  w avatar :-P
  w

  И какво се оказва сега? Икономедия е адвокат на Артекс...? Честито на демократите за България и всички столичани:)

 • 10
  auu16245169541062180 avatar :-|
  Krasimira Petrova

  До коментар [#] от "":

  Би трябвало журналистите да дават фактите, както в тази статия на Полина Паунова - https://www.svobodnaevropa.bg/a/31322298.html


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход