Пет тренда за икономиката на Бургас

Ефектът на някои от големите инвестиции все още не е успял да тласне нагоре благосъстоянието в нея

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Материалът е част от специалното издание от поредицата "Капитал Градове", посветено на Бургас. То излезе в печатен вариант през юни 2021 г.

Бургас е област с много особен икономически профил - от една страна, летният туризъм е определящ за много от общините в състава ѝ, от друга, преработващата промишленост, и особено рафинерията край областния център, остава сред големите генератори на заетост. Това е и причината, поради която траекторията на развитие на Бургас беше засегната по-сериозно от коронавируса и ограничителните мерки - от една страна, свиването на международните туристическите потоци неизбежно удари най-големите курорти в страната, но, от друга, голямата индустрия успя да задържи свободното падане на пазара на труда след масовото затваряне на хотелите и ресторантите. Въпреки това в средносрочен план областта ще трябва да търси път към диверсификация на икономиката си, особено на крайбрежните общини.

Свиването на туризма


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове