Скъпа зима

Инфлацията е тук и ще остане

Повечето прогнози са за успокояване на нивата през пролетта. Рискът е енергийният шок в съчетание с растящо потребление и заплати да доведат до постоянно по-високи цени

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Високите цени на суровини и енергия за бизнеса вече се пренасят към потребителите - през септември националната статистика отчете най-високата инфлация за последните девет години - 4.8%.
  • Потребителските цени ще продължат да растат през идващите зимни месеци като вече има прогнози за инфлация от 6-7% в края на годината.
  • На фона на очакванията за продължаващ ръст на цените логично вече се появиха и гласове за компенсиращи доходите мерки. Опасността е от залитане в нездравословен популизъм.

Шоковото синхронно увеличение на цените на газ, електричество, петрол, производствени суровини, транспорт може да се опише образно като цунами. Задаващото се поскъпване първо беше усетено от индустрията, после с августовските сметки за ток вълната заля и дребните бизнеси, докато постепенно и крайните потребители не започнаха да усещат надигащите се води. Така през септември националната статистика отчете най-високата инфлация за последните девет години - 4.8%, а очакванията са показателят да продължи да стои на тези нива през идващите зимни месеци, като вече има и единични прогнози за 7-8% към края на годината.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове