Фискалният съвет препоръчва бюджет 2022 да е с дефицит до 3% от БВП

Според експертите действието на правилата за финансова дисциплина в ЕС трябва да бъде възстановено още следващата година

Още не е ясно какви параметри ще заложи Министерство на финансите в бюджет 2022
Още не е ясно какви параметри ще заложи Министерство на финансите в бюджет 2022
Още не е ясно какви параметри ще заложи Министерство на финансите в бюджет 2022    ©  Лили Тоушек
Още не е ясно какви параметри ще заложи Министерство на финансите в бюджет 2022    ©  Лили Тоушек

Ковид пандемията принуди много правителства в Европа да увеличат разходите си, а това логично доведе и до високи бюджетни дефицити и по-голям размер на държавния дълг. Икономиките обаче започват да се възстановяват, а бизнесът и хората да се напасват към новата реалност. Затова е време и политиката на фискални стимули да бъде спряна, в противен случай има риск тя да доведе до дългосрочна инфлация и до финансови проблеми за отделни държави.

В този контекст българският бюджет 2022 е препоръчително да бъде изготвен с бюджетен дефицит, който не надхвърля 3% от БВП. Това се посочва в позиция на Фискалния съвет по повод дерогацията за фискалните правила в ЕС. През март миналата година Европейската комисия отмени временно действащите правила за дефицит и дълг, за да може държавите да реагират на ковид кризата и да овладеят последиците от нея. Така повечето страни увеличиха минусите в бюджетите си значително над 3% от БВП, което логично доведе и до ръст на държавния дълг (който според правилата трябва да е до 60% от БВП на страната).


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове