Новите европари за земеделие - само при резултати и реформи

ЕК иска да обвърже плащанията с изпълнението на мерките за по-екологично производство, но бизнесът се опасява от повишаване на цените и намалени добиви

   ©  Цветелина Белутова

За развитие на селското стопанство в новия програмен период до 2027 г. България ще разполага с над 7.5 млрд. евро - 201.9 млн. евро по инструмента Next Generation EU за следващите две години, 5.58 млрд. евро за земеделие и 2.037 млрд. евро по програми за селските райони. Това е повече от наличния ресурс по широко дискутирания План за възстановяване, но въпреки това по темата за селското стопанство не се говори толкова много. Има обаче срокове, които съвсем скоро могат да изненадат България. А заложените от ЕС промени могат коренно да променят бизнес принципите в сектора.

До 21 декември страната трябва да изготви своя стратегически план с целите, финансирането и правилата, според които ще се осъществява той. Причината е, че Европейската комисия залага поредна реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП), така че земеделието да стане по екологично, а плащанията да са базирани на резултати. За покриване на високите изисквания, в България се предвиждат нови екомерки, фокус върху дребните и средните стопанства и обвързано с производството подпомагане. В същото време бизнесът е силно притеснен от повишаване на цените, спад в качеството на производството и намаляване на рентабилността при изпълнение на амбициозните планове на ЕС.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове