Десет тенденции за глобалния бизнес през 2022 г.

Световният БВП ще се увеличи с 4.4% през 2022 г., но напредъкът ще е неравномерен

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Десет тенденции за бизнеса през 2022 г.

1. Ултралибералната парична политика е в отстъпление. Федералният резерв на САЩ ограничава стимулите за покупка на облигации и леко вдига лихвените нива към края на 2022 г.2. Огнища на COVID-19 нарушават работата на здравните системи и създават нови варианти. За щастие обаче капацитетът за производство на ваксини може да нарасне петкратно до 22 млрд. дози.

3. Продажбите на дребно онлайн формират 17% от общия обем спрямо 10% през 2019 г. Но растежът на електронната търговия се забавя с разхлабването на ограниченията покрай вируса и завръщането на потребителите в магазините.

4. Още една тежка година за туризма. Международните пътувания се повишават с повече от 50%, но не успяват да достигнат нивата от 2019 г. заради забраните за пътувания, които варират според случаите на COVID-19.

5. Петролният картел OPEC+ увеличава производството, но цените ще бъдат средно с около 10% по-високи през 2022 г. Цените на природния газ ще останат високи, особено в Европа.
6. Индексът на потребителските цени на Economist Intelligence Unit леко се понижава. Но благодарение на силното търсене цените остават доста над нивата отпреди пандемията.

7. 5G телекомите достигат 41 от 60-те най-големи държави като пазари в началото на 2022 г., като Латинска Америка и Азия водят по търгове за честотен спектър. Америка започва тестове за 6G.

8. Джо Байдън налива пари в строителство по сделката си за 1 трлн. долара; Китай също харчи щедро. Разходите за инфраструктура се увеличават с 5% до 25 трлн. долара в световен мащаб.

9. НАТО прехвърля фокуса си върху Азия. Америка, която харчи най-много за отбрана, увеличава разходите си с 1.6%, за да отговори на Китай, който увеличава собствените си разходи с близо 7%.

10. Дългоочаквани филми на Холивуд привличат любителите обратно в кината. Америка си възвръща славата на топ боксофис на стойност 9 млрд. долара, преборвайки се със засилващата се китайска конкуренция.

Бизнес среда


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.