Даниел Лорер: Нулевата корупция ще върне инвеститорите

Министерството на иновациите и растежа ще има редовни срещи с чуждестранните камари

Министър Лорер обеща да премахне пречките пред бизнеса, но поиска повече инвестиции
Министър Лорер обеща да премахне пречките пред бизнеса, но поиска повече инвестиции
Министър Лорер обеща да премахне пречките пред бизнеса, но поиска повече инвестиции    ©  Министерство на иновациите и растежа
Министър Лорер обеща да премахне пречките пред бизнеса, но поиска повече инвестиции    ©  Министерство на иновациите и растежа

Тенденцията за преместване на бизнес от Китай към Европа е възможност, която България не бива да пропуска. Въпреки че страната има много предимства, които да предложи, като географско положение, ниски данъци и качествено техническо образование, причината досега това да не се случва е бизнес рискът, свързан с корупцията. Това коментира министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на среща с двустранните търговски и индустриални камари. По думите му постигането на нулева корупция е най-важната мисия на правителството, тъй като ще промени играта в полза на България.

Проблеми

Няколко са основните проблеми, с които членовете на камарите се сблъскват в страната, стана ясно на срещата. Като ключови бяха посочени върховенството на правото, липсата на подготвени кадри и нуждата от институционална подкрепа. Решение обаче се очаква да получи друг дългогодишен проблем. "Многократно сме отправяли апел, досега неуспешен, да се създаде консултативен съвет с участие на представители на търговските камари, които да предоставят обратна връзка от членовете и така да излизат продуктивни решения", каза Биляна Манолова, вицепрезидент на Българско-испанската търговска камара, която беше домакин на събитието. По думите на Лорер такива срещи трябва да се организират периодично, тъй като камарите са важен източник на информация какво не работи и какво трябва да се промени. "За нас като институция е важно да премахваме пречките пред бизнеса. Но също така разчитаме на вас за генериране на възможности за инвестиции в България", посочи той. Според Лорер целта е страната да постигне 5% ръст на БВП през тази година.

Отворени към всички

Новото министерство няма да подкрепя приоритетно сектори, за които се смята, че могат да генерират ръст. "Звучи примамливо да избереш няколко сектора, върху които да се фокусираш, но проблемът е, че държавата може да избере грешно. Привърженик съм на по-инкрементален подход, в който опитваме и виждаме къде всъщност семето може да поникне", посочи Лорер. Според него има очевидно перспективни сектори като аутомотив и IT, неясен засега потенциал за развитие на механика и мехатроника, а в сферата на космоса съществуват различни продукти, които биха могли да се произвеждат в страната - от софтуер и нанопокрития до механични елементи и микроспътници. Много важен сектор са и биотехнологиите.

По отношение на научно-развойната дейност Лорер коментира, че и бизнесът, и учените имат нужда да се образоват. "От една страна, компаниите в България да започнат да мислят за R&D тук, така че техните продукти да стават по-конкурентни. От друга, българските учени да бъдат излекувани от зависимостта си от държавата, така че да започнат да предлагат академични услуги и на бизнесите, които искат", каза той. За това ще се работи съвместно с Министерството на образованието, а средствата от оперативните програми на ЕС и от държавния бюджет ще бъдат насочени към академични институции и компании, които искат да правят приложни изследвания.