Протестите в Канада вече се отразяват на автомобилните производители

Компаниите предупреждават, че блокадите могат допълнително да изострят недостига на компоненти

Протестът в Отава започна в края на януари с пристигането на колона от стотици камиони
Протестът в Отава започна в края на януари с пристигането на колона от стотици камиони
Протестът в Отава започна в края на януари с пристигането на колона от стотици камиони    ©  Reuters
Протестът в Отава започна в края на януари с пристигането на колона от стотици камиони    ©  Reuters
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Производителите на автомобили временно са прекратили работата в свои заводи в САЩ и Канада, след като шофьорите на камиони, протестиращи срещу изискванията за ваксинация срещу ковид-19 блокираха важни гранични пунктове, прекъсвайки движението на доставчици на авточасти и други видове стоки между двете страни. Протестите на "Конвоят на свободата", който от края на миналия месец се провеждат в канадската столица Отава, са се разпространили до моста "Амбасадор" между градовете Детройт и Уиндзър, по който преминава близо една четвърт от цялата търговия между САЩ и Канада, съобщава Financial Times. Те избухнаха заради изискванията за ваксинация на шофьорите на камиони, завръщащи се от САЩ, които бяха въведени през януари.

От General Motors заявяват, че са отменили втората смяна в завода им в Лансинг, Мичиган, в сряда, както и първата и втората в четвъртък поради недостиг на части. От компанията добавят, че работят с доставчиците, за да облекчат ситуацията. Toyota е прекъснала производството в трите си канадски завода, както и в този в Кентъки, заявявайки, че очаква смущенията да продължат и през уикенда. Ford, който в четвъртък намали капацитета на два завода в Онтарио, предупреди, че затрудненията във веригата за доставки между САЩ и Канада "могат да окажат широко въздействие върху всички производители на автомобили", ако смущенията не бъдат отстранени бързо. Stellantis заявява, че въпреки че всичките им заводи са в експлоатация, някои от тях в САЩ и Канада са съкратили вторите си смени в сряда вечерта поради "недостиг на части, причинен от затварянето на моста Детройт/Уиндзър".

В четвъртък Търговската камара на САЩ, Националната асоциация на производителите и Business Roundtable излязоха със съвместно изявление, в което призовават за решаване на проблема с движението, за което предупреждават, че "увеличава значително напрежението по веригата на доставки за производителите и други предприятия".

Според полицията на Уиндзър преходът не е затворен за движение към САЩ, но демонстрантите са "затруднявали достъпа до моста". Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ съобщaва, че следи сигнали за потенциален конвой, който може би планира да се отправи към няколко американски града.

Протести срещу ограниченията

Блокирането на моста "Амбасадор" оказва натиск върху канадския премиер Джъстин Трюдо, който нарече протестите "неприемливи" и предупреди за въздействието им върху производителите. "Трябва да направим всичко, за да ги прекратим", каза той. Трюдо обаче твърдо подкрепя ограниченията заради ковид-19, както и задължителното ваксиниране на трансграничните превозвачи, което предизвика протестите. Мат Морун, председател на Detroit International Bridge Company, която контролира моста "Амбасадор", призова канадското правителство да прекрати протеста, като отмени задължителното изискване за ваксините или отстрани превозните средства, блокиращи достъпа до моста.

От Канадския съюз на превозвачите с камиони заявиха, че 90% от шофьорите са ваксинирани срещу ковид. Тази седмица групата призова държавните служители да "работят заедно за незабавното прекратяване на настоящите блокади".

Някои региони в Канада започнаха да отменят рестрикциите за ковид след спада на броя на заразените. Във вторник провинция Алберта прекрати програмата си за ваксинационни паспорти и ограниченията на капацитета на обществените места, като премиерът на провинцията Джейсън Кени заяви, че заплахата от ковид за общественото здраве "вече не надхвърля изключително вредното въздействие на здравните ограничения върху нашето общество".

Над седмица протест

Кметът на канадската столица Отава Джим Уотсън обяви в началото на седмицата извънредно положение заради продължаващите протести. Властите в Отава признаха, че губят "тази битка" и имат нужда от подкрепа от другите общини и от федералното правителство. Около 1000 камиона и други превозни средства са блокирали части от центъра на столицата. Протестът в Отава започна в края на януари с пристигането на колона от стотици камиони. Оттогава те са се разположили в близост до парламента. Посланията на протестите са насочени като цяло срещу ограниченията, въведени заради пандемията. Според последните проучвания обаче мнозинството от канадците подкрепят въведените мерки.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал