Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 5.8% през февруари

Месечният темп на покачване на цените стигна невижданите 0.9%

Еврозоната изпитва най-високата инфлация в историята си - 5.9%
Еврозоната изпитва най-високата инфлация в историята си - 5.9%
Еврозоната изпитва най-високата инфлация в историята си - 5.9%    ©  Reuters
Еврозоната изпитва най-високата инфлация в историята си - 5.9%    ©  Reuters
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Потребителската инфлация в еврозоната достигна рекордните нива от 5.8% за месец февруари, показват данни на Eurostat. Това значително надминава очакванията на експертите, взели участие в редовната анкета на Reuters - те предвиждаха покачване на цените от 5.4%.

Увеличението в инфлацията на месечна база също е рекордно - 0.9%, като най-голямо поскъпване се вижда в енергийния сектор - 31.7%. След това се нареждат необработените храни, където покачването е 6.1%. Eurostat също отбелязва, че се наблюдават и по-високи скокове в цените на услугите и произведените стоки.

Очакванията на експерти са, че инфлацията в еврозоната ще достигне 6% през следващия месец.

Информацията за месец февруари излиза само осем дни преди следващата среща на Европейската централна банка (ЕЦБ). Според Мелани Дебоно, старши икономист за Европа в Pantheon Macroeconomics, данните за последния месец сочат, че ценовото напрежение става все по-перманентно и ЕЦБ няма избор, освен да сложи край на количественото облекчаване по-бързо от очакваното.

Войната в Украйна променя плановете

Дори и висшата европейска финансова институция да е имала намерения за големи анонси след срещата си обаче, това изглежда малко вероятно на фона на случващото се в Украйна. Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос определи инфлацията за февруари като негативна изненада и прогнозира, че войната в Украйна ще повиши допълнително цените и ще удари растежа.

"Войната означава преосмисляне на паричната политика", каза пред Politico икономистът на ING Берт Колийн. Според него фокусът на банкерите и техните притеснения допреди седмица са тотално различни от тези сега, като в момента стагфлацията изглеждала като най-наболелия проблем. "Основният риск сега изглежда е дали ефектите върху инфлацията няма да бъдат сериозно стагфлиращи в краткосрочен план, тъй като покупателната способност на потребителите се свива", добави той, визирайки наслагването на нисък растеж и висока инфлация. "Бързото затягане на паричните средства в резултат на това би довело до допълнителни отрицателни ефекти върху икономика, която вече е под натиск", завърши Колийн. Притесненията на Колийн са подкрепени и от президентите на две централни банки в еврозоната - тези на Португалия и Гърция.

Войната в Украйна до такава степен променя нагласите относно действията на централната банка, че дори един от най-големите поддръжници на идеята ЕЦБ да предприеме активни мерки по овладяването на ценовото покачване - президентът на Bundesbank Йоахим Нагел, призова за внимателни действия по време на военния конфликт. "Ако ценовата стабилност го изисква, управителният съвет трябва да коригира курса на паричната си политика", каза той в годишния доклад на банката. "Трябва да държим погледите си насочени към нормализирането на нашата парична политика", добави той.

Управителят на Австрийската централна банка (АЦБ) Робърт Холцман, който е един от съмишлениците на Нагел относно ЕЦБ, също призна, че сегашната ситуация може да забави "пътя на нормализиране на паричната политика, по който ясно сме тръгнали".

Според Елга Барч, която е ръководител на макроизследванията в BlackRock Investment Institute, е било много вероятно ЕЦБ да анонсира планове за повишаване на лихвените проценти в края на годината. "Но сега вероятно ще искат да запазят опцията отворена, за да прокарат това през следващата година", добави тя пред Financial Times.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ss avatar :-P
  SS
  • + 3

  Който е преживял Жан Виденовата инфлация е имунизиран по добре отколкото пореден ковид бустер ...

  Нередност?
 • 2
  scuby avatar :-(
  scuby

  Тук заради неадвекватното управление е над 12% и по-зле ще става!

  Нередност?
 • 3
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev

  Сега държавната власт ползва неправилна теза за първична същина на инфлация. С този подход е невъзможно успешно държавно противодействие срещу инфлация.

  Истината е:
  През последните по-малко от четиридесет години в Република България възникна над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цените на много стоки. Обществеността е с мълчание, че прилаганият лош начин за емитиране на пари е водещата причина за повишените цени.
  Сега само за 9 % (девет процента) годишна инфлация е с множество обществени коментари.

  Ако се пренебрегва водещата причина за над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цените на стоките е невъзможно осъзнаване на истината за сегашната инфлация.

  Нередност?
Нов коментар