Уникредит Булбанк очаква едва 1.4% ръст на икономиката и охлаждане при имотите

Войната в Украйна ще доведе до двуцифрена инфлация през 2022 г. и отрицателен ръст на реалните заплати, прогнозират от банката

Цените на някои хранителни продукти, като например слънчогледовото олио и пшеницата, се повишиха значително от началото на конфликта в Украйна
Цените на някои хранителни продукти, като например слънчогледовото олио и пшеницата, се повишиха значително от началото на конфликта в Украйна
Цените на някои хранителни продукти, като например слънчогледовото олио и пшеницата, се повишиха значително от началото на конфликта в Украйна    ©  Георги Кожухаров
Цените на някои хранителни продукти, като например слънчогледовото олио и пшеницата, се повишиха значително от началото на конфликта в Украйна    ©  Георги Кожухаров

Конфликтът в Украйна и свързаните с него растящи цени на суровините и храните вече дават негативно отражение върху посоката на развитието на българската икономика. Фактор в ущърб на растежа са и очакваните допълнителни проблеми около прекъснатите вериги за доставки. Всичко това ще доведе до много по-нисък от първоначално очаквания ръст на икономиката през тази година, става ясно от последния анализ на Уникредит Булбанк. Институцията е първата, която ревизира предвижданията си след началото на руската офанзива, като анализаторите й вече залагат БВП да порасне с едва 1.4% през тази година. За сравнение - в предишния си тримесечен макродоклад те очакваха увеличение на БВП с 3.6% през 2022 г.

В новата си прогноза икономическият екип на институцията посочва още, че средногодишната инфлация за 2022 г. ще е двуцифрена - 13% (при предишни очаквания за 6%), а ръстът в реалните доходи ще е отрицателен (-3.2%) за първи път от 2001 г.

Тези негативни ефекти от войната в Украйна ще започнат да отшумяват в началото на 2023 г., като към края й инфлацията ще се забави до около 3%, а ръстът на реалния БВП ще се ускори до 3.5%, предвиждат от банката.

Влошени перспективи

"Докато вълната от омикрон варианта на коронавируса отшумява, конфликтът в Украйна предизвика скок в цените на енергията, невиждан от 2008 г. насам, на фона на допълнителни проблеми в работата на веригите на доставки, които вече бяха сериозно засегнати от пандемията", посочва в анализа си главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов.

В резултат на това инфлацията ще се ускори до двуцифрени темпове, което в съчетание със забавянето в ръста на заплатите както в публичния, така и в частния сектор на практика ще доведе до отрицателен ръст на реалните заплати през 2022 г. Това от своя страна ще свие частното потребление, чийто реален ръст ще е около едва 1.1% заради понижената покупателната способност на голяма част от населението.

От банката очакват правителството да увеличи финансирането на схемите за запазване на заетостта, както и да предприеме мерки за допълнителна подкрепа на бизнеса и домакинствата, с които да бъде смекчен ефектът от рекордно високите цени на храни, енергия и други стоки и продукти от първа необходимост.

Охлаждане при имотите

Същевременно, растящите разходи за строителни материали и увеличените разходи за заплати на заетите в сектор строителство вече дават отражение върху имотния пазар, отчитат от банката. Наблюденията на анализаторите показват, че повечето показатели за достъпност на жилищата вече са чувствително влошени, а очакванията им са войната в Украйна да усили тези тенденции през остатъка от годината. В съчетание със съществуващите отпреди конфликта и задълбочени от него проблеми в работата на веригите на доставки това в крайна сметка ще доведе до охлаждане на пазара на жилища след бума през 2021 г.

От друга страна, от Уникредит Булбанк не смятат, че увеличаването на лихвените проценти в еврозоната ще доведе до сериозно поскъпване на жилищата в България в близко бъдеще. Основните фактори за това са два - от една страна, ЕЦБ ще действа предпазливо при вдигането на лихвите и то ще е ограничено. А от друга - конкуренцията между търговските банки за привличане на нови кредитополучатели ще продължи да оказва натиск върху лихвените проценти по ипотечните заеми, посочват от финансовата институция.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар