Правителството сви очакванията си за ръста на икономиката наполовина

Министерството на финансите очаква БВП да нарасне с 2.6% през 2022 г., а средногодишната инфлация да достигне 10.4%

Високата инфлация ще намали покупателната способност на домакинствата.
Високата инфлация ще намали покупателната способност на домакинствата.
Високата инфлация ще намали покупателната способност на домакинствата.    ©  Георги Кожухаров
Високата инфлация ще намали покупателната способност на домакинствата.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Войната в Украйна ще доведе до свито потребление, намален износ и отлагане на голяма част от инвестиционните планове на бизнеса. А всичко това ще свие ръста на икономиката през тази година, става ясно от пролетната прогноза на Министерството на финансите. В нея се залага ръстът на БВП да е едва 2.6%, или с 2.2 пр. пункта надолу спрямо очакванията преди няколко месеца. Нагоре е ревизирана и прогнозата за инфлацията, която според институцията ще достигне 10.4% средно за годината.

Преди няколко дни подобна ревизия на прогнозата си направиха и анализаторите от Уникредит Булбанк, като според тях БВП ще порасне с едва 1.4% през тази година.

От думите на финансовия министър Асен Василев стана ясно още, че правителството готви пакет от нови мерки за противодействие на инфлацията. Те трябва да са готови до десетина дни и да заработят преди актуализацията на бюджета, планирана за средата на годината.

Забавяне

През 2021 г. ръстът на БВП надхвърли очакванията на финансовото министерство и достигна 4.2% вместо предвидените 3.7%, главно поради по-високо потребление. Сега обаче институцията залага на по-нисък темп на нарастване на покупките на домакинствата. Надолу са и прогнозите за инвестициите. Така БВП ще нарасне до 147.4 млрд. лв. тази годна, или с 2.6% в реално изражение.

Пазарът на труда ще продължи да се възстановява и номинално трудовите възнаграждения в страната ще продължат да растат, но реалното им увеличение е ревизирано надолу заради инфлацията. Непосредствените последствия от войната може да доведат до забавяне на някои производства, които разчитат основно на суровини от Русия и Украйна, се посочва в прогнозата. В нея се оценява като положителен ефектът от украинските бежанци, които ще останат в България. Анализът предвижда 55 хил. от 135-те хил. украинци, които ще се задържат в страната, да се включат в пазара на труда. Прогнозираният ръст на заетостта е 1.7% при продължаващ спад на безработицата до 5%.

Очакванията на ведомството на Асен Василев се основават на допускания, че икономиката на ЕС ще нарасне с 3.1% през 2022 г. (колкото и миналата година), което е ревизия от 1.3 пункта надолу спрямо предходната прогноза на ведомството. Заложен е ръст на световната икономика от 3.8% след отчетените 6% през миналата година.

Още по-високи цени

Прогнозата на ведомството за инфлацията е ревизирана значително нагоре - до 10.4% средно за годината вместо 5.6%, заложени в макрорамката на бюджета. Прогнозата е на база хармонизиран индекс на потребителските цени, (ХИПЦ), който е съпоставим с европейската инфлация. Той обаче обикновено показва по-ниски стойности от традиционния индекс на НСИ. Инфлационното напрежение ще продължи да се поддържа от високите цени на суровините на международните пазари. Прогнозният ръст на цената на петрола е от 21 долара за барел до 100 долара и постепенно поевтиняване през следващите години. На международните пазари торовете ще поскъпнат с над 40%, металите - с над 21%, а храните - с 15%, показва анализът на МФ. Допуска се още понижаване на валутния курс на еврото спрямо долара с 6.8% и задържането му на това ниво до 2025 г. Очакванията на ведомството са инфлацията да продължи да расте до третото тримесечие на тази година, след което да започне да се забавя.

В макропрогнозата на министерството има и алтернативна прогноза, която разглежда основните индикатори в случай на по-неблагоприятно развитие на икономиката. При този сценарий икономическият растеж ще е почти нулев, а средногодишната инфлация може да надхвърли 13%.

ОББ също понижи прогнозата си за България

След ревизираните надолу очаквания на държавата и още по-песимистичните, заложени в прогнозата на Уникредит Булбанк, с малко по-добра прогноза за българския БВП излезе ОББ. Икономическият екип на банката залага на ръст от 2.8% тази година и средногодишна инфлация от 8.8%. Войната ще изяде около 0.5-0.6 пр. пункта от ръста на икономиката, изчислява банката.