Инфлацията в България расте и достига 12.4% през март, при горивата е 43.2%

Правителството ще обсъди пакет от мерки за смекчаване на ефекта от по-високите цени до десетина дни

Инфлацията при храните през март е 17.4% спрямо същия месец на 2021 г.
Инфлацията при храните през март е 17.4% спрямо същия месец на 2021 г.
Инфлацията при храните през март е 17.4% спрямо същия месец на 2021 г.    ©  Лили Тоушек
Инфлацията при храните през март е 17.4% спрямо същия месец на 2021 г.    ©  Лили Тоушек
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

В първия месец след началото на войната - март, инфлацията в България продължава да расте и вече достига 12.4% на годишна база. Това става ясно от данните на НСИ. Основната причина са по-скъпите горива, газ, транспорт и храни. Само за месец потребителските цени са се увеличили с 2.2% спрямо февруари.

Засега инфлацията остава под върховите стойности от времето на Световната финансова криза през 2008 г., когато в отделни месеци бяха измерени 14-15% на годишна база. Прогнозите на икономистите обаче са цените да продължат да растат във всички развити икономики през следващите месеци заради войната, нарушените вериги на доставки и разхлабената парична политика на големите централни банки.

Инфлацията започна да се катери през есента на 2021 г. заради възстановяващата се от пандемията икономическа активност и България също не остана встрани от този процес. В допълнение - цените на природния газ стигнаха рекордни стойности, което предизвика и рекордно поскъпване при тока на европейските пазари, а скъпата електроенергия за бизнеса на свой ред се пренесе и към крайните цени на продуктите и услугите, които предлагат.

Мерки за понижаване на цените

Логично политиците от управляващите партии започнаха да предлагат мерки за борба с растящите цени. "Най-големият инфлационен натиск идва по линия на хранителната верига, продоволствието и там трябва да бъдат насочени голяма част от мерките. Другият голям натиск, който най-вероятно ще се появи, но той е в по-дългосрочна перспектива и не толкова директно, ще дойде по линия на металите", заяви финансовият министър Асен Василев днес.

Той обясни, че всички предложения за противодействие на растящите цени ще бъдат анализирани от експертите на финансовото министерство от гледна точка на ефекти за приходите в бюджета и хората и след това ще бъдат предоставени за обсъждане от коалиционните партньори. По думите му това ще стане до една-две седмици, а пакетът от мерки ще бъде готов преди актуализацията на бюджета през лятото, тъй като се налагат по-скорошни действия.

Горивата и храните дърпат цените нагоре

Подобно на предходните месеци, през март най-висока е инфлацията при транспортните услуги, като статистиката отчита 26.7% поскъпване спрямо същия месец на 2021 г. С над 43.2% на годишна база са нараснали цените на горивата и смазочните материали. Отново горивата стоят в основата на поскъпването и на комуналните услуги с близо 14%. В тази категория над двойно е увеличението на газа (117%, което изглежда много, но не може да се окачестви като хиперинфлация), а нагоре с над 30% са твърдите горива (въглища).

Нова порция увеличение на комуналните услуги се очаква и в средата на годината - прогнозите са за поне 20-30% поскъпване на парното, двоен ръст на цената на водата и 5-10% увеличение на цената на тока за битови потребители.

По принцип съм против диференцирането на ДДС ставките. Видяхме с ресторантьорите, че подобно намаление не достига до крайните потребители. Така финансовият министър Асен Василев коментира предложенията за намаляване ДДС за определени стоки като антиинфлационна мярка.

Храните, за които отива около една трета от бюджета на домакинствата, също продължават да поскъпват. Статистиката отчита, че те са със 17.4% нагоре в сравнение с март 2021 г. От тях най-много, подобно на февруари, растат цените на естествените мазнини (като олиото), зеленчуците и тестените изделия (заради зърното).

С двуцифрен темп поскъпват още услугите на ресторанти и хотели, а дефлация има при услугите на телекомите.

Логично след жегата на пазара на жилищни имоти нагоре с двуцифрен темп са и материалите за ремонт и поддръжка на дома, както и услугите по ремонт.

Измерена през хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ е сравним с данните на останалите страни от ЕС) инфлацията на годишна база през март е 10.5%, а спрямо февруари поскъпването е с 2.1%.

Пригответе се за още инфлация

Потребителските цени продължават да се ускоряват в по-голямата част от развития свят. През март в САЩ тя достига 8.5% на годишна база - най-високото ниво за последните 40 години. В еврозоната потребителските цени продължават да растат с най-бързия си темп от създаването на единната валута - 7.5% през март.

Логично и повечето макропрогнози за инфлацията в България (а и по света) вече бяха ревизирани в посока нагоре, като сега освен високите цени на енергийните източници и разхлабената парична политика фактор вече е и войната и прекъснатите вериги на доставки.

Институциите очакват през тази година средногодишната стойност на инфлацията в България да е над 10%, но да започне да се успокоява през 2023 г. За сравнение - средногодишната инфлация за периода април 2021 - март 2022 г. спрямо април 2020 - март 2021 г. е 6.0%.

Според БНБ най-голям принос за покачването на цените през тази година се очаква да имат храните, които към края на година ще са поскъпнали с над 18%. Цените на горивата също ще продължат да вървят нагоре, но приносът им за инфлацията ще е по-ограничен.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 2
  • + 2

  Какъв пакет от мерки ще обсъдят тези некадърници и измамници? Те последните 6 месеца пенсиите, обещетенията и социалните разходи не могат да покриват и теглят милиарди дългове. Вече сте започнали да точите и Сребърния фонд като сега манипулирате с числата - бил паднал до 4.8 милиарда, но сега след поредния дълг от 500 милиона и парите от ДДС се е увеличил до 8.2 милиарда, но не казвате, че в края на миналата година е бил над 10 милиарда. Тоест 2 милиарда вече са опукани от така наречената Промяна. Въпрос на време е резерва пак да падне до критичния минимум и тогава няма от къде пари да го запълните и залъжете хората, че всичко е наред. Да не говорим, че няма кой да ви дава кредити до безкрайност при що годе добри условия.
  След тези държавата ще е леш, задлъжняла и ошушкана и от сега гледам как подготвяте полезните ви идиоти с оправдания как предшните оставили държавата в лошо състояние и разбира се войната в Украйна!

  Нередност?
 • 2
  ss avatar :-P
  SS
  • + 2

  Едно е сигурно - трудно ще бият Жан Виденовата инфлация , но ми се чине , че народа накрая ще ги шкартира со кротце , со благо и со малко кютек ...

  Нередност?
Нов коментар