Газова свобода или смърт

Плащането за газ в рубли: може или не може

Европейската комисия ще трябва да уточни препоръките си за това могат ли да се заобикалят санкциите ѝ. Според България искането на "Газпром" оставя страната без правна защита

Премиерът Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев твърдо заявиха, че България при никакви условия не предвижда плащане в рубли
Премиерът Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев твърдо заявиха, че България при никакви условия не предвижда плащане в рубли
Премиерът Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев твърдо заявиха, че България при никакви условия не предвижда плащане в рубли    ©  Юлия Лазарова
Премиерът Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев твърдо заявиха, че България при никакви условия не предвижда плащане в рубли    ©  Юлия Лазарова
Допълнен с позиция на Асен Василев към 17:30 ч.

Благодарим Ви, че чететете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Влезте в профила си Регистрация

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Допълнен с позиция на Асен Василев към 17:30 ч.

Руската държавна компания "Газпром" спря доставките за България и Полша защото не са се съобразили с указа на президента Владимир Путин да се плаща в рубли по предложената от Руската централна банка схема. А именно в нашия случай "Булгаргаз" е трябвало да преведе евро или долари по сметката си в "Газпромбанк", които после да се конвертират в специална новооткрита сметка в рубли на българската компания и оттам да послужат за плащането.

Двете страни в случая подхождат доста канонично към наложените от ЕС санкции и засега не показват никакво желание да дадат заден ход. Българският премиер Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев твърдо заявиха, че при никакви условия не предвиждат плащане в рубли. Те, освен че обрисуваха действията на Кремъл като шантаж, използваха случая и за политическа заявка, която да препозиционира страната в лагера на твърдо поддържащите Украйна и да официализират позицията си за военна помощ за Киев чрез доставки на въоръжение.

По-големият въпрос е дали всички останали в ЕС ще заемат тази позиция, или някои страни ще опитат да заобиколят ако не буквата, то духа на санкциите. Поне засега индикациите са за последното, като някои от големите национални доставчици на руски газ - италианската Eni и германската Uniper правят открито постъпления в тази посока. А това е нещо, което може да произведе търкания в самия блок.

Забрана с вратички

От една страна вчера, след като Русия спря газа за България и Полша, Европейската комисия излезе с остра позиция, като нарече този ход в прав текст изнудване. Тя твърдо заяви, че компаниите трябва да продължат да плащат в договорената си валута с "Газпром", което в 97% от случите е в евро или долари. Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен директно предупреди компаниите да не се поддават на руските искания, защото това би било в нарушение на санкциите.

Същевременно на 21 април ЕК беше излязла с кратки насоки по темата, които все пак привидно оставяха възможност плащането в рубли през "Газпромбанк" да не се превърне непременно в нарушаване на санкциите. Дяволът обаче е заровен в техническите детайли, а проблемът не дойде от санкциите на Брюксел (които бяха специално изготвени, така че да не обхванат газа), а от ответната мярка на Москва.

Според руска разпоредба от 31 март вече превеждането на евро или долари към "Газпром" не се счита за изпълнение на договорните задължения и те трябва да се превалутират в рубли. Именно затова от купувачите се очаква да открият специална сметка в "Газпромбанк", където това да се случва.

Според позицията на ЕК тази процедура е изцяло в ръцете на руските власти и може да включва и Руската централна банка, която е под санкции. Там се изтъква още, че това може да отнеме и неопределено време, през което парите ще са на разположение на руските власти, така че операцията дори може да се тълкува като заем от европейски компании.

Същевременно обаче ЕК не отхвърля възможността да продължат покупките на руски газ, но заявява, че европейските компании трябва да поискат от руските си контрагенти да изпълняват договорните си задължения като преди указа. Също така се потвърждава, че "Газпром" и "Газпромбанк" не са под санкции и преговарянето с тях не е забранено. А също и че плащането в евро към "Газпромбанк" само по себе си не е нарушение.

Реално спорната част е в кой момент се погасява задължението към руския доставчик и дали самите европейски компании, чрез сметките им в "Газпромбанк", правят превод в рубли. Това оставя място за юридически тълкувания, макар че засега Европейската комисия по всякакви канали комуникира позицията си, че втората сметка в рубли е проблем за нея и "ясно нарушение на санкциите".

След срещите си в Брюксел вицепремиера Асен Василев и енергийния министър Александър Николов обясниха, че от "Газпром" са поискали не само "Булгаргаз" да си отвори сметка в рубли в "Газпромбанк", но и да превалутират сумата в московска борса. "Това означава да се откажем от парите си за неопределен период от време, без да имаме какъвто и да контрол, когато те са в третата страна. През този период няма и контрол върху доставките на газ", каза Василев. По думите му обаче по-рисковото за България при евентуалното приемане на тази схема е, че така ще отпадне правната защита на дългосрочния договор, както и предвидените в него арбитражи.

Клубът на неотказващите се купувачи

Досега само някои страни са дали твърда политическа заявка, че няма да плащат в рубли. От други има или мълчание, или опасения как това би се отразило на икономиките им. Определено има компании които стъпват на това и открито заявяват, че ще търсят вариант да продължат да купуват газ от Русия, без да нарушат забраните.

Сред тях са италианската Eni и германската Uniper. Според медийни публикации първата се подготвя да открие сметка в "Газпромбанк" като предпазен ход. Досега тя не е ползвала механизмът и следващо плащане има чак във втората половина на май. По-рано през седмицата германската Uniper официално заяви, че счита за възможно да продължи да внася руски газ, стъпвайки на документа на ЕК, който обаче не е законово обвързващ.

Те, както и други компании по информация на Reuters, обаче искат допълнителни пояснения от комисията. Тя досега не е дала такива и предвид различните мнения вероятно решението ще мине през обсъждане като минимум на ниво енергийни министри.

Темата има потенциал да предизвика прехвърчане на политически искри. От една страна, държави като България и Полша вече са със спрян газ, след като още преди спорния документ от 21 април нареждат плащанията си по описания в договорите им начин, а не според указа на Путин, и те са отхвърлени. Към тях се добавят и още някои твърдо заявяващи, че няма да правят плащания в рубли.

Включването на София в тази група е донякъде изненадващо, доколкото досега страната беше приемана за една от най-зависимите от руския газ и съответно най-податливите да се огъне. До голяма степен ходът и поведението на Петков и Василев говорят за контролирано и планирано скъсване с този образ.

От другата страна обаче има държави, чиято индустрия в много по-голяма степен би пострадала при недостиг на газ. Германският икономически министър Роберт Хабек заяви, че при пълно спиране на руските доставки страната ще изпадне в рецесия и спадът на БВП може да е до 5%. Затова и в светлината на подобна болезнена перспектива не е изключено да има и други желаещи да използват вратичката в ограниченията, ако такава официално бъде оставена. Нещо, което неминуемо ще предизвика недоволство в тези, които вече понасят щети от спазването на санкциите и ще отслаби ефективността им.

9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • Yani I
  • - 2
  • + 4

  Германия и Австрия търсят варианти да платят, а ние не. Защо? Те най-вероятно ще имат решение през Май, когато трябва да платят.

  Нередност?
 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 2
  • + 3

  Самите прословути санкции не нарушават ли договори, не накараха ли много западни фирми да нарушат договорите си?

  Нередност?
 • 3
  ytz04646766 avatar :-|
  ytz04646766
  • - 3
  • + 3

  Както се казва, когато имаш желание - търсиш решение. Когато немаш - търсиш оправдание. Видно е, че страни като Германия, Австрия, Унгария, Италия, Словакия и пр. искат да продължат да получават сигурни и евтини доставки на газ от Русия, приели са руската схема за плащане в рубли и търсят начини как да я формулират пред Брюксел.

  От друга страна е видно, и че българските управляващи използват ситуацията като формален повод да прекратят отношения с Газпром. Те не държат България да внася най-евтината газ от наличните и очевидно не се водят от икономически съображения, а от геополитически, бидейки зависими от чужда столица. За властта в най-бедната страна на ЕС 30% по-скъпа газ и още по-висока инфлация не са достатъчно основание да направят всичко възможно и невъзможно за да го предотвратят.

  И докато едни политици ходеха на крака в Москва да обсъждат газовите доставки (лидерите на Австрия, Германия, Унгария) и запазиха дипломатически отношения с Русия, то други громеха "бензиностанцията с ракети" с истеричен тон, гонеха кръгъл брой руски дипломати без причина и отзоваваха посланика си в Москва.

  Докато едни сега са в постоянен контакт с Газпром за уточняване на всички детайли по новата схема на плащане, други са изпратили един хвърчащ имейл с въпроси и се питат защо "бензиностанцията с ракети" ги игнорира. Може би ще разберем некой ден за какво служи и дипломацията, ще открием колелото, топлата вода?

  Нередност?
 • 4
  ytz04646766 avatar :-|
  ytz04646766
  • - 3
  • + 3

  Успокояващото в случая е, че нема много други такива идиоти в Европа, а повечето следват националните си интереси, вместо чужди. Ако само 2-3 страни се откажат от руските доставки, то ефектът нема да е катастрофален. Особено ако държави-хъбове като Германия, Австрия и Унгария продължат да купуват руска газ и я препродават с надценка на отказалите се.
  Но какво става ако доставките прекъснат изобщо за ЕС? Към тия сметки без кръчмар за 30% по-скъпа газ, дето нашите некадърници правят, ще требва да се добави една нула. Защото "алтернативната газ" автоматично се превръща в дефицитна стока и нема да има за всички.
  Ето защо поведението на българското правителство е престъпно и спокойно може да се нарече държавна измяна. Те рискуват да вкарат България в тотална катастрофа за да изпълнят американската стратегия по икономическо изолиране на Русия.

  Нередност?
 • 5
  demokoko18 avatar :-P
  demokoko18
  • - 4

  На колегите коментатори им е супер важен газа (през пролетта и лятото !!), но не и какво се случва в Украйна...


  В крайна сметка опирам да кажа това - да са живи и здрави Костов, Михайлова и Паси, че ни вкараха в НАТО, за да можем сега да сеем глупости по форумите.

  Нередност?
 • 6
  ghu15646767 avatar :-|
  ghu15646767
  • + 2

  До коментар [#5] от "demokoko18":

  Тоест, българската икономика и бита не ползват газ през пролетта и лятото ли? Или след лятото не идва есен и зима?

  Кое точно от случващото се в Украйна се променя от факта дали ще получаваш или не газ от Русия? С това не оказваш никакво въздействие на ситуацията или развръзката там, каквато и да е тя, но нанасяш сериозни поражения върху икономиката и населението си, върху националната си сигурност дори. В случая важи поговорката за плевнята и къщата на съседа.

  И ако ще си играем на принципни и възмутени, защо не се откажем изобщо от всякакъв търговски обмен с Русия незабавно? Нефт, газ, ядрено гориво, части за АЕЦ и т.н., от днес. Или ще се възмущаваме избирателно и със закъснение? Това е лицемерие.

  Колкото до НАТО, не знаех, че без членство в него не могло да се пише по форуми. Но пък виждам, че се блокират профили с "неправилни" позиции. Това придобивка от членството в НАТО или ЕС е? Или от чакалнята на Шенген?

  Нередност?
 • 8
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev
  • + 1

  Как пък не се намериха едни дето да ни "освободят" и ние да спечелим от това. Ами все сме от страната на булката и все плащаме данък "Освободител". Не е трудно да се сетим и друго - сега ще се появят едни фирми посредници дето съвсем " пазарно и демократично" ще поемат риска да плащат в рубли газта срещу една тлъста комисионна. Казват, че Господ като раздавал ум и военните били на учение и опит знам че е така , но в командировка явно са били и българските политици. Кога ще ни се падне някой държавник да ни управлява?! Стига с тези случайни и зависими хора!!

  Нередност?
 • 9
  deaf avatar :-|
  deaf

  До коментар [#8] от "Vassil Stoychev":

  Знаете ли каква случка ще им се случи на фирми,взели глупавото решение да плащат в рубли?

  Нередност?
Нов коментар