Бюджетът е на излишък през април заради повече приходи и свити разходи

Постъпленията от данъци и осигуровки растат с 8.2% спрямо същия период на миналата година

Ведомството на Асен Василев отчете 883 млн. лв. излишък в бюджета към април.
Ведомството на Асен Василев отчете 883 млн. лв. излишък в бюджета към април.
Ведомството на Асен Василев отчете 883 млн. лв. излишък в бюджета към април.    ©  Юлия Лазарова
Ведомството на Асен Василев отчете 883 млн. лв. излишък в бюджета към април.    ©  Юлия Лазарова

В традиционно силния откъм данъчни постъпления април бюджетът на държавата очаквано е на плюс. Министерството на финансите отчете над 880 млн. лв. излишък, като той се дължи на повече данъчни постъпления, но и на по-бавен темп на прираст на разходите. Освен това сметката щеше да е с минус, ако не бяха преместени 1.2 млрд. лв. от миналата година, които да се харчат в началото на тази.

През следващите месеци плюсът ще започне да намалява, тъй като бюджет 2022 е планиран на дефицит от 5.9 млрд. лв. Предстои и актуализация на държавните финанси в средата на годината, като отсега заявките са с нея да бъдат предложени повече разходи - за по-голямо от предвиденото по закон увеличение на пенсиите, за антиинфлационни мерки, както и такива срещу високите цени на енергоизточниците. Според финансовия министър Асен Василев засега това не налага промяна на основните параметри по бюджета като планиран дефицит и размер на дълга.

Причината за растящите постъпления отчасти е високата инфлация - очакванията са тя да е двуцифрена тази година, което на теория носи повече приходи от косвени данъци. Те обаче едва ли ще са с правопропорционален на инфлацията ръст, тъй като високите цени водят до по-малко потребление, а и прогнозите за ръста на икономиката вече бяха намалени наполовина. Но пък именно инфлацията води и до по-висок номинален БВП. Отделно от това статистиката отчете и ръст на заплатите, което означава и повече приходи от данък общ доход.

От друга страна, Бюджет 2022 беше планиран и с рекордни инвестиционни разходи (8.2 млрд. лв.), които едва ли ще бъдат изпълнени. Това е добре дошло за финансовия министър, който може да ги използва като буфер и да ги преразпредели към други пера при нужда.

Приходите са нагоре, но с по-малко

Април традиционно е силен откъм данъчни постъпления заради изтичащи срокове за внасяне на някои данъци. Така общите постъпления към края на четвъртия месец на годината са близо 17.8 млрд. лв. (31% от годишния разчет) и нарастват с малко над милиард (1.08 млрд. лв. или 6.5% спрямо същия период на миналата година), показват предварителните данни на финансовото министерство. То уточнява, че ръстът се дължи основно на повече данъчно-осигурителни плащания, които са с 1.04 млрд. лв., или с 8.2% над миналогодишните. За сравнение - през първите четири месеца на миналата година бюджетът беше на малък излишък от 115 млн. лв., но приходите бяха с 14% нагоре спрямо кризисната 2020 г., като ръстът на данъци и осигуровки номинално също беше с милиард нагоре. В разчетите към Бюджет 2022 обаче е заложено постъпленията от данъци и осигуровки да са с 10% нагоре спрямо 2021 г.

Пак традиционно в първите месеци на годината разходите растат с по-бавен темп. Сега те достигат почти 17 млрд. лв. (26.8% от годишния разчет) и са с едва 370 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. Тази година има и още една особеност - част от разходите (1.2 млрд. лв.), които се правят сега и са за енергийни помощи за бизнеса и за добавки към пенсиите, не се виждат в касовото изпълнение на бюджета. Те идват от преизпълнение на приходите през 2021 г., което беше "кеширано" в специални сметки в БНБ. Така те бяха отчетени като разход през миналата година, но реално се харчат през тази.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 2

  Защо се прави нов дълг??? Това е въпросът. Миналата година края 3.2 милиарда, тази година 1.5 милиарда лева. Държавният резерв се е стопил с 2 милиарда лева. До края на годината са подготвили още минимум 4 милиарда да изтеглят. Къде отиват тези пари???

  Нередност?
 • 2
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател
  • + 1

  Български граждани притежават имоти за над 160 милиона долара в Дубай
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160698695146189
  Сред тях са майката на депутата Делян Пеевски, строителният бос Велико Желев и сестрата на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, както и много други публично известни личности.

  Нередност?
 • 3
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател
  • + 1

  Досиетата Пандора: осъден от КОНПИ, бивш държавен служител, човек на „Вълкът от София“ и длъжници на НАП с офшорки
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160694898146189
  Бившият спедитор Валентин Казанов, с конфискувани 3 милиона лв. от престъпна дейност, е регистрирал офшорка на Сейшелите седмица преди да бъде осъден. Бившият експерт в ДФЗ Милко Минковски, разкрит в “Офшорлийкс”, е с още 3 офшорки в Досиетата Пандора. „Чистачът на дългове” Петър Балабанов, свързан с мрежа от фирми, трупащи милиони дългове към държавата, е собственик на 3 офшорки на Сейшелите. Милена Кабаджова, свързана с финансовите измамници Илан Цоря и „Вълкът от София“ Гал Барак, има офшорка на Сейшелите. Варненският бизнесмен Добромир Андонов, свързан с 50 фирми, 20 от които дължат 8 млн. лв. на НАП, притежава и офшорка.

  Нередност?
 • 4
  quandt avatar :-|
  Quandt

  До коментар [#1] от "scuby":

  Така или иначе бяха заложили голям дефицит, а с текущата инфлация вече се дават заявки за увеличение на пенсиите - по спомен Геков спомена два пъти. Социалната политика на г-жа Нинова и енергийните помощи ще трябва да се финансират от някъде.

  Но това не трябва да изненадва никого, заявките от самото начало на "Промяната" бяха за увеличаване на държавните разходи. Интригуващо е въпросът още колко време ще издържи данъчната система и дали до края на годината експертът с прекрасните очи окачествен като МФ няма да заговори с патос за нейната промяна... А това му е в главата от доста време.

  Нередност?
Нов коментар