Асен Василев: Помощи за най-уязвимите групи е по-работеща мярка срещу инфлацията (II част)

Ако се стигне до пълно спиране на руския петрол, това би увеличило цената на бензиноколонка може би с едно поне 10-15 ст., казва министърът на финансите

Асен Василев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
 • Не е удачно в рамките на една година минималната работна заплата да се увеличава два пъти.
 • Колкото по-рано излезем на външните пазари на дълг, толкова по-ниски ще са лихвените проценти.
 • При актуализацията няма да се раздават още пари на калпак.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dobadoba avatar :-|
  dobadoba
  • - 1
  • + 2

  Нищо лично, но това с 'най-уязвимите групи' започна дами додява.
  Е къде сме другия народ(който не е от най-уязвимите, а плаща данъци)?..
  Или Кокорчо не го е еня за нас?..

  Нередност?
 • 2
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev

  Сегашната инфлация е разрешим национален проблем.
  До два часа след прекратяване на водещата причина ще спре развитието на сегашната инфлация.
  Кратко за ситуацията:
  Република България прилага лош метод за емитиране на левове. Държавната финансова грешка е водещата причина за щети. Неправилната политика сътворява инфлация.
  Какво ще се случи – зависи от правителството.
  Вариантите са два:
  Първи: При запазване на държавната финансова грешка е с нарастваща инфлация.
  Втори: Премахването на държавната финансова грешка ще прекрати сегашната инфлация.

  Нередност?
 • 3
  ninakova avatar :-|
  ninakova
  • + 1

  За една година министърът на финансите Василев не разбра, че от 01.07.2021г. произведената БГ електрическа енергия се търгува само на регулиран пазар. За битовите крайни потребители това е микс и цена определена от КЕВР. За небитовите крайни потребители - регулирания пазара е „ден напред“, който определя количествата, микса и цената чрез алгоритъма EUPHEMIA.
  Защо пазара за дисбаланси „Ден напред“, съгласно Регламент (ЕС) 2019/943, е регулиран?
  Защото независимо от цената на която производителят иска да продаде или купуващият иска да купи, след изчисленията от посочения алгоритъм производителят продава и купуващия (крайният потребител) купува на изчислената цена, без да се взима предвид икономическата полза от цената и за двете страни. Свободният пазар е свободен, защото при свободно договаряне и двете страни постигат икономическа полза от договореното количество и цена. Като при тези разяснения трябва да се припомни на финансовият министър, че електрическа централа не може да спре да произвежда ток, ако реши че изчислената цена за период (час, ден) не е изгодна, а крайният потребител няма от къде другаде да си купи ел.енергия нито има с какво да я замени.
  Съгласно справки от ЕСО в България се потребява 75% от произведената ел.енергия, но в момента цялата произведена в България електрическа енергия сякаш няма български купувачи (потребители) и се предлага на пазара за дисбаланси като свободна, ненужна в БГ. Така стигаме до абсурда - 1% липса на енергия на други европейски икономики определя на 100% цената на ел. енергията за БГ икономиката. Причината за този феномен е неприлагането на Регламент (ЕС) 2019/943, който е за защита на крайните потребители от спот-цени. Изглежда че цялата енергетика в България нарушава Европейското законодателство и от 01.07.2021г това се позволява от КЕВР, Правителство, Народно събрание.
  Делът на разходите за електрическа енергия в инфлацията е 7-8 пункта, което означава при разход за 1МВч 140 лв., а не 460лв./Мвч, инфлацията в България ще е 6.5% - с 1% по-ниска от Еврозоната, където средната цена за ел. енергия на небитовите потребители е 65-75 EUR.
  За да могат битовите потребители да си представят разликата в двете цени: ако сметката за ток на едно семейство при цена на ел. енергията 140 лв/Мвч е 100лв. с ДДС и с включени мрежови услуги, при цена 460лв/Мвч сметката му ще е 300лв.
  Защо компенсациите за електрическа енергия не постигат намаляване на цените на продуктите?
  1. Компенсациите се предоставят от правителството като помощи, а помощите не намалят цената за ел.енергия за бизнеса. Цената за бизнеса е 430лв./МВч. Механизмът, който е избран от правителствата е да се работи на оперативна загуба, а помощта да компенсира тази загуба. Кой бизнес би искал да работил на оперативна загуба и да чака помощи? Затова трябва да се фиксира цена на ел.енергията, а не да се взимат заеми от държавата за помощи.
  2. Поради засиленото търсене на суровини в Европа производителите на суровини в България възприеха подхода за определяне на цени – най-високата реализирана цена. Но този недостиг, който ние можем да покрием е не повече от 5% от нуждите, или 5% липса в друга икономика определя 100% цена на суровина в България.
  За справяне с инфлацията в България първа и задължителна стъпка е да се фиксира цената на ел.енергия за небитовите потребители за 10 месеца, като ефекта ще започне да се забелязва в крайните цени на продукти и услуги след 6 месеца.
  За този период трябва да се транспонира Европейското законодателство относно вътрешния пазар в пълния му обхват.

  Нередност?
 • 4
  zle551069209 avatar :-|
  zle551069209

  Напълно подкрепям
  До коментар [#3] от "ninakova":

  Нередност?
Нов коментар