Опаковка под наем: Как успешно рециклират бутилки в Скандинавието

Депозитната система за опаковки събира над 90% от кенчетата, стъклените и PET бутилките в страни като Швеция, Финландия и Естония

Спестените въглеродни емисии от успешната система за събиране на опаковки в Швеция се изчисляват на 180 хил. тона
Спестените въглеродни емисии от успешната система за събиране на опаковки в Швеция се изчисляват на 180 хил. тона
Спестените въглеродни емисии от успешната система за събиране на опаковки в Швеция се изчисляват на 180 хил. тона
Спестените въглеродни емисии от успешната система за събиране на опаковки в Швеция се изчисляват на 180 хил. тона
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Едно нещо човечеството със сигурност ще остави след себе си и това са планините и плаващите острови от пластмаса.

Европейския съюз поде битка с пластмасата, като през юли миналата година влязоха изисквания за ограничаване на определени изделия за еднократна употреба, както и за увеличаване на задълженията за използване на рециклирана пластмаса в продуктите, а целта е да се обърне растящият тренд на употреба на пластмасата.

До 2030 година България ще трябва да постигне най-малко 30% съдържание на рециклирана пластмаса в PET бутилките (полиетилен терафалат - бутилките за минерална вода например), като изчислението ще е на база средна стойност за всички бутилки от PET, пуснати на пазара. Отделно ще трябва да се повиши и разделното им събиране. До 2025 г. 77% от бутилките трябва да бъдат събирани, а до 2029 г. - 90%.

Данните към момента не са обнадеждаващи. Събираемостта на PET бутилки в България е едва 22% по данни на PETCORE Europe. Така борбата с пластмасата се очертава да бъде дълга и сложна.

Възможност за постигане на добри резултати е депозитната система, развита успешно в редица страни начело със скандинавските, където се постигат впечатляващи резултати - над 90% заминали опаковки за рециклиране от определени видове. Основната идея е проста - при покупката на дадена напитка плащаш за бутилката депозит и ако я върнеш където трябва, си получаваш парите обратно.

Как се справят с алуминиевите кенчета, PET бутилките и стъклото в Швеция, Финландия и Естония беше демонстрирано по време на онлайн семинар, посветен на кръговата икономика, организиран от Reloop Platform, Националното сдружение на общините и Асоциацията на еколозите от общините в България.

В началото беше Швеция

Първата появила се депозитна система на опаковки от напитки за еднократна употреба е с произход Швеция. Въведена е през 1984 г. и е един от успешните примери за развитие на кръговата икономика на местно ниво. В началото всичко започва от алуминиевите кенчета, казва Бенгт Лагерман, управляващ директор на Returpack. Целта е кенчетата да бъдат събрани и рециклирани и да се върнат обратно в обращение. В организацията с 50% участие е The Swedish Brewers Association и с по 25% The Swedish Food Retailers Federation и The Swedish Grocery Stores Association.

През 1994 г. в системата се включват и PET бутилките. През 2003 г. организацията се базира в Норкьопинг, където е сортировъчният център. Системата за събиране включва 12 000 пункта. Включени са 3160 магазина, като в тях са разположени 4260 автомата. Точки за събиране има и в къмпинги, спортни зали, места за масови мероприятия, метростанции.

Събират се само такива опаковки, които могат да бъдат рециклирани в кръговата система. Към кенчетата няма специални изисквания. За PET бутилките има по отношение на вида на пластмасата - да е един вид пластмаса според степента на прозрачност, може да бъде и цветна, има изискване и към етикетите, и към капачките, а лепилото трябва да може да се разтваря във вода над 60 градуса. Предаването на бутилката става с помощта на баркод, който я идентифицира като един от видовете, с които системата работи.

Когато производителите или вносителите на бутилката или кенчето продадат стоката, депозитите за опаковките отиват в Returpack. Магазините на свой ред продават стоките на крайните клиенти, които плащат депозита. При връщането на бутилката крайните клиенти получават обратно депозита от магазина. А на финала магазина получава парите по депозитите, изплатени на крайните клиенти от Returpack.

Материалите пристигат в сортировъчния център, балират се и оттам пластмасата попада в предприятие за преработка в съседство, а алуминиевите кенчета на влакове потеглят за Франция и Германия, където се преработват. Организацията се финансира от приходите от продажби, както и от такси върху опаковките специално за пластмасата, като алуминият се финансира изцяло от продажбите.

Резултатите на системата за 2021 г. показват рециклиране 99.5% на събраните кенчета и бутилки, които са 2.4 млрд. А спестените въглеродни емисии се изчисляват на 180 хил. тона. Цялото въвеждане на системата от решението за въвеждането до завършения й вид е отнело 2 години време.

С външни изпълнители във Финландия

Финландската депозитна система, организирана от Palpa, започва през 1996 г. Тя работи с кенчета, PET бутилки и стъклени бутилки. В организацията участват производители на напитки и ритейлът, а заетите в Palpa са 14. Във финландската система всички операции и дейности са възложени на външни изпълнители, а автоматите са собственост на търговците на дребно.

Депозитната система във Финландия е доброволна и обхваща широка гама от продукти, включително твърд алкохол. Производители трябва да представят мостри на опаковките си и всеки производител на автомат ги въвежда като разпознаваеми, като има описани спецификации на опаковките и дизайн. Машините разпознават опаковката по баркода, размерите и вида на бутилките. От там събраните бутилки с помощта на транспортни оператори, част от веригата, отиват към складовете за сортиране, балиране и броене - също част от веригата. Там на финала се броят контейнери, пълни с опаковки, които са с фиксирани размери, и така два пъти годишно се изчислява дали всичко в системата съвпада. Транспортните компании и центровете за балиране получават заплащане от Palpa, която е и по средата между производителите и магазините по отношение на депозитите. А Palpa получава приходи от производителите и вносителите и основно от продажбата на суровината.

Тя се преработва на свободния пазар в чужбина като Франция, Германия, Великобритания, Швеция, Португалия или във Финландия, като къде да отиде суровината се избира на база най-добра цена.

Успехът на системата е над 90%, като това е процентът на върнатите PET бутилки. При кенчетата той е 97%, а при стъклото - 98%. Общо събраните количества на година са 2.2 млрд. броя.

Естония по примера на Севера

Естонската депозитна система е най-старата в Източна Европа. Въведена е през 2005 г. Организира се от Eesti Pandipakend, която управлява, организира събирането, транспортирането, сортирането, преброяването и рециклирането на опаковките навсякъде в Естония.

Това е подплатено със закон, който предвижда облагане на недостига до минимално определеното ниво за рециклиране върху производителите и вносителите - по 2.5 евро на килограм за пластмаса и метал и 0.6 евро за стъклото. В организацията участват четири асоциации на пивоварите, производителите на напитки и ритейла.

Системата действа централизирано, като се ражда на база почерпен опит от Норвегия и Швеция. Проучването започва 2004 г. и през октомври 2005 г. вече е задължителна за всеки, който иска да продава напитки. Производителят има избор да не участва, но това е неефективно за него и на практика го прави невъзможно.

Депозитът от 10 евроцента не е включен в цената на напитката и не се облага с ДДС, като е отделен монетарен компонент, който действа като стимул за връщане. Има 1260 пункта за връщане на бутилките, като 566 са вендинг машини. Участието на магазините до 20 кв.м е доброволно. Тези до 199 квадрата пък могат да кандидатстват за изключение, а обекти с над 200 кв.м са задължени да взимат обратно опаковки на обектите си.

В началото, разбира се, има съпротива по линия на хигиената и инвестициите. През 2020 г. процентът на връщане на опаковките, който е постигнат, обаче е 90.7.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал