Кристофор Павлов: При рязко спиране на доставките на нефт и газ ще има рецесия в ЕС

Лихвите по кредитите в левове за домакинства и фирми ще се увеличат, но с по-малко от това за кредитите в евро, прогнозира Уникредит Булбанк

Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк
Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк
Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк    ©  Анелия Николова
Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Цените на храните ще продължат да нарастват значително и през 2023 г.
  • При рецесия в ЕС всички страни от ЦИЕ също ще се окажат в рецесия, но по-дълбока от тази, предизвикана от коронавируса.
  • Този път централните банки ще увеличат лихвите, защото периодът на шокове, водещи до висока инфлация, изглежда, ще продължи твърде дълго.

В нашия основен сценарий сме работили с допускането, че Русия ще продължи да изнася нефт и газ за ЕС, като в края на 2022 г. потоците ще бъдат редуцирани с 90% и 66%, в съответствие със съществуващите цели. При този сценарий шоковете, предизвикани от войната в Украйна, ще продължат. Най-значителен ще бъде ефектът от тези шокове върху цените на храните, които ще продължат да нарастват значително и през 2023 г., след като цените на горива, торове и редица други консумативи, използвани за производството им, вече са достигнали пикови стойности през 2022 г. и дори са започнали леко да намаляват в хода на 2023 г.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.