Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Инфлацията в еврозоната за пръв път е двуцифрена, в Германия е най-висока от 71 години

Цените на енергията продължават да растат и през септември

Европа е изправена пред тежка зима.
Европа е изправена пред тежка зима.
Европа е изправена пред тежка зима.    ©  Reuters
Европа е изправена пред тежка зима.    ©  Reuters
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Икономистите очакват ситуацията да се влоши допълнително, преди напрежението върху цените започне да отслабва
  • ЕЦБ ще продължи да покачва лихвите, за да се справи с високата инфлация
  • Берлин ще ограничи цените на природния газ

Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд от 10% през септември, показват данни на Евростат. Това е повишение от почти 1 пр. пункт над нивото през август и надскача прогнозите на експерти от 9.7%. В същото време в Германия показателят е най-висок от 70 години.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
  • Икономистите очакват ситуацията да се влоши допълнително, преди напрежението върху цените започне да отслабва
  • ЕЦБ ще продължи да покачва лихвите, за да се справи с високата инфлация
  • Берлин ще ограничи цените на природния газ

Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд от 10% през септември, показват данни на Евростат. Това е повишение от почти 1 пр. пункт над нивото през август и надскача прогнозите на експерти от 9.7%. В същото време в Германия показателят е най-висок от 70 години.

По-сериозният проблем, пред който е изправена еврозоната, че инфлацията вече започва да обхваща много по-голям обхват от стоки. До момента тя беше най-сериозна при цените на храната и енергията, но вече има сериозно присъствие в почти всички аспекти на икономиката на страните, които използват еврото.

Евростат, съобщи, че цените на енергията са се повишили с 40.8% през септември спрямо 38.6% през предходния месец. Цените на храните, алкохола и тютюна са се повишили с 11.8% спрямо 10.6% през август. Базовата инфлация, която изключва по-нестабилните цени на енергията и храните, е нараснала до 4.8% спрямо 4.3% през август. Като цяло икономистите очакват ситуацията да се влоши допълнително, преди напрежението върху цените започне да отслабва.

Европейската централна банка (ЕЦБ), чиято цел е да поддържа нивото на инфлацията около 2%, заяви, че инфлацията е "твърде висока" и посочи, че възнамерява да продължи да повишава лихвите, докато растежът на цените не се забави значително. Централната банка повиши лихвения си процент по депозитите с 1.25 пр. пункта на последните си две заседания, а пазарите очакват покачване с още 0.75 процентни пункта на 27 октомври.

Сйима Шах, главен глобален стратег в Principal Global Investors, заяви пред CNBC, че докато общата инфлация може да е достигнала своя пик, ситуацията на континента остава дълбоко тревожна. "Наистина, въпреки че общата инфлация може да започне да намалява в резултат на базовите ефекти и нестабилните цени на енергията, като безработица е на ново дъно, основната инфлация набира скорост и е вероятно да се повиши допълнително през следващите месеци", смята тя.

Безработицата в еврозоната през август се е запазила на ниво от 6.6% това показва, че пазарът на труда е останал устойчив въпреки очакваната рецесия и енергийна криза. Тъй като пазарите на труда са все още напрегнати и инфлацията постепенно се вкоренява все повече в икономиката на еврозоната, днешните данни само ще насърчат ЕЦБ да се съсредоточи единствено върху инфлацията, давайки им зелена светлина да направят още едно значително повишаване на основния лихвен процент - дори когато икономиката се насочва към тежка зима и рецесия", добавя Шах.

Рекорд и в Германия

Увеличението на цените за еврозоната е сериозно повлияно и от инфлацията в Германия, която достигна нов връх от 10.9% през септември. Това се случи след като правителствените мерки за смекчаване на въздействието на енергийната криза, включително отстъпка от митото върху горивото и субсидирани €9 месечен билет за влак, приключиха. Инфлацията в страната за пръв път от 71 години достигна двуцифрени стойност, като икономисти очакват германската икономика да се свие през следващата година. Цените на енергията са се повишили с 43.9% от началото на годината, спрямо 35.6% през август. Тези на хранителните продукти са скочили с 18.7%, спрямо 16.6% през предходния месец.

В четвъртък германското правителство обяви планове да ограничи цените на природния газ, който може да забави инфлацията в бъдеще. За да постигне това, администрацията на канцлера Олаф Шолц ще вземе нов заем на стойност поне 150 млрд. евро, пише Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Икономическа криза

Спирането на доставките на руски природен газ вкара страната в най-тежката енергийна криза след Втората световна война. Рязкото покачване на цените на газа принуди много компании да намалят производството си или дори да спрат изцяло работа, а домакинствата се подготвят за огромно увеличение на сметките за отопление.

Според прогноза, подготвена от водещите германски икономически институти, икономиката на страната ще се покачи с 1.4% през тази година, ще се свие с 0.4% през 2023 г., и ще нарасне с 1.9% през 2024 г. Икономистите обаче предупреждават, че германската икономика може да се свие с 7.9% през следващата година в случай на необичайно студена зима и нормиране на потреблението на газ в промишлеността.

"Ако настъпи много по-студена зима, потреблението на газ ще нарасне значително, което ще увеличи вероятността от недостиг на газ", заяви Торстен Шмидт от Leibniz Institute for Economic Research. "Това ще окаже по-голямо въздействие върху БВП, отколкото сме заложили в нашата прогноза". Според Шмидт домакинствата понасят основната тежест на по-високите цени на енергията и са изправени пред "огромна загуба на покупателна способност". За разлика от тях повечето компании успяват да се справят с енергийната криза, добави той.

Институтите заявиха, че въз основа на медианата на техните моделни симулации Германия няма да изчерпи газа през тази и следващата година, въпреки че ситуацията с доставките ще остане "изключително напрегната". Те добавиха, че "това ще означава постоянна загуба на благосъстояние за Германия". "Повишеният риск" от ограничения и недостиг на газ може да бъде избегнат, ако потреблението бъде намалено с 20% и се увеличи вносът", смятат експертите, но предупреждават за "огромен спад" на БВП в началото на 2023 и 2024 г., ако страната не успее да ограничи в достатъчна степен потреблението на газ.