Новият брой:
Служебната президентска република

Назад, назад по магистралата, или как са спестени материали от строежа на "Тракия"

Държавата успя да докаже некачествено строителство на пътища в България. 41.1 млн. лв. липсват от вложените материали при строителството на магистралата

Официалната церемония по откриването на Лот 2 на магистрала "Тракия", за който проверките на МРРБ и МВР откриват проблеми с качеството на положената настилка
Официалната церемония по откриването на Лот 2 на магистрала "Тракия", за който проверките на МРРБ и МВР откриват проблеми с качеството на положената настилка
Официалната церемония по откриването на Лот 2 на магистрала "Тракия", за който проверките на МРРБ и МВР откриват проблеми с качеството на положената настилка    ©  Цветелина Белутова
Официалната церемония по откриването на Лот 2 на магистрала "Тракия", за който проверките на МРРБ и МВР откриват проблеми с качеството на положената настилка    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
 • Строителство на два участъка от "Тракия" - от Стара Загора до Ямбол, е било с много лошо качество, установи държавна проверка.
 • Спестените материали водят до допълнително овлажняване на пътната настилка и риск за трафика.
 • Проверките ще продължат и по други пътни обекти на страната.

Качеството на влаганите материали и изпълнението на строителните работи по основни големи инфраструктурни пътни обекти отдавна е подложено на съмнение, но по сигналите и опитите за обяснение нямаше никакво действие и развитие от страна на държавата.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
 • Строителство на два участъка от "Тракия" - от Стара Загора до Ямбол, е било с много лошо качество, установи държавна проверка.
 • Спестените материали водят до допълнително овлажняване на пътната настилка и риск за трафика.
 • Проверките ще продължат и по други пътни обекти на страната.

Качеството на влаганите материали и изпълнението на строителните работи по основни големи инфраструктурни пътни обекти отдавна е подложено на съмнение, но по сигналите и опитите за обяснение нямаше никакво действие и развитие от страна на държавата.

Сега обаче известно раздвижване за доказване на очевидните пропуски се регистрира чрез инициатива за контрол и анализ на пътната настилка на отдавна вече построени участъци на основни пътища.

След сигнали до МВР са проверени два участъка на магистрала "Тракия" - лот 2 (участъкът от Стара Загора до Нова Загора) и лот 3 (от Нова Загора до Ямбол), които бяха строени по време на първия кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов в периода 2010-2012 г. от "Трейс" и гръцката "Актор". Установено е, че "дебелината на пътното платно е видимо по-малка, а част от материалите видимо се разминават". Това стана ясно вчера от служебните министри на вътрешните работи Иван Демерджиев и на регионалното развитие Иван Шишков, които оповестиха резултати от проведени проверки на състоянието на пътната настилка.

Взетите ядки от съдържанието на пътното платно доказват, че наличието на материали в износващия слой на настилката е многократно по-малко от декларираното. Иначе казано при изискване от 220 мм дебелина на асфалта, той е 180-190 мм. При общо 67 км обща дължина това прави сериозно количество спестени материали. На всичко отгоре според министър Демерджиев с просто око се вижда, че качеството на вложените материали е твърде съмнително.

Дълго описван проблем

Това всъщност не е новина, нито изненада. "Капитал" многократно е описвал проблемите с контрола на качеството на пътното строителство в България, както и на независимостта на лабораториите, осъществяващи този контрол.

Опит да докаже, че са спестявани материали, беше направен и от евродепутатката Елена Йончева (БСП), който не достигна никакво развитие, тъй като тя не получи разрешение от АПИ да се направят проби с ядки в независима лаборатория.

Сега служебният кабинет прави изненадващ опит да изкара наяве истината за качеството на "Бойковите" магистрали. А най-интересното е, че го прави изцяло с държавните механизми за контрол, а именно чрез Института за пътища и мостове (ИПМ) към МРРБ, където е единствената държавна лаборатория за контрол на качеството на пътното строителство в страната. Това на практика е доказателство за липсата на политическа воля тези проверки да бъдат направени назад във времето, когато заради съмнения в качеството на износващия слой се случиха катастрофи като тази край Своге например.

"При необходимост материалът ще бъде изследван и в независима лаборатория извън границите на България", посочи на днешната пресконференция министър Демерджиев, в уверение, че това може да бъде направено, ако се оспори полученият в ИПМ резултат.

Констатациите

Според представените от МРРБ и МВР резултати липсват 12.5% от дебелината на конструкцията на пътя на Лот 2 и 17.5% от дебелината на Лот 3. Изчислено като стойност това са 17.5 млн. лв. за първия и 23.6 млн. лв. за втория лот. С други думи, изпълнителите на тези два участъка са успели да си присвоят малко над 40 млн. лв. (по цени към 2012 г.), а погледнато от страната на държавата, то тя е била ощетена поне с толкова само от този обект.

"Това не могат да бъдат пластове от пътна конструкция", заяви регионалният министър.

В резултат на това спестяване на материал "автомагистрала "Тракия" се преовлажнява", каза още Шишков.

Освен установените разлики в дебелината на положения пласт, проверката е установила и проблеми с качеството в циментостабилизираната смес, вложена в основния пласт, която не показва свързаност. Това според министър Шишков поставя под огромен въпрос начина, по който си е свършила работата надзорната фирма, осъществяваща контрол на това строителство ("Пътинвест-инженеринг" за участъка Стара Загора - Нова Загора и Обединение "Т7 / СНИК" за участъка от Нова Загора до Ямбол). В допълнение той посочи, че за надзор по този обект държавата е платила малко над 1 млн. лв. за всеки един от двата лота.

"Материалите категорично не са тези, които трябва да бъдат вложени" заяви министър Шишков. "Начинът, по който е построен пътят, е и причина за неговото състояние в момента", добави още той.

Заподозрените

Изпълнител на първия участък от Стара Загора до Нова Загора е обединение "Магистрала Трейс" с основни участници в него "Трейс груп холд" , "Пи Ес Ай", "СК-13 пътстрой" , "Пътно строителство" и "Виастройинженеринг". Цената за километър строителство по този лот е 4.3 млн. лв. с ДДС. Стойността на надзора на обекта е 1.3 млн. лв. и е осъществен от "Пътинвест-инженеринг".

Лентичката на този участък беше отрязана през 2012 г. с много усмивки от тогавашния президент Росен Плевнелиев, тогавашния премиер Бойко Борисов и европейския комисар по регионална политика Йоханес Хан. Съмнения относно качеството на строителството още тогава изразиха от БСП, но те бяха опровергани по-късно от тогавашното управление на ДНСК.

Третият лот на "Тракия" - от Нова Загора до Ямбол, бе открит през втората половина на юли 2012 г. от премиера по това време Бойко Борисов и тогавашния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Изпълнител по него за 3.7 млн. лв. на километър е гръцката "Актор АСГ", а надзорът е осъществен от Обединение "Т7/СНИК", с участието на "Рутекс". Стойността на строителния надзор е близо 1.1 мл. лв.

Още харчове

Това, че държавата все пак успя да представи анализи, които самата тя извърши, и да посочи точните суми и стойности, които е реализирала като загуби за самата себе си, е похвално, но съвсем не свършва дотук.

"Загубите ще са много по-големи, защото този път ще трябва да бъде основно ремонтиран", каза днес Шишков. "Очевидно е, че ще се върви към основен ремонт и на двата лота", добави Демерджиев.

Това означават нови харчове за държавата (ремонтите около Пловдив през 2020 и 2021 г. глътнаха 200 млн. лв.), които са изцяло в неин ущърб, защото гаранционните срокове по договорите за строителство отдавна са изтекли. Всичко това можеше да има по-малки измерения, ако тези контролни действия бяха предприети преди време, вместо държавата да се опитваше да реши проблемите с разплащанията към строителните фирми под претекст, че няма кой да извършва текуща поддръжка на пътищата - пътища, които очевидно имат нужда от основен ремонт.

В своя презентация двамата министри ясно показаха обекти, на които са се извършвали основни ремонти, които са минали като текущ ремонт, без разрешение за строеж и без одобрени проекти. Според министър Шишков това поставя както финансови въпроси, така и чисто технически за годността на тези обекти.

От проверките на АПИ за видовете извършени ремонти става ясно, че 47 обекта са били възложени от агенцията като текущи ремонти, а в действителност по тях са извършвани цялостни основни ремонти. Сред тези обекти са отново част от магистрала "Тракия", пътят Самоков - Ихтиман, Югово - Лъки, и други.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  katia_1 avatar :-|
  Rational
  • - 1
  • + 3

  Тровили са ни с плодове и зеленчуци с пестециди, крали са от парите за магистрали (плюс приели са проектите без забележки), предадоха и енергийната сигурност на Русия.

  Само дебили могат да продължат да гласуват за ГЕРБ.

  А Прокуратурата продължава да се прави, че не вижда.

  Нередност?
 • 2
  scuby avatar :-(
  scuby

  Защо господин Шишков?

  Защо прикривате корупцията в строителството на пътища? Защо сътворихте поредната обслужваща корупцията ПР акция в историята на МРРБ? Защо помпозно представихте резултати от лабораторни проби на магистрала „“Тракия“, взети в участъка от Стара Загора до Ямбол?

  В безуспешният Ви опит да заблудите хората, че сте загрижен за живота, здравето и парите им, Вие решихте да измамите обществото, вземайки проби от пътна настилка, която е строена преди 10 години и от резултатите, на които няма да произтече абсолютно нищо, поради простата причина, че освен амортизацията, която е нормална, е изтекла и гаранцията на строителството.

  За сметка на това отказахте да съдействате на Института за пътна безопасност да вземе проби от новостроящи се и новопостроени пътища като магистрала „Европа“, пътя Ботевград-Видин, магистрала „Хемус“ (Лот 1) и магистрала „Тракия“ от Чирпан до Стара Загора. Вие никога няма да вземете проби от тези пътища и да ги предоставите на Института за пътна безопасност да ги изследва в международна лаборатория, защото никога няма да посегнете на тези, които ви инсталираха и Ви крепят на този пост, на тези на които се разплатихте по незаконните според вас „инхаус“ договори.

  Служебното правителство (в което вие участвахте като зам.-министър) ги обяви за такива. Никога няма да потърсите стотиците милиони левове раздадени за свлачища, които едва ли някога ще да бъдат укрепени.

  Лъжите ви нямат край. Излъгахте, че до края на септември ще отворите едната тръба на тунел „Железница“, излъгахте че отсечката на магистрала „Европа“ от Драгоман до Калотина ще бъде готова до края на септември. И за да могат лъжите ви да изглеждат като истина, подведохте и министър Демерджиев да застане до вас на позорната Ви пресконференция.

  И никога няма да чуем, че някой ще предприеме разследване срещу тези, които ви инсталираха за министър на МРРБ. Вие превърнахте Агенция „Пътна инфраструктура“ в най-безполезната и отчайваща структура в държавата, генерираща корупция и кражби на милиони левове от българския народ.

  Позицията на Института за пътна безопасност за пресконференцията вчера:

  Господин Шишков,

  Българският народ няма да Ви прости, на Вас и тези, които ви поставиха, нито недостойните Ви опити да прикривате корупцията в строителството на пътища, нито безхаберието, нито жертвите по българските пътища! Рано или късно истината ще излезе наяве.

  Нередност?
 • 3
  scuby avatar :-(
  scuby
  • + 1

  До коментар [#1] от "Rational":

  Само дебили и олигофрени могат да вярват на всичко пуснато по медиите и политически атаки чрез пресконференции.
  В момента се прави опит да се провалят преговорите за ново правителство като се целят в случая към Плевнелиев, който се явява медиатор в тези преговори и се изнасят някакви поръчкови проби на участък от Тракия строен преди 10 години и на който вече е изтекла гаранцията. Най-лесно е пропагандата да каже вижте Плевналиев какви пътища е правил, как са спестили (разбирай взели, откраднали) 40 милиона и какъв човек ще съдейства за ново правителство!

  Нередност?
Нов коментар