Инфлацията може би стига повратна точка. През октомври е 17.6% на годишна база

Индексът на потребителските цени се свива спрямо септември основно заради понижение при газа и горивата

Цените в сектор ресторанти и хотели се увеличават с 0.8% през октомври спрямо септември
Цените в сектор ресторанти и хотели се увеличават с 0.8% през октомври спрямо септември
Цените в сектор ресторанти и хотели се увеличават с 0.8% през октомври спрямо септември    ©  Цветелина Белутова
Цените в сектор ресторанти и хотели се увеличават с 0.8% през октомври спрямо септември    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Септември може да се окаже повратна точка за ръста на потребителските цени. През октомври националната статистика отчете по-ниска годишна стойност на инфлацията - от 17.6% спрямо 18.7% месец по-рано. Нарастването на цените на месечна база също е с малко по-бавен темп - с 0.9%.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Септември може да се окаже повратна точка за ръста на потребителските цени. През октомври националната статистика отчете по-ниска годишна стойност на инфлацията - от 17.6% спрямо 18.7% месец по-рано. Нарастването на цените на месечна база също е с малко по-бавен темп - с 0.9%.

Измерен през хармонизирания индекс на потребителските цени (който е сравним с този на останалите страни от ЕС), ръстът на инфлацията също се успокоява. През октомври статистиката отчита 14.8% годишен ХИПЦ при 15.6% през предходния месец.

Преди седмица ЕК публикува своята есенна прогноза, в която посочва, че годишната инфлация в България е достигнала връх през септември и оттук нататък ефектите от покачването на цените на енергията и храните постепенно ще намаляват. Това е логично предвид изчерпването на базовия ефект от рязкото поскъпване на електричеството и горивата миналата есен. Дали обаче тази прогноза ще се сбъдне ще стане ясно, след като излязат данните за поне един-два периода, като обаче дори и при преминал пик не се очаква бързо укротяване до приеманите за устойчиви нива под 2%. Пренасянето на ценовия натиск в практически всички сектори на икономиката заедно с индексирането на заплатите заради затегнатия пазар на труда вещаят продължителен период на завишени, макар и не екстремни нива.

По-ниски битови разходи

През октомври годишната инфлацията е двуцифрена при всички основни групи - хранителни, нехранителни стоки, услуги. Темпът й на прираст обаче се забавя спрямо септември при битовите разходи - за вода, ток и газ, както и при транспортните услуги. Това се дължи основно на по-бавен годишен ръст на цените на природния газ, следвани от тези на твърдите горива за отопление и на автомобилните горива.

На месечна база статистиката регистрира намаление на цените именно на газа (с 30.8%), на пътническия въздушен транспорт (с 22.9%), както и на горивата.

Храните също растат и инфлацията при тях спрямо октомври 2021 г. е 26.3%. Темпът на прираст на някои отделни стоки обаче се успокоява спрямо септември - на зърнените храни, на мазнините и олиата, както и на месата.

Прогнозите: постепенно успокояване

Прогнозите за България също са за постепенно успокояване на цените. И ако за тази година очакванията са за 13% средногодишна инфлация, за другата година числата са наполовина.

В каква посока ще тръгнат цените догодина обаче донякъде зависи и от това как ще се подходи към бюджет 2023. Вече се чуха искания от синдикати, от бизнеси и някои партийни централи за по-големи компенсации заради високата инфлация. Ако се раздава на калпак обаче, това би имало допълнителен проинфлационен ефект. Затова и съветите на повечето икономисти са да се подхожда доста внимателно - ако има помощи, те да са добре таргетирани към най-нуждаещите се.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev

  До два часа след като спре грешката на Министерството на финансите се прекратява развитието на сегашната инфлация.

  Кратко за ситуацията:
  Днес се употребява създаващ щети метод за работа на Министерството на финансите. Държавната грешка е водеща причина за сегашната инфлация.
  Поради създадените условия, колкото повече e икономическия растеж, толкова повече са щетите.
  Държавната власт ползва заеми за да плаща щети от своята слабост. Заради финансовата неправилност – правителството има сегашните дългове.
  Централната банка не е компетентна за прекратяване на сегашната инфлация.
  При запазване на политическото недоразумение е невъзможен устойчив просперитет. Премиерът е с подсигуряван политически провал.
  Все още се прилага лошия метод за работа на Министерството на финансите. Всички са обречени за поразяване от грешката.
  Възможен е подобрен метод за работа на Министерството на финансите.

  Нередност?
 • 2
  mr.ligier avatar :-|
  Lee Gier

  Значи Валутният Борд е история.

  Нередност?
Нов коментар