България направи ключова символична крачка към еврото

Страната вече може да сече пробно евромонети, след като подписа меморандум с европейските институции

България може да започне да сече пробно евромонети като подготовка за членството й в паричния съюз. БНБ и Министерството на финансите съобщиха във вторник, че Европейската комисия и председателят на Еврогрупата са подписали Меморандум за разбирателство с България, очертаващ практическите стъпки, които ще позволят на страната ни да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към еврозоната.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

България може да започне да сече пробно евромонети като подготовка за членството й в паричния съюз. БНБ и Министерството на финансите съобщиха във вторник, че Европейската комисия и председателят на Еврогрупата са подписали Меморандум за разбирателство с България, очертаващ практическите стъпки, които ще позволят на страната ни да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към еврозоната.

Тази крачка се приема от експерти като знак, че пътят на страната към влизане в еврозоната е до голяма степен павиран. Аналогичен меморандум беше подписан с Хърватия през септември 2021 г., след което в средата на настоящата година тя бе приета за 20-ия член на еврозоната на 1 януари 2023 г. Тогава в него се посочваше, че това е важен крайъгълен камък в усилията на Хърватия да се присъедини към еврозоната. Формално меморандумът не предопределя решението за приемане на България, но подписването му може да се приеме и за сигнал от Брюксел, че вратата още е отворена.

Това, разбира се, не означава, че България трябва да се успокои, а дори напротив - да забърза подготовката за влизане във валутния съюз. За разлика от останалите страни, тук има забавяне заради политическата криза, в която се намира страната. Една от следващите стъпки например е приемане на нужните законови промени, които да позволят на институции, бизнес, банки да започнат техническа подготовка за използване на еврото като валута. Много от тези промени трябва да бъдат гласувани още в този парламент. Предстои и да бъде изготвен Конвергентен доклад, който да посочи дали страната ни отговаря на критериите за членство в еврозоната. В последния такъв през май тази година освен несъответствията в законодателството проблем беше и високата инфлация, като сега също България продължава да е с нива далеч на референтните стойности.

Какво представлява

Меморандумът засяга сеченето на определени количества пробни монети и избора на националните дизайни на българските евромонети. Той позволява на страната да получи техническата документация за сечене на тестови железни пари, които се използват за проверка на техническата годност на бъдещите евромонети. A подписването му се определя като важна стъпка по пътя на присъединяването на страната към еврозоната.

От официалното прессъобщение става ясно, че документът е подписан в Брюксел от заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони, от председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и от страна на България от министъра на финансите Росица Велкова и управителя на БНБ Димитър Радев.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 6
  • + 4

  Евентуалното (не просто приемането на чужда валута - еврото, а присъединаването към финансов съюз!) членство в ЕЗ е съществен момент, по койт е наложителен обществен дебат. Да, има 80% еди какви си, но остават 20% читави и част от тях могат да убеждават.

  Само два довода използват европрисъединителите:
  а) че влизаме в клуба на богатите и
  б) че вече няма да се плащат банкови такси при превалутиране лев/Е.

  Това не е сериозно!
  по т. а) В клуба на богатите бедните или изхвърлят пепелниците, или паркирт колите;
  по т б) вие кога за последно правихте превалутиране лев/Е? Мислите ли, че ако тази такса отпадне, банките няма да учредят нова, за да поддържат печелившия си тренд?

  Чета икономисти, които алармират, че загубата на суверенна парично политика ще ни тласне към задължително поемане на външен дълг чрез купуване на облигации на страните-прасета.
  Ние емаме няколко милиарда, в за гладна Европа те са глътка въздух. Която ще ни отнемат.

  ЕС е в потенциална криза, която тепорва ще се изостря. Да се хвърлиш на врата на обезценяващото се евро в този момент е като да си купиш фабрика на 8 септември 1944 г.

  От трампата ще спечелят най-богатите.
  В момента те ни навиват да им подарим доходите и собствеността си.

  Нередност?
 • 2
  susedkata avatar :-|
  Любопитната Съседка
  • + 5

  До коментар [#1] от "D-r D":

  И тук ли се изср@ бе, кремълски пациенте?!?

  Нередност?
 • 3
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski
  • + 1

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Това са пълни глупости! Да не сте от говорителите на Копейкин? Като предприемач и гражданин виждам единствено полза от еврото. Когато търгуваш с 4-5 фирми от ЕС и банката ти превалутира преводите, ти само губиш. И не само това - за една година цени по магазините в двете валути и сме готови с психологическата и материална нагласа за еврото. Стига сте размахвали плашилата на руската пропаганда!

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "Chernomorski":

  Обидно елементарно! Само толкова ли можете?
  Полша, Чехия, Унгария, Швейцария, Дания, ОК, Швеция и те ли слушат Копейкин?

  Ето - не да правите усилие да четете, само да слушате - мнението на прочутият противник на членството в ЕЗ Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН:

  https://pogled.info/tv/alternativen-pogled/dots-grigor-sariiski-v-evrozonata-balgariya-shte-poeme-dosta-po-golyam-dalg-otkolkoto-e-izharchila.149443

  Нередност?
 • 5
  weiss avatar :-P
  Weiss
  • + 1

  Четох някъде преди време, че имало нещо гнило в Дания, сега знам какво е. И там нещастните предприемачи от Maersk, Novo Nordisk и Carlsberg страдат всеки път, като превалутират крони в евро.

  Нередност?
Нов коментар