Програмите за саниране са отворени. Интересът засега не е голям

За жилищата на този етап финансова помощ е 100% от допустимите разходи, на следващия ще е 80% и ще се иска 20% самоучастие

За санирането на жилищните сгради са заделени 1,4 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост
За санирането на жилищните сгради са заделени 1,4 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост
За санирането на жилищните сгради са заделени 1,4 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост    ©  Цветелина Белутова
За санирането на жилищните сгради са заделени 1,4 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Имоти Имоти

Месечен бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи относно как се развива пазарът на недвижими имоти в България и по света.

Програмата е отворена за сгради, проектирани преди 26 април 1999 г., като целта е с мерките да бъде постигнато поне 30% спестяване на първична енергия.


За жилищата на този етап финансова помощ е 100% от допустимите разходи, на следващия ще е 80% и ще се иска 20% самоучастие.


Кандидатстването става през общините, срокът е краят на май. Всяка от тях има запазен дял от бюджета за саниране.


Вече регистрираните сдружения на собственици бяха върнати от нулата, подготвят наново документи, енергийни обследвания и технически паспорти.

Парите по новите програми за саниране, които са открити в момента, според експертните оценки би трябвало да стигнат за енергийното обновяване на около 1000 жилищни и 600 нежилищни сгради в България. Въпреки че бяха дългоочаквани най-вече от гражданите, по общи наблюдения активността засега е слаба. Вероятните причини са в някои трудности на условията, а и във факта, че вече подготвените кандидати от миналата вълна бяха върнати да оформят документацията си наново. Още по-детайлни анализи за причините вероятно ще се направят на по-късен етап. Докато все още има време да се кандидатства, напомняме каква е ситуацията и какви са възможностите.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар