Много чиновници, хилави услуги

Над 130 000 души работят за държавата. Обслужването обаче често пъти е тромаво, а бюрокрацията - константа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Броят на чиновниците слабо намалява, но държавната служба продължава да е все така атрактивна.
  • Въпреки това работата в публичния сектор най-често се свързва с партийни назначения или протекции.
  • Текучеството е 8.37%, но на места - като областните администрации, достига цели 43.5%.

България уж се модернизира - е-услугите се множат, архивите се електронизират, регистрите се свързват. Сякаш дигиталната ера най-накрая настъпва и за публичния сектор. Реално обаче на работата в държавната администрация продължава да се гледа като на сигурно и тихо място, на което заплатата така или иначе тече, а колко старателно вършиш работата си не е водещото. Така без изненада броят на чиновниците през 2022 г. остава устойчив - минимален ръст на щата и минимален спад на реалната заетост в сравнение с година по-рано, сочи доклад за състоянието на администрацията през 2022 г., приет наскоро от Министерския съвет.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.