Нелоялни ли са цените на грамаж в ресторантите
Скандалът със стековете в заведение във Варна повдигна и принципния въпрос редно ли е в менютата да има сурови продукти с насипна цена, но с ограничен избор на размери
Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща
- Практиката "стек с цена за 100 грама" не е необичайна в добрите ресторанти по света, когато става дума за скъпи продукти
- Според ресторантьори нормативите в България трябва да се променят, защото са не отразяват реалността
- Нелоялни практики със сигурност са възможни - особено при лоша комуникация и ниска култура
Бурите във фейсбук обичайно са мимолетни и емоционални, но особено се засилват през лятото, когато много хора са на плажа и ползват телефоните си предимно за да споделят размисли оттам. Така станa и с лятната колоритна драма "3 пържоли за 500 лв. във Варна". Тя обаче успя и да счупи рамките на социалните мрежи, наводни скучаещите медии, поляризира мненията до степен на обиди и некоректен тон.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
15 коментара
Проблема не е в цената, а в това, че клиентът не е бил информиран, т.е. бил е подведен за цената. Ресторантът трябва да бъде глобен, защото не спазва Закона. След което Закона трябва да се промени по подходящ начин.
Асоциацията на ресторантьорите също носи вина за това, че знае за проблема, но не е направила нищо за промяна на Закона или спазването му.
Големият въпрос тук е: Наистина ли това е било посоченото месо от САЩ или е било опакован рибай стек от Била или Лидл, където се намират много често в промоция за десетина лева за 300 гр. Трудно могат да ме убедят, че в този ресторант поддържат това скъпо месо от САЩ.
Според мен цените в заведенията трябва да бъдат само на порция и така трябва да остане. Не трябва да има друг вариант. Тогава при ясно посочена крайна твърда цена, пазарът ще покаже има ли потребители склонни да заплатят 250лв за стек или 99% от потребителите ще поръчат основно ястие с цена до 20лв. Нормативната база трябва да защитава тези 99%.
Всеки който е бил в Гърция знае, че в момента в който влезеш в ресторант там, заедно с вежливото посрещане, веднага ти слагат на масата една кана със студена вода и една чиния с току-що изпечени хлебчета. Това го прави заведението още преди дори да си решил какво ще си поръчаш от менюто. Хитрият грък знае как след това да си го калкулира в крайната сметка, а клиента няма нищо против да си плати, защото е доволен от цялото преживяване в ресторанта.
В пост-комунистическа България обаче (където всички цървули вече ходят по няколко пъти в годината на почивка на Сейшелите), във всеки ресторант все още те посреща кисела дрисла, която (по стара социалистическа традиция) те пита колко филийки хляб ще искаш и колко точно чаши с вода. А пък ако си носиш и кантар сам да си измериш грамажа на пържолата, още по-добре. И най-накрая, ако не дай си Боже, останеш недоволен от своето преживяване в българския ресторант, идва ред на съда. Ресторантът ще съди теб, затова че не си останал доволен. Наистина, няма друга такава държава!
В България има тотална липса на квалифицирана работна ръка. В случая с "трите пържоли" от Варна, подвеждането е налице. Цената е на грамаж, а сервитьорите предлагат пържолите на бройка без да уточняват грамажа по време на поръчването им. Да не говорим за това, че са поднесли скъпа храна по евтин начин. Ще си позволя да коментирам и заглавието ви "нелоялни ли са цените", като кажа, че не "цените", но онези които ги образуват може да се окажат нелоялни в определени отношения. Да не споменавам и високото самочувствие на някой хора, независимо дали са персонал или собственици. Ако собствениците са лоялни то цените им ще бъдат нормални.
Не, не са нелоялни! Не обичам ресторантьорското лоби и още по-малко Цар Алибегов, но това е чиста проба олигофрения. И като чета коментарите преди мен - олигофренията е повсеместна.
Цената на такова месо, дива риба и т.н. е винаги на грамаж/кг. Ходил съм на 100тици места по света и навсякъде е така. Нищо нелоялно няма. Ако е ясно написано в менюто, да чете бе. Ама той селяка може и да е забравил да чете покрай това емигрантство. А дали е качествено месото или от лидл не е релввантно по темата. За гърция и тяхната вода да не говорим, да знае гърка как да ти вземе 200 лв за една риба, но и тази тема е в страни..
До коментар [#1] от "Гаргамел":
т
До коментар [#1] от "Гаргамел":
Клипът, публикуван във Фейсбуук, не отразява пълно възникналата ситуация. Сервитьорката е предупредила клиента, че трите порции ще бъдат над килограм. Предупредила го е и за крайната цена. Клиентът приема, и чак тогава започва процеса на изпичане на въпросните "пържоли". Това обаче го няма във видео-клипа , понеже записът е започнал след като клиентите вече са консумирали месото. Неслучайно клиентът заявява, че е оставил бакшиш.
До коментар [#3] от "Данчо":
Въпросното заведение, където случайният български турист(съзнателно пропускам кавичките ) е консумирал скъпи ястия, се фокусира върху онези 1 процент от туристите, които не се притесняват да си поръчат ястие за 250 лв. За тези 99 процента, които търсят ястие до 20лв., във Варна има стотина други заведения наоколо, където срещу 20лв, можеш да си поръчаш първо, второ и трето, а с повече късмет може и кана с вода и препечени филийки хляб да получиш.
До коментар [#4] от "cccd":
Една стара римска поговорка гласи(цитирам по памет, не дословно): Не вярвай на гърка, дори когато ти прави подарък.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.