Износът е с 3% по-малко от миналата година. Спадът е заради ток, горива и олио

По-ниските цени и намалялото търсене от Европа вероятно ще продължат да дърпат надолу продажбите. Засега износът на машини е стабилен

България вече почти не изнася горива за Украйна, докато миналата година местни компании направиха износ да стотици милиони
България вече почти не изнася горива за Украйна, докато миналата година местни компании направиха износ да стотици милиони
България вече почти не изнася горива за Украйна, докато миналата година местни компании направиха износ да стотици милиони    ©  Цветелина Белутова
България вече почти не изнася горива за Украйна, докато миналата година местни компании направиха износ да стотици милиони    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • През първите шест месеца стойността на изнесените от България стоки е около 44.4 млрд. лв., или с 1.4 млрд. по-малко, отколкото през същия период на 2022 г.
  • Продажбите към ЕС намаляват на годишна база, а тези към трети страни все още растат, но бавно.
  • Слаба активност в енергетиката и добива на въглища, както и в някои преработващи сектори, водят до пореден спад на индустриалното производство.

Икономическата активност в страната продължава да отслабва и след като през май износът на стоки отчете годишен спад за първи път от ковид кризата насам, към юни минусът се задълбочава до 3.1%, показват предварителни данни на националната статистика. Както и през последните месеци причината е в стоките, които през миналата година донесоха рекордни резултати - горива и електроенергия, естествени масла и мазнини, както и традиционно силната химическа промишленост.

На този фон активността в индустриалното производство за пореден месец е по-слаба спрямо година по-рано. Спадовете идват основно от енергетиката и добива на въглища, но и голяма част от секторите в преработващата промишленост вървят надолу.

По-ниски цени и по-слабо търсене

През първата половина на годината извън страната е продадена българска продукция за 44.4 млрд. лв., или с 1.4 млрд. по-малко, отколкото през същия период на 2022 г. Данните показват, че спадът идва от европейския пазар, докато продажбите към страните извън ЕС продължават да се покачват, макар и с по-бавни темпове. Това е очаквано предвид слабата производствена активност в еврозоната, която влезе в техническа рецесия в края на миналата година.

Тъй като данните за износа са номинални и не са коригирани спрямо инфлацията, значителен ефект идва от цените. Рязкото поскъпване на енергийните продукти подкрепи резултатите през миналата година, но сега, когато цените паднаха от върховете, ефектът вече е отрицателен. За първите три месеца, откогато са последните налични данни, общо износните цени са с около 2% надолу спрямо средните за 2022 г., показва индекс на НСИ. При енергийните продукти минусът е 13%. А българското олио и останалите мазнини и масла вече се продават в чужбина на близо 30% по-ниски цени от миналогодишните.

Свитото производство на електроенергия и по-малкото продажби на горива за Украйна тази година са сред причините за по-слабите резултати. Спадът беше очакван и заради достигнатите рекордно високи нива през 2022 г., които трудно могат да бъдат надскочени, особено на фона на слабата икономическа активност в Европа, където са най-големите търговски партньори на България.

По-малко енергия, повече машини

Продажбите към страни извън ЕС общо за първата половина на годината надхвърлят с около 3% нивото от същия период на 2022 г. Ръстовете и в това направление вероятно скоро ще преминат към спад, тъй като от май месечните резултати вече са на минус.

Най-голям спад на продажбите към трети страни отчитат енергийните продукти - около 36%. Общият резултат остава на плюс благодарение на категорията "машини и оборудване", която расте най-много от всички - с близо 39%. Все още добро остава представянето на естествените мазнини, както и храните.

Износът към ЕС обаче вече спада с 6.3% спрямо година по-рано. По-пълни данни за него националната статистика публикува с месец назад. Те показват двуцифрени спадове на продажбите на енергийни продукти, масла и мазнини, химични вещества и др. Продължава да се увеличава износът на напитки и тютюневи изделия, суровини и машини.

Още надолу

Икономисти очакват износът да продължи да отслабва през следващите месеци. Основните фактори за това са очакванията за по-малко търсене от страна на ключовите търговски партньори на България. Но има и специфични за страната фактори, пишат експертите на БНБ в последната макропрогноза на институцията. Такива са "забраната за износ на нефт и нефтопродукти, произведени от руски петрол, към страни, различни от Украйна, а също така и с планирани ремонтни дейности в едни от най-големите предприятия в секторите на преработващата промишленост и производството на електроенергия". Разбирай "Аурубис" и АЕЦ "Козлодуй".

Все пак вносът намалява повече в сравнение с износа и минусът по търговското салдо на България се свива от 6.2 млрд. лв. през първите шест месеца на миналата година до 4.4 млрд. лв. тази. Тази тенденция вероятно ще доведе до по-малък отрицателен принос на външната търговия за икономическия растеж.

Спад и в промишлеността

Промишленото производство остава по-слабо спрямо миналата година, като през юни активността е с 9.3% надолу на годишна база. Най-силен е спадът в сектор енергетика (27%), следван от добивната промишленост (10%). Преработващата промишленост също е на минус от около 6%.

По-подробната разбива показва силен спад при производството на тютюневи изделия, на текстил, мебели и др. Междувременно, производството на метални изделия и електрически съоръжения се засилва. В добива спадът идва от въглищата, които са със 70% надолу, докато при металните руди статистиката регистрира ръст от над 24%.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар