Износът спада за пети пореден месец. С 13.5% през юли

Горива, ток, метали и олио понижават общите продажби, докато експортът на машини и оборудване продължава да расте

Спадовете сега са в контраст с рекордните резултати от миналата година, която завърши с ръст от 35.8%.
Спадовете сега са в контраст с рекордните резултати от миналата година, която завърши с ръст от 35.8%.
Спадовете сега са в контраст с рекордните резултати от миналата година, която завърши с ръст от 35.8%.    ©  Георги Кожухаров
Спадовете сега са в контраст с рекордните резултати от миналата година, която завърши с ръст от 35.8%.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Изнесените стоки от началото на годината до юли включително са за 50.7 млрд. лв., или 5.5% спад на годишна база
  • Спадовете сега са в контраст с рекордните резултати от 2022 г., когато България беше първа по ръст на износа в ЕС
  • Голяма част от увеличението тогава обаче се дължеше на по-високи цени

Спадът на износа на стоки от България очаквано продължава да се задълбочава и през юли. Стойността на експорта от началото на годината до седмия месец включително е 50.7 млрд. лв. и вече е с 5.5% надолу спрямо същия период на рекордната 2022 г., показват предварителни данни на националната статистика. Понижение отчитат повечето категории продукти, но най-силно надолу дърпат горивата, електроенергията и металните изделия. Част от спада на експорта сега се компенсира от продължаващия ръст в продажбите на машини и оборудване, които тази година са най-силно представящата се група.

Само за юни експортът е с 13.5% надолу. Спадовете сега са в контраст с рекордните резултати от миналата година, когато България беше първа по ръст на износа в ЕС. Трябва обаче да се има предвид, че данните са номинални, т.е. не са коригирани за инфлацията. Високите цени, които допреди няколко месеца надуваха резултатите, паднаха от върховете и сега продукцията се реализира на по-ниска стойност. Има обаче и понижение в количествата. От началото на годината износът на електроенергия е спаднал със 70%, по данни на ЕСО. Вече почти не се изнася и дизел за Украйна.

Спадът на износа обаче е очакван и по друга причина - забавянето на европейската икономика, която е основен пазар за българската продукция. Към юли търговията със страните от ЕС намалява с 6%, а тази с държави извън съюза е на по-малък минус от 4.6%. Българския износ вероятно ще продължи да се понижава, тъй като потреблението и производствената активност във водещите европейски икономики остават слаби.

Енергиен спад и възход при машините

През първото полугодие, за когато има публикувани по-подробни данни, стойността на продажбите в категорията на енергийните продукти - основно горива и електроенергия, спада с близо 34%. С почти 14% по-малко пък са продажбите на артикули, класифицирани според вида на материала. По-детайлни данни на Евростат към месец май показват, че в тази група най-силен ефект в посока надолу имат медта и медните изделия. Продажбите на мазнини с растителен и животински произход (основно слънчогледово олио) извън страната през първата половина на годината реализират с близо 50% по-малко приходи. Но там също има голям ценови ефект.

Към юни продължава да расте износът на храни, безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн, както и на "разнообразни готови продукти". Най-силно обаче се представят производителите на машини и оборудване, чийто експорт скача със 17% на годишна база. В тази категория двигатели на растежа са електрически машини и уреди и транспортно оборудване, показват данни на Евростат.

Водещи търговски партньори на България в ЕС остават Германия, Румъния и Италия, като износът и към трите страни тази година намалява. Извън ЕС най-големите пазари за българска продукция са Турция, САЩ и Китай. След ниските нива миналата година сега търговията с Китай се възстановява и нараства с близо 57% за седемте месеца. Украйна остава в топ 5 на експортните дестинации сред страните извън ЕС, като стойността на продажбите дори се увеличава с 15% на годишна база въпреки вече високите ръстове миналата година.

Цялостно вносът продължава да надхвърля износа с около 5.3 млрд. лв., но бележи по-голям спад от него - близо 9% към юли. Така минусът по търговското салдо на България е с около 2.5 млрд. лв. по-малък спрямо същия период на 2022 г.

Как завърши 2022 г.

През миналата година от България е изнесена продукция за близо 93 млрд. лв., показват окончателните годишни данни на НСИ. Така ръстът спрямо 2021 г. е ревизиран минимално надолу спрямо предварителните оценки и е 35.8% вместо 36.6%. Най-силният месец е бил май - с ръст от над 60%, а спад не е регистриран в нито един от месеците. Рекордно покачване с почти 160% отбеляза износът на енергийни продукти на фона на високи цени и силно производство на ток.