Инфлацията пада до 7.7% през август. Но поскъпването на петрола може да я вдигне

Поевтиняват дрехи и някои храни, но общото понижение се дължи предимно на базов ефект заради пиковете от преди година

През последните месеци по-ниските цени на горивата помагаха за спада на общата инфлация, но през август те отново тръгват нагоре.
През последните месеци по-ниските цени на горивата помагаха за спада на общата инфлация, но през август те отново тръгват нагоре.
През последните месеци по-ниските цени на горивата помагаха за спада на общата инфлация, но през август те отново тръгват нагоре.    ©  Цветелина Белутова
През последните месеци по-ниските цени на горивата помагаха за спада на общата инфлация, но през август те отново тръгват нагоре.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

След известен застой през последните два месеца инфлацията в България отново тръгна надолу. През август тя се понижава до 7.7% от 8.5% през юли, показват данни на националната статистика. Вече близо година потребителската инфлация постепенно се забавя, след като достигна връх от 18.7% миналия септември.

Месечният показател също леко се успокоява. През август в сравнение с юли потребителката кошница поскъпва с 0.4% след ръст от 0.9% предходния месец.

През август ефект в посока надолу оказва спад на цените на някои храни, на газа за битови нужди и твърдите горива. Поевтиняват още дрехи и обувки и пощенски услуги, отчита статистиката. Съществена роля за общото понижение на годишната инфлация обаче има базовият ефект, тъй като сравненията са спрямо вече високите нива на цените от август миналата година, когато инфлацията беше близо до своя пик. Така за осезаем спад на цените трудно може да се говори - в голяма степен те само растат по-бавно или се задържат на вече установените високи нива.

Съществуват и известни рискове спадът да се обърне или най-малкото да се забави. Ако доскоро цените на горивата намаляваха и това значително помагаше за успокояването на общата инфлация, то с покачването на петрола на световния пазар тази тенденция се обръща. Автомобилните горива са поскъпнали с 8.5% само за месец, а по-високите транспортни разходи обикновено впоследствие се отразяват и в останалите сектори.

Какво с колко поскъпва

Храните, които са с най-голяма тежест в потребителската кошница, остават и една от най-бързо поскъпващите групи с годишна инфлация от 12.4%, макар тя да е с около 1 пункт надолу през август. За понижението допринасят спад на цените на плодове, млечни продукти и яйца, захар и сладки изделия. Междувременно обаче поскъпват зеленчуци, кафе, масла и мазнини, показват данните.

За високата инфлация при храните през последните месеци вероятно е допринесла забраната за внос на редица селскостопански продукти от Украйна, които са с по-ниски цени. Желанието да се понижи инфлацията беше сред основните аргументи на управляващите тази седмица да премахнат ограничението.

В категория битови услуги годишната инфлация се забавя рязко от 6.2% на 0.6%, като основната причина е базов ефект при цената на ВиК услугите и спад при газа за домакинствата и твърдите горива.

По европейската методология, която позволява сравнение с останалите страни, инфлацията в България почти е в застой през последните три месеца, като леко спада до 7.5% през август при 5.3% в еврозоната по предварителни данни на Евростат.

Икономисти предупреждават, че България трудно би могла да изпълни критерия за ценова стабилност, и това се очертава като основен риск страната да не успее да приеме еврото от началото на 2025 г., какъвто срок си е поставила. Показателят се очаква да падне до 5.7% до края на тази година според последната прогноза на БНБ. Фирмите бавно пренасят към крайните продукти спада на цените на суровините от последните месеци, а проинфлационен фактор са и все още бързо покачващите се разходи за труд, смятат експерти.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  qvd50491823 avatar :-P
  Костадин Иванов

  Бай, бай, бабо ле..... /щурците/
  Така лекуваме инфлацията.

  Нередност?
 • 2
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev
  • - 2

  Употребите на лева са с добри или лоши резултати.
  В Република България, поведението на правителството да няма финансово противодействие за преодоляване на щети от употреби на лева причинява сегашната инфлация.
  След прилагането на финансово противодействие за преодоляване на щети от употреби на лева спира развитието на сегашната инфлация.

  Нередност?
Нов коментар