Wanted: Галактион Старозагорски

Светият синод обяви митрополита за църковно издирване

Мистериозно изчезнал митрополит, совалки на папския нунций в България, тридневни заседания на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ)... Това е резултатът от продължаващия вече втора седмица скандал с присъждането на титлата архонт на бизнесмена Слави Бинев. Той се разгоря с пълна сила в началото на седмицата, когато след среща на папския нунций у нас Джузепе Леанца с председателя на парламентарната комисия Огнян Герджиков стана ясно, че старозагорският митрополит Галактион си е послужил с измама, за да проведе церемонията по въвеждането на бизнесмена в архонтство в базиликата "Санта Мария Маджоре" в Рим. Леанца споделил, че светият престол е бил заблуден, защото Галактион е поискал да отслужи молебен по случай приемането на България в Европейския съюз. Очакванията, че Галактион ще се появи на първото заседание на синода и ще обясни поведението си, не се оправдаха. В отговор на пълното безхаберие на старозагорския владика митрополитите го обявиха за църковно издирване. Случаят с Галактион започна да се превръща в мистерия, когато на следващия ден при второто заседание той благоволи да изпрати болничен лист с предписание за домашно лечение. Новинарските емисии на БНТ и bTV обаче излъчиха репортажи от дома на Галактион, в които женски глас твърдеше, че митрополитът отсъства от три дни. В крайна сметка Светият синод обяви, че не признава архонтската титла на Слави Бинев и призова владиката да я отнеме. След решението изпадналият в нелегалност Галактион изпрати обръщение до медиите. В него той изрази недоволството си, че синодът е разглеждал въпроса с архонтството на Бинев в негово отсъствие, и обяви институционалната независимост на БПЦ за застрашена. По думите на владиката решението било взето от архиереите в резултат от срещата им с представители на държавната власт.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Берна

  С поведението си Галактион доказва, тъкмо това, че църквата вече е зависима и от криминални типове наричащи себе си "бизнесмени". Титлата архонт е притежавал цар Борис І "Наскоро беше обявено официално, че три от тези печати (намерени около Дебелт) са били на самия български цар Борис, приел след покръстването през 865 г. християнското име Михаил. На печатите е изобразен Христос с евангелие и благославяща десница. Изображението е опасано с надписи: "Христос, помагай на Михаил, архонт на България." Не са малко историците, които твърдят, че цар Борис е получил своето кръщене именно тук, в тази църква."
  Явно според Галактион след цар Борис І достойният носител на архонството в БГ е Слави Бинев, ПОЗОР !!!!!

 • 2
  Avatar :-|
  Берна

  лелелеле, то имало и други такива -
  "Единствено Българският Болярски Съвет може да дава аристократични титли, твърдят болярите"

  6 януари 2007 | 10:59 | Агенция "Фокус"

  "Признава титлите "архонт" и "Рицар на светата гробница" , както и другите такива свързани с тайнството на християнството дадени в името на Светата православна църква и Българския народ , като ги обявява поименно за "БОЛЯРИ БЪЛГАРСКИ" за днес и век и веков и техните наследници:
  Негово Превъзходителство Архонта професор Иван Желев; Негово Превъзходителство Архонта Илко Йоцов; Негово Превъзходителство Архонта Слави Бинев; Негово Превъзходителство Архонта Димитър Велков; Негово Превъзходителство Болярина Константин Тренчев; Негово Превъзходителство Рицаря Йордан Соколов; Негово Преосвещенство Епископа Йоан , игумен на Роженския манастир;
  Негово Превъзходителство Болярина Богдан Пеев; Негово Превъзходителство Болярина Борис Николов.
  От днес 25 януари 2007 година Великия Болярски Сбор счита по-нататъшните коментари и насочени съмнения в правотата на носителите на титлата "Върховен пазител" за излишни и оскърбителни за Светата Православна църква и нейните пазители. "

 • 3
  Avatar :-|
  АНАЛИЗАТОР

  ОСТАВЕТЕ ШЕГИТЕ НАСТРАНА! ЧИСТО И ПРОСТО НАРОДА НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВИ СВОИТЕ МЪЧИТЕЛИ -МУТРИТЕ! Не може МУТРА да бъде архонт. Това все едно дявола да влезе в църквата и да се кръсти!

 • 4
  Avatar :-|
  Георги Нейчев

  Ах, този поп Гъцко...

  Той ли да ни учи на ценности... Срам и позор за църквата!

 • 6
  Avatar :-|
  rego

  Аз мисля че вече се наблюдава една устойчива тенденция на мутризация в БПЦ. Под мутрицазия аз разбирам наличието на общи бизнес интереси с мутри всред някои висши сановници и демонстриране от тях на мутренски лайф стайл - мерцедеси,имоти, кръчми, фолк певици и пр. Мутри като Галактион (Старозагорскимитрополит) и Кирил (Варненски митрополит) са само два от най-отблъскващите примери.

 • 7
  Avatar :-|
  Наблюдател

  Български болярски съвет изпрати изявление за благородническите титли  02 февруари 2007 | 15:43 | Агенция "Фокус"  София. Български болярски съвет изпрати до Агенция "Фокус" изявление за благородническите титли, по повод спора, възникнал след като представител на Българската правослевна църква даде архонтска титла на бизнесмена Слави Бинев.
  Българският род не е забравил нито езика си, нито своите традиции, нито своите боляри, се казва в изявлението, в което се посочват заслугите на болярите. Заради заслужили и всеотдайни хора родът български никога не e изчезвал, твърдят от Българския болярски съвет.
  Великият Болярски Сбор на Българския Болярски Съвет под условието на сегашното демократично републиканско управление на страната удостоява с благороднически титли заслужилите с делата си родолюбци, с цел тяхното уважение и почитание, заявяват от организацията.
  Публикуваме изявлението без редакторска намеса:


  “Напоследък се разгоря дискусия за благородническите титли на България и по този повод зачестиха медийни изяви на знаещи и незнаещи историци, ползващи истини и лъжовни твърдения по адрес на Българския Болярски Съвет и Светата православна Църква .
  Днес, 2 февруари 2007 година - Сретение Господне, ден на свети Симеон Богоприемец и света Ана, иже нарицаемий
  „Днес спасения нашего главизна, и иже от века тайнства явление: Син Божий син Деви бивает, и Гавриил благодат благовествует. Темже и ми с ним Богородице возопиим: радуйся, Благодатная, Господ с тобою”.
  На този ден Ние Болярите Български заявяваме :
  Великият Болярски Сбор на Българския Болярски Съвет, в качеството си на законен орган, в отсъствието на по-висш такъв и под условието и правилата на сегашното демократично републиканско управление на страната, удостояваме с благороднически титли и инсигнии заслужилите с делата си родолюбци, с цел тяхното уважение и почитание. С духовното стимулиране и насърчаване на дейците на науката, културата, искуството, религиозните общности, политическия и стопански живот, ние работим за съхраняването на българските традиции, запазването на българския национален дух и популяризиране на българското културно историческо наследство.
  Ние твърдо вярваме, че именно заради такива заслужили всеотдайни хора - все видни личности, родът български никога не e изчезвал, макар византийци, отоманци и криминални болшевишки банди да са посягали на него. Винаги народът ни е имал родолюбиви, трудолюбиви, изявени люде, герои народни или както ние ги наричаме, ”Боляри Български - пазителите на кръвта и пръстта българска”. А на чуждопоклонниците ще кажем „CREDENDO VIDES”.
  Затова днес Богопомазаният наш народ, произлязал от Ноевия син Сем и неговия син Зиязи, не е е забравил нито своя майчин език, нито своите традиции. Напротив - обогатили сме с тях много други култури и народи, а асимилираните от нас племена и до днес твърдят, че са българи.
  На всички безродни майкопродавници, дето смятат, че е възможно само за няколко десетки години - от подписването на мирния договор с Византия през 681година до написването на българската азбука, българите се разпръснали и забравили своя роден език, дори се размили в някакви местни племена, че днес ние нямаме дълбока родова памет и традиции, ще кажем само: ”Замълчете и се поклонете”! За многая лета - Българският род е тук, жив и здрав и не е забравил нито езика си, нито своите традиции, нито своите ”Чорбаджии - баш Боляри” така народът ги е възпял в песни, приказки и легенди заради дарените от тях тонове съкровища в освободителните войни, заради построените от тях хиляди чешми, пътища, мостове, читалища, църкви, учебни заведения, заради финансирането и обучението зад граница на десетки хиляди народни будители, заради безбройните сторени на ползу роду дела. Всичко все в името на българщината и Българския род от векове и за векове.
  Нека запомнят безродниците, дето ще се ровят оттук нататък да търсят под вола теле, че трябва всеки ден като минават покрай седналите пред СУ „ Свети Климент Охридски” големи Български Чорбаджии- баш Боляри Христо и Евлоги Георгиеви, да свалят шапки и дълбоко да се поклонят пред безкористното родолюбие на тези двама велики българи допринесли днес България да е готова за новите предизвикателста на съвременния глобален свят .

  2 февруари 2007 година - 7715 година от сътворението на света

  НИЕ, ПАЗИТЕЛИТЕ НА КРЪВТА И ПРЪСТТА БЪЛГАРСКА

  ”С мир или с меч България над Всичко!”.


  Изявлението е подписано от Негово Превъзходителство Севастократор Румен – IYI


 • 8
  Avatar :-|
  --------

  Е кой е този севастократор , да не би да е Р.Гайтански-Вълка?!

 • slavi minev

  ПРАСЕ Е ГАЛАКТИОН

 • 10
  Avatar :-|
  NATANAIL , DC

  Навръх Свети Валентин
  Владика Анатемоса Деня на влюбените.
  Какъв е този празник на влюбените?! Та това е Ден на разврата, възмути се навръх Свети Валентин Неврокопският митрополит Натанаил. Подобни тържества е имало само в Содом и Гомор, но и двата града загинаха, припомни владиката на всички, които вчера си разменяха любовни честитки.
  В православието няма ден на влюбените. Измислени светии на този ден не признаваме, отсече дядо Натанаил. Според него Исус Христос ни е завещал да обичаме враговете си, а не да се влюбваме в тях. Обществото ни обаче копирало всичко отрицателно и загърбвало моралните ценности.
  Църквата проповядва, а не налага, но не може да остане безучастна към такова явление. Защо с празници като Деня на влюбените да се разбива националното здраве на българския народ. Радостта не е в яденето и в плътските удоволствия, заяви митрополитът. Вж. > Standartnews , Feb. 15 ‘ 2008
  Ето от такива ненормални и луди православни фанатици като Натанаил , хората се отвратиха от Църквата.... Той не хвърля кръста на Йордановден , гаси Благодатния огън на Великден и не го дава на хората , луд, та луд...и доносник , с най-голямото досие в БПЦ ...
  С най- дебелото досие и е съветник на цар Симеон II по духовните въпроси..Ужас ! Заедно с доц. д-р Иван Желев, директор на Дирекция “Вероизповедания” на Министерския съвет и председател на УС на Ефория "Зограф".> също агент на ДС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал