Тигре, тигре!

Варненският митрополит като рекламно лице на американски автомобили

Навръх Никулден варненският митрополит Кирил събра очите на паството си с лъскав "Линкълн MKZ Хибрид", модел 2012 г. С него той пристигна за храмовия празник на църквата "Св. Николай чудотгворец" в града. "Чак днес ли забелязахте колата, аз я имам поне от месец и нещо?", подразни се от закъснелия интерес на медите владиката. "Ние не сме от хората, които могат да си позволят такъв лукс, каза още той. Фирма ни предостави колата, за да изпълняваме службата си за послушание в епархията."

Още на следващия ден след варненската премиера на "Линкълн MKZ Хибрид" "Дневник.бг" откри, че автомобилът е собственост на фирма "Армира 2010" . В нея съсобственик е Юлиян Гендов, бивш активист на СДС във Варна от времето на Добрин Митев, сега е един от членовете на епархийския съвет във Варна. Дружеството е вносител на американската марка автомобили, а владиката се бе оказал в ролята на негово рекламно лице. В сряда последва нов скандал, когато националното радио цитира изказване на Кирил, че поради несъгласие с начина на работа в Светия синод е подал оставка като негов член.

Думите му предизвикаха суматоха, която наложи намесата на епархийския съвет на Варненско-Преславската митрополия. В специално обръщение до медиите от името на патрона си членовете му обясниха, че оставката е "заявена", но не и подадена. Така тя се оказа само блъф преди началото на заседанията на Светия синод през следващата седмица. Изненадващо обаче изявлението съдържаше и заплаха към журналистите и медите, дръзнали да "хвърлят камъни" в митрополитския двор, като вадят на показ странното му поведение и безразборно говорене. "Тъжно е, когато хора, които можем да наречем корифеи на словото, изпадат в ситуацията на лов на тигри в тъмна нощ, пишеше в текста. И не само тъжно, но и опасно, защото тигърът (т.е. истината) може да се изправи очи в очи с тях."

Цялата тази история е само привидно глупава. Обществена тайна е, че варненският владика обича лукса, трудно контролира емоциите си и лесно се подава на манипулации. В същото време той е сред най-сериозните претенденти за патриаршеския трон на Максим. Ако тази перспектива един ден се окаже реалност, страстта на митрополит Кирил към черните лимузини и празните му приказки като нищо могат да се окажат чудесен параван за "тигрите" в обкръжението му.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  И какво точно трябва да ни вълнува от цялата история?
  На българската църква нищо светско не и е чуждо.
  Българсиката църква безвъзвратно ни оттърва.
  Малко хора търсят утеха във вярата, и ако наистина я търсят, то тя не е в православието, а във всички измислени църкви, проповядващи Исус.
  Имаше изложба във Варна това лято - на открито, големи снимки, осветени, всяка вечер до късно.
  И на едно общо табло бяха сбити малки снимки на манастири, параклиси и църкви, които са зарязани да се рушат и да се забравят. Не им трябва кой знае какво за ремонта, но на църквата явно и е през линкълна за тези обречени места, които някога са имали значение за българите.
  Ако се обади,че я има, то е по някакъв повод, когато показва колко е не закостеняла, а задръстена. Заема някаква крайна позиция, която отрича човешкото в човека, като забравя, че Исус Христос го беше грижа наистина за човека.

 • 2
  nogica avatar :-|
  nogica

  когато отида в храм въобще не ги забелязвам поповете(папазите),освен да се надуват,гледат отегчено и да следят часовника да им свърши времето какво може да ги попиташ?
  Влизам казвам си молитвата директно на господ,светците и не ми се занимава със служителите му.

 • 3
  nebe_to avatar :-P
  Теодор Василев

  Църквата е още един паразит в обществото ни (по целия свят), изградено на лъжа и негативизъм, посредник между нас и бога, който всъщност е във всеки човек. Вярвам, моля се и действам за това да създадем облагородяващо общество, където посредниците между нас и духовното ще сме самите ние. Ако имате път към Родопите и горното течение на река Арда, намерете село Гудевица и питайте за параклиса на връх Ком, едно магично място, което се ражда изпод ръцете на шепа вярващи в бъдещето на образованието и света хора.

 • 4
  kaddisfly avatar :-|
  kaddisfly

  Този верно се е засилил да сменя Максим! Дано да има дотогава малко мозък под 'килимявките' на Висшия клир! Или всички са отдавна отвеени и пасивни, примирени към задаващото се 'морско чудовище'! Този ако дойде към София, ще докара много неволи тук и повсеместно! Не преувеличавам! Всеки мислещ тук ще признае че нищо (абсолютно нищо) божествено и духовно няма в него, нито капка смирение, любов и жертвеност! Сравнете Христовите думи (Св.Ев.от Матея 5-7 гл.) с неговия 'нечист' характер!
  Съжалявам за разпаления коментар, но този човек наистина прекалява с позицията си, делата и думите си! Аман и амин!

 • 5
  tatiana1946 avatar :-|
  Тодора Кефалар

  Сигурна съм, че във Варна митрополит Кирил ще бъде запомнен с невероятната фраза, произнесена на освещаване на имот : "И нека се множат кайметата и ишмедеметата!" Богоугодно пожелание, произнесено от божи служител, няма какво да се добави повече. Май ще излезе истина твърдението, че светиня му се е разтревожил, а и не само той, от предстоящото отваряне на досиетата на свещенослужителите.Бог да пази България от божиите служители!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал